1. Recuperació econòmica i ocupació
1.1 Projectar la ciutat i els seus eixos estratègics (salut mental, entorn natural i patrimoni cultural) i enfortir les relacions externes de col·laboració
1.1.1 Promoure la creació del Centre d’Excel·lència Internacional en Salut Mental de Catalunya (CEISAM) i alhora centre neuràlgic del Clúster, amb seu al Palau de Marianao, amb el consens i la participació dels agents implicats.
1.1.1.1 Aprovar el pla funcional, model de gestió i pla de viabilitat econòmica del CEISAM.
1.1.1.2 Redactar el Projecte d'Obra Municipal Ordinària de Reforma del Palau de Marianao, com a seu del Centre d’Excel·lència Internacional per a la Salut Mental de Catalunya.
1.1.1.3 Iniciar les obres de remodelació i rehabilitació.
1.1.1.4 Instal·lar la seu del Clúster de Salut Mental de Catalunya al Palau de Marianao.
1.1.1.5 Realitzar el Seminari d’Innovació i Salut Mental.
1.1.1.6 Incorporar el Clúster de Salut Mental de Catalunya al Master in Smart Health Innovation.
1.1.1.7 Acordar la incorporació de la UNED i del professorat associat al Centre d'Excel·lència Internacional en Salut Mental de Catalunya.
1.1.1.8 Elaborar l'instrument de planejament urbanístic necessari per crear l'Institut Català d'Innovació en Salut Mental.
1.1.1.9 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Continuar les obres de rehabilitació del Palau de
Marianao per a la seva adequació com a seu del Centre d’Excel·lència Internacional en
Salut Mental de Catalunya (CEISAM), i alhora centre neuràlgic del Cluster de Salut Mental.
1.1.1.10 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Iniciar en les instal·lacions del Palau de Marianao
l’activitat docent del Centre d’Excel·lència Internacional en Salut Mental de Catalunya
(CEISAM), així com la realització d’activitats del Clúster de Salut Mental de Catalunya.
1.1.1.11 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Promoure la creació i el seu desenvolupament amb la
incorporació de noves entitats
1.1.1.12 Finalitzar les obres de rehabilitació de la 1a fase del Palau de Marianao per a la seva adequació com a seu del Centre d'Excel·lència Internacional en Salut Mental de Catalunya (CEISAM), i alhora centre neuràlgic del Clúster de Salut Mental.
1.1.1.13 Iniciar en les instal·lacions del Palau de Marianao l'activitat docent del Centre d'Excel·lència Internacional en Salut Mental de Catalunya (CEISAM), així com la realització d'activitats del Clúster de Salut Mental de Catalunya.
1.1.1.14 Finalitzar les obres de rehabilitació de la 1a fase del Palau de Marianao per a la seva adequació com a seu del Centre d'Excel·lència Internacional en Salut Mental de Catalunya (CEISAM), i alhora centre neuràlgic del Clúster de Salut Mental.
1.1.1.15 Iniciar en les instal·lacions del Palau de Marianao l'activitat docent del Centre d'Excel·lència Internacional en Salut Mental de Catalunya (CEISAM), així com la realització d'activitats del Clúster de Salut Mental de Catalunya.
1.1.2 Avançar en el desenvolupament del pla de dinamització del Clúster de Salut Mental de Catalunya com a projecte clau en el desenvolupament de la investigació i la docència en salut mental alhora que com a focus d’atracció d'activitat econòmica del sector.
1.1.2.1 Contractar una assessoria jurídica i aprovar els estatuts de l'Associació del Clúster de Salut Mental de Catalunya.
1.1.2.2 Inscriure l'Associació del Clúster de Salut Mental de Catalunya i crear el nom i la identitat visual de l'entitat.
1.1.2.3 Realitzar l'assemblea constituent del Clúster de Salut Mental de Catalunya i nomenar la junta directiva i la gerència.
1.1.2.4 Proposar la incorporació al Clúster de Salut Mental de Catalunya dels referents territorials en Salut Mental.
1.1.2.5 Gestionar la incorporació d'empreses al Clúster de Salut Mental de Catalunya.
1.1.2.6 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Culminar el procés de constitució del Clúster de Salut
Mental de Catalunya amb l’aprovació dels estatuts de l'Associació i la celebració de
l'assemblea constituent i el nomenament de la junta directiva i la gerència.
1.1.2.7 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Aconseguir la incorporació a l’Associació Clúster de Salut
Mental de Catalunya d’un mínim de 10 membres, entre empreses i institucions.
1.1.2.8 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Aconseguir 2 o més subvencions destinades al
finançament de projectes del Clúster de Salut Mental de Catalunya.
1.1.2.9 Aconseguir 2 o més subvencions destinades al finançament de projectes del Clúster de Salut Mental de Catalunya. Especialment el programa Horizo2020 europeu.
1.1.2.10 Aconseguir la incorporació a l'Associació Clúster de Salut Mental de Catalunya d'un mínim de 10 membres, entre empreses i institucions.
1.1.2.11 Desenvolupar el Pla de dinamització del Clúster de Salut Mental de Catalunya amb l'execució dels diferents àmbits d'actuació formació, assitència, recerca i generar sinergies.
1.1.2.12 Aconseguir 2 o més subvencions destinades al finançament de projectes del Clúster de Salut Mental de Catalunya. Especialment el programa Horizo2020 europeu.
1.1.2.13 Aconseguir la incorporació a l'Associació Clúster de Salut Mental de Catalunya d'un mínim de 10 membres, entre empreses i institucions.
1.1.2.14 Desenvolupar el Pla de dinamització del Clúster de Salut Mental de Catalunya amb l'execució dels diferents àmbits d'actuació formació, assitència, recerca i generar sinergies.
1.1.3 Promoure la concreció de, projectes innovadors en el marc dels objectius del Clúster de Salut Mental de Catalunya i facilitar la seva viabilitat.
1.1.3.1 Contractar una consultoria i celebrar les “Píndoles del coneixement” (trimestrals).
1.1.3.2 Desenvolupar el Projecte Tutor Nutricional en Salut Mental.
1.1.3.3 Cercar socis i sòcies, finançar i desenvolupar el Projecte CCBT Limited.
1.1.3.4 Dissenyar i formular el Projecte de Geolocalització i Control de Crisi.
1.1.3.5 Desenvolupar el Conveni amb el Parc Científic de Barcelona.
1.1.3.6 Desenvolupar el Conveni amb Catalonia Bio.
1.1.3.7 Acordar la incorporació de la UPF al Clúster.
1.1.3.8 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Finalitzar el Projecte “Tutor Nutricional en Salut Mental”.
1.1.3.9 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Iniciar el Projecte de “Geolocalització i Control de Crisi”.
1.1.3.10 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Promoure 2 nous projectes innovadors per incorporar les
TIC, la biomedicina i la biotecnologia en l’abordatge de les malalties mentals i de les seves
conseqüències.
1.1.3.11 Coordinar els projectes del Clúster de Salut Mental de Catalunya i desenvolupar el Gestor de Coneixement i Projectes per la seva gestió.
1.1.3.12 Desenvolupar el procediment de qualitat FQM dins de la gestió del Clúster.
1.1.3.13 Disposar de suport tècnic per a la gestió del projecte, que inclou suport per a la definició dels convenis de col·laboració, gestió de la propietat intel·lectual, drets d'Explotació i marca.
1.1.3.14 Promoure 2 nous projectes innovadors per incorporar les TIC, la biomedicina i la biotecnologia en l'abordatge de les malalties mentals i de les seves conseqüències.
1.1.3.15 Coordinar els projectes del Clúster de Salut Mental de Catalunya i desenvolupar el Gestor de Coneixement i Projectes per la seva gestió.
1.1.3.16 Desenvolupar el procediment de qualitat FQM dins de la gestió del Clúster.
1.1.3.17 Disposar de suport tècnic per a la gestió del projecte, que inclou suport per a la definició dels convenis de col·laboració, gestió de la propietat intel·lectual, drets d'Explotació i marca.
1.1.3.18 Promoure 2 nous projectes innovadors per incorporar les TIC, la biomedicina i la biotecnologia en l'abordatge de les malalties mentals i de les seves conseqüències.
1.1.4 Continuar acollint i promovent, com a membre del Clúster de Salut Mental de Catalunya, la realització d'esdeveniments de caire científic com congressos, simposis i jornades nacionals i internacionals en l’àmbit de la salut mental.
1.1.4.1 Programar la Primera Conferència estatal de Biotecnologia i Salut Mental.
1.1.4.2 Donar suport als congressos, les jornades i els seminaris que les institucions en salut mental del nostre entorn organitzin.
1.1.4.3 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Promoure i acollir a Sant Boi, amb el suport del Cluster
de Salut Mental de Catalunya, un mínim de 2 congressos, jornades o seminaris
organitzats per les institucions locals que treballen en l’àmbit de la salut mental.
1.1.4.4 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Organitzar conjuntament amb la UNED el Curs ”Salut
Mental Comunitària”.
1.1.4.5 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Organitzar conjuntament amb altres universitats (UOC,
UB, ...) el Curs ”Salut Mental Comunitària”.
1.1.4.6 Organitzar conjuntament amb altres universitats (UOC, UB, ...) diferents cursos, relacionats amb la salut mental.
1.1.4.7 Organitzar conjuntament amb la UNED el Curs ”Salut Mental Comunitària”.
1.1.4.8 Promoure i acollir a Sant Boi, amb el suport del Clúster de Salut Mental de Catalunya, un mínim de 2 congressos, jornades o seminaris organitzats per les institucions locals que treballen en l'àmbit de la salut mental.
1.1.4.9 Organitzar conjuntament amb altres universitats (UOC, UB, ...) diferents cursos, relacionats amb la salut mental.
1.1.4.10 Organitzar conjuntament amb la UNED el Curs ”Salut Mental Comunitària”.
1.1.4.11 Promoure i acollir a Sant Boi, amb el suport del Clúster de Salut Mental de Catalunya, un mínim de 2 congressos, jornades o seminaris organitzats per les institucions locals que treballen en l'àmbit de la salut mental.
1.1.5 Col·laborar, com a institució que forma part del Clúster de Salut Mental de Catalunya, en la tasca de difondre i donar a conèixer a les institucions, les empreses, les administracions i la ciutadania del país l’Associació Clúster de Salut Mental de Catalunya.
1.1.5.1 Presentar el Clúster de Salut Mental de Catalunya a diferents organismes: el Clúster 6M, el Parc Científic de Barcelona, Catalonia Bio, Biocat, el Food Service Clúster, BioPol i els equips de recerca de diverses universitats.
1.1.5.2 Consolidar el web del Projecte Clúster de Salut Mental de Catalunya.
1.1.5.3 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Mantenir i desenvolupar el Web del Cluster de Salut
Mental de Catalunya.
1.1.5.4 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Realitzar un mínim de 3 actes de presentació del Clúster
a diferents empreses, entitats, organismes, equips de recerca, ...
1.1.5.5 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Publicar en el Viure Sant Boi i en altres espais de difusió
institucional els avenços aconseguits per les institucions que integren el Clúster.
1.1.5.6 CLÚSTER DE SALUT MENTAL Atorgar reconeixements i títols institucionals a les
institucions que formen part del Cluster.
1.1.5.7 Atorgar reconeixements i títols institucionals a les institucions que formen part del Clúster.
1.1.5.8 Desenvolupar el Pla de comunicació del Clúster. Manteniment i desenvolupament de la Newsletter i de la Web del Clúster de Salut Mental de Catalunya. Creació d'una revista electrònica.
1.1.5.9 Publicar en el Viure Sant Boi i en altres espais de difusió institucional els avenços aconseguits per les institucions que integren el Clúster.
1.1.5.10 Realitzar un mínim de 3 actes de presentació del Clúster a diferents empreses, entitats, organismes, equips de recerca, ...
1.1.5.11 Desenvolupar el Pla de comunicació del Clúster. Manteniment i desenvolupament de la Newsletter i de la Web del Clúster de Salut Mental de Catalunya. Creació d'una revista electrònica.
1.1.5.12 Publicar en el Viure Sant Boi i en altres espais de difusió institucional els avenços aconseguits per les institucions que integren el Clúster.
1.1.5.13 Realitzar un mínim de 3 actes de presentació del Clúster a diferents empreses, entitats, organismes, equips de recerca, ...
1.1.6 Fer difusió dels tres eixos estratègics de Ciutat: Salut Mental, Patrimoni Cultural i Entorn Natural.
1.1.6.1 Enviar notes de premsa o fer trobades periòdiques amb els mitjans de comunicació per incidir sobre aquest eix estratègic de ciutat.
1.1.6.2 Desenvolupar un pla d'insercions publicitàries que recullin aquelles activitats estratègiques per a la ciutat relacionades amb la salut mental.
1.1.6.3 CAMPANYES INFORMATIVES, PUBLICITAT INSTITUCIONAL I RELACIÓ AMB
MITJANS. Mantenir una relació de proximitat amb els mitjans de comunicació, mitjançant
notes de premsa i trobades periòdiques, per incidir sobre els eixos estratègics de ciutat:
Salut Mental, Patrimoni Cultural i Entorn Natural.
1.1.6.4 WEB I ALTRES MITJANS DIGITALS I AUDIOVISUALS Actualitzar un mínim d'un cop a la
setmana el Web del Projecte Cluster de Salut Mental de Catalunya.
1.1.6.5 CAMPANYES INFORMATIVES, PUBLICITAT INSTITUCIONAL I RELACIÓ AMB
MITJANS Promocionar la ciutat, el seu patrimoni cultural i natural i els seus principals
esdeveniments en els mitjans de comunicació d'abast nacional, amb l'objectiu de mantenir
una presència regular en els mateixos.
1.1.6.6 CAMPANYES INFORMATIVES, PUBLICITAT INSTITUCIONAL I RELACIÓ AMB
MITJANS Fer un pla d'insercions publicitàries que recullin les activitats estratègiques de la
ciutat.
1.1.6.7 CAMPANYES INFORMATIVES, PUBLICITAT INSTITUCIONAL I RELACIÓ AMB
MITJANS Realitzar una roda de premsa per als mitjans de comunicació per presentar el
Clúster de Salut Mental de Catalunya.
1.1.6.8 CAMPANYES INFORMATIVES, PUBLICITAT INSTITUCIONAL I RELACIÓ AMB
MITJANS. Realitzar una campanya informativa sobre el Clúster de Salut Mental de
Catalunya, adreçada a la ciutadania.
1.1.6.9 CAMPANYES INFORMATIVES, PUBLICITAT INSTITUCIONAL I RELACIÓ AMB
MITJANS. Realitzar una campanya de presentació del Clúster de Salut Mental de
Catalunya a les institucions, empreses i administracions.
1.1.6.10 CAMPANYES INFORMATIVES, PUBLICITAT INSTITUCIONAL I RELACIÓ AMB
MITJANS Realitzar una campanya publicitaria per promocionar l'any 2013 com a "Any del
riu Llobregat"
1.1.6.11 Prioritzar la comunicació de les notícies relacionades amb els tres eixos al butlletí municipal, per tal que arribi a tota la ciutadania.
1.1.6.12 Difondre a través de Ràdio Sant Boi les notícies relacionades amb Salut Mental, Patrimoni Cultural i Entorn Natural.
1.1.6.13 Difondre a través del newsletter Viu Sant Boi les notícies relacionades amb Salut Mental, Patrimoni Cultural i Entorn Natural.
1.1.6.14 Difondre a través de la pàgina web i xarxes socials les notícies relacionades amb Salut Mental, Patrimoni Cultural i Entorn Natural.
1.1.6.15 Actualitzar periòdicament el Web i el Newsletter del Projecte Clúster de Salut Mental de Catalunya.
1.1.6.16 Informar als mitjans de comunicació (locals, comarcals i nacionals) a través de notes de premsa o trobades de les notícies relacionades amb els tres eixos estratègics amb l'objectiu de mantenir una presència regular en els mateixos.
1.1.6.17 Prioritzar la comunicació de les notícies relacionades amb els tres eixos als diferents mitjans municipals de comunicació, per tal que arribin a tota la ciutadania.
1.1.6.18 Difondre a través de Ràdio Sant Boi les notícies relacionades amb Salut Mental, Patrimoni Cultural i Entorn Natural.
1.1.6.19 Difondre a través de la pàgina web i xarxes socials les notícies relacionades amb Salut Mental, Patrimoni Cultural i Entorn Natural.
1.1.6.20 Informar als mitjans de comunicació (locals, comarcals i nacionals) a través de notes de premsa o trobades de les notícies relacionades amb els tres eixos estratègics amb l'objectiu de mantenir una presència regular en els mateixos.
1.1.7 Visibilitzar la tasca d’investigació en l’àmbit de la Salut Mental que es realitza a les diferents institucions del municipi que treballen en aquest sector.
1.1.7.1 Seguir incorporant al Viure Sant Boi i a altres espais de difusió institucional els avenços aconseguits per aquestes institucions.
1.1.7.2 Continuar la política de reconeixements i títols institucionals a aquestes institucions.
1.1.8 Potenciar i donar una major difusió dels projectes i dels programes que posin en relació la pràctica i el consum cultural amb la salut mental.
1.1.8.1 Posar en marxa el projecte “Torrents d’Art” en col·laboració amb el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu.
1.1.8.2 Organitzar "Interseccions", una jornada al voltant de la pràctica cultural entesa com a eina al servei de les polítiques d’inclusió social i de la intervenció sociocomunitària en l’àmbit de la salut mental.
1.1.8.3 CREACIÓ COMUNITÀRIA I INCLUSIÓ Incorporar la dansa i l'expressió corporal com a
eina terapèutica en l'edició 2013 del projecte Hermes
1.1.8.4 CREACIÓ COMUNITÀRIA I INCLUSIÓ Incorporar una tècnica artística nova en el curs
2013 de Torrents d'Art
1.1.8.5 Incorporar la dansa i l'expressió corporal com a eina terapèutica a l'edició del projecte Hermes.
1.1.8.6 Incorporar una tècnica artística nova en el curs de Torrents d'Art.
1.1.8.7 Incloure un taller a càrrec de persones amb malaltia o transtorn mental en les Jornades Europees de Patrimoni.
1.1.8.8 Mantenir la dansa i l'expressió corporal com a eina terapèutica a l'edició del projecte Hermes.
1.1.8.9 Mantenir una tècnica artística nova en el curs de Torrents d'Art.
1.1.8.10 Incloure un taller a càrrec de persones amb malaltia o transtorn mental en les Jornades Europees de Patrimoni.
1.1.9 Aconseguir col·laboració empresarial per la creació d'un fons que es destinarà a la cobertura de necessitats bàsiques, com l'accés a un habitatge social subvencionat. (Mod2014)
1.1.9.1 Investigar i seleccionar les empreses adequades i coherents amb projectes.
1.1.9.2 Realitzar entrevistes amb les empreses seleccionades per presentar el projecte.
1.1.9.3 Donar suport, promoure i canalitzar, les aportacions d’interès per a l’Ajuntament i la ciutat.
1.1.9.4 Acompanyar les empreses col·laboradores fent la mediació amb els serveis de l’Ajuntament.
1.1.9.5 PATROCINIS I MECENATGE Incrementar l’import total de les aportacions dineràries i no
dineràries (valorades econòmicament) rebudes per l'Ajuntament en concepte de patrocinis
i mecenatge.
1.1.9.6 PATROCINIS I MECENATGE Incrementar el nombre d’empreses que patrocinen
actuacions municipals.
1.1.9.7 PATROCINIS I MECENATGE Incrementar els nombre d’expedients de Patrocini i
Mecenatge, respecte dels iniciats en 2012.
1.1.10 Instal·lar a la ciutat la seu del Clúster de Salut Mental de Catalunya
1.1.10.1 Instal·lar a la ciutat la seu del Clúster de Salut Mental de Catalunya
1.1.11 Intensificar el treball amb la comunitat, aprofundint en la integració social de les persones amb malalties mentals i combatent l’estigma que, sovint, encara les acompanya.
1.1.11.1 Programar activitats ciutadanes i municipals a l'entorn del PSSJD.
1.1.11.2 Crear amb la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer el “Club de Lectura Fàcil” per a persones amb malaltia mental.
1.1.11.3 CLÚSTER DE SALUT MENTAT Programar 2 o més activitats ciutadanes de sensibilització i suport en l’àmbit de les malalties mentals.
1.1.11.4 Programar 2 o més activitats ciutadanes de sensibilització i suport en l'àmbit de les malalties mentals en els diferents àmbits, social, cultural i esportiu.
1.1.11.5 Programar 2 o més activitats ciutadanes de sensibilització i suport en l'àmbit de les malalties mentals en els diferents àmbits, social, cultural i esportiu.
1.1.12 Fer difusió de les tres prioritats del mandat: Ocupació, Cohesió Social i Qualitat democràtica.
1.1.12.1 Prioritzar la comunicació de les notícies relacionades amb Ocupació, Cohesió Social i Qualitat democràtica al butlletí municipal, per tal que arribi a tota la ciutadania.
1.1.12.2 Difondre a través de Ràdio Sant Boi les notícies relacionades amb les tres prioritats del mandat.
1.1.12.3 Mantenir programa "Ofertes de treball" a Ràdio Sant Boi (amb col·laboració de l'empresa municipal Coressa) i espai fix al butlletí amb l'objectiu de potenciar la informació sobre Ocupació.
1.1.12.4 Mantenir a Radio Sant Boi els espais mensuals de diàleg i participació dels portaveus dels grups municipals.
1.1.12.5 Difondre a través del newsletter Viu Sant Boi les notícies relacionades amb les tres prioritats del mandat.
1.1.12.6 Difondre a través de la pàgina web i xarxes socials les notícies relacionades amb les tres prioritats del mandat.
1.1.12.7 Mantenir una relació de proximitat amb els mitjans de comunicació (locals, comarcals i nacionals), mitjançant notes de premsa i trobades per incidir sobre les tres prioritats del mandat: Ocupació, Cohesió Social i Qualitat democràtica, amb l'objectiu de tenir una presència regular en els mateixos
1.1.12.8 Prioritzar la comunicació de les notícies relacionades amb Ocupació, Cohesió Social i Qualitat democràtica com a prioritats del Pla de Ciutat 2012-2015.
1.1.12.9 Difondre a través de Ràdio Sant Boi les notícies relacionades amb les tres prioritats del mandat.
1.1.12.10 Mantenir programa "Ofertes de treball" a Ràdio Sant Boi (amb col·laboració de l'empresa municipal Coressa) i espai fix al butlletí amb l'objectiu de potenciar la informació sobre Ocupació.
1.1.12.11 Mantenir a Radio Sant Boi els espais mensuals de diàleg i participació dels portaveus dels grups municipals.
1.1.12.12 Difondre a través de la pàgina web i xarxes socials les notícies relacionades amb les tres prioritats del mandat.
1.1.12.13 Mantenir una relació de proximitat amb els mitjans de comunicació (locals, comarcals i nacionals), mitjançant notes de premsa i trobades per incidir sobre les tres prioritats del mandat: Ocupació, Cohesió Social i Qualitat democràtica, amb l'objectiu de tenir una presència regular en els mateixos
1.2 Promoure la innovació del sector empresarial i comercial per millorar l’economia local i generar ocupació
1.2.1 Mantenir la qualitat de la Fira de la Puríssima i el seu impacte econòmic per a la ciutat.
1.2.1.1 Organitzar la Fira de la Puríssima.
1.2.1.2 FIRA DE LA PURÍSSIMA Mantenir el nombre de parades, incrementant la seva qualitat i
organitzant-les per sectors.
1.2.1.3 FIRA DE LA PURÍSSIMA Realitzar un estudi de Benchmarking per valorar el canvi de
format firal per a properes edicions
1.2.1.4 FIRA DE LA PURÍSSIMA Millorar la comunicació entre expositors, proveïdors i visitants
del pla d'emergències
1.2.1.5 FIRA DE LA PURÍSSIMA Mantenir la valoració obtinguda pel visitant en anteriors edicions
1.2.1.6 Mantenir el nombre de parades, incrementant la seva qualitat i organitzant-les per sectors.
1.2.1.7 Promoure la participació a la Fira de les associacions de comerciants, restauració i empresarial
1.2.1.8 Implicar el comerç local en la decoració i ambientació de Sant Boi durant els dies de la Fira.
1.2.1.9 Donar contingut social a l'elecció de l'autor del cartell de la Fira.
1.2.1.10 Promoure les iniciatives d'emprenedoria i economia social a la Fira
1.2.1.11 Mantenir el nombre de parades, incrementant la seva qualitat i organitzant-les per sectors.
1.2.1.12 Promoure la participació a la Fira de les associacions de comerciants, restauració i empresarial
1.2.1.13 Implicar el comerç local en la decoració i ambientació de Sant Boi durant els dies de la Fira.
1.2.1.14 Donar contingut social a l'elecció de l'autor del cartell de la Fira.
1.2.1.15 Promoure les iniciatives d'emprenedoria i economia social a la Fira
1.2.2 Donar a conèixer el patrimoni local com a motor econòmic i com a imatge de la ciutat.
1.2.2.1 Fomentar la participació de rodatges a la ciutat mitjançant la col·laboració amb BCFC (Barcelona Catalunya Film Comission).
1.2.2.2 Establir convenis de col·laboració amb diferents publicacions per promoure el patrimoni local (Sapiens, Descobrir Catalunya, Cuines, Web Festa Catalunya).
1.2.2.3 Realitzar cursos de formació de coneixement del patrimoni local al personal dels diferents establiments hotelers, restauració local i comerç per part de personal tècnic municipal.
1.2.2.4 Organitzar una campanya temporal d’Imatge de Ciutat , en coordinació amb els departaments de Cultura, Medi Ambient, Comunicació i Comerç.
1.2.2.5 Estudiar la viabilitat del projecte d’implantació d’opció de descàrregues de guies d’informació turística mitjançant bluetooth o l’ús de noves tecnologies.
1.2.2.6 Incloure un apartat al web municipal de “Visita la ciutat” amb informació de tots els serveis, itineraris, esdeveniments, i altra informació d’interès per al visitant.
1.2.2.7 Crear la figura de l’establiment ambaixador SB boig per tu, incorporant una xarxa de comerços, restaurants i altres establiments com a punts d’informació al visitant.
1.2.2.8 PROMOCIÓ DEL TURISME Fomentar la participació de rodatges a la ciutat mitjançant la
col·laboració amb BCFC (Barcelona Catalunya Film Comission).
1.2.2.9 Fomentar la participació de rodatges a la ciutat mitjançant la col·laboració amb BCFC (Barcelona Catalunya Film Comission).
1.2.2.10 Fomentar la participació de rodatges a la ciutat mitjançant la col·laboració amb BCFC (Barcelona Catalunya Film Comission).
1.2.2.11 Impulsar el concurs Instagram de Selfis Bojos per Sant Boi a través d'Instagram
1.2.3 Promoure la gastronomia santboiana i el producte local.
1.2.3.1 Organitzar la Mostra Gastronòmica de la Carxofa.
1.2.3.2 Organitzar la Mostra Gastronòmica Romana.
1.2.3.3 Estudiar la viabilitat de l’espai Degusta a diferents equipaments i espais municipals i la viabilitat del projecte de restaurant a la Masia de Can Julià.
1.2.3.4 Promoure convenis de col·laboració amb operadors privats, preferentment de l'àmbit de la restauració, per a l'explotació d'espais culturals en la zona museística i a Can Castells - Centre d'Art.
1.2.3.5 PROMOCIÓ DEL TURISME Mantenir el nivell de participació forània en la Carxofada.
1.2.3.6 PROMOCIÓ DEL TURISME Organitzar la Mostra Gastronòmica Romana.
1.2.3.7 PROMOCIÓ DEL TURISME Realitzar enquestes de valoració a les persones participants
de la Carxofada.
1.2.3.8 Implicació de l'associació Degusta en esdeveniments locals.
1.2.3.9 Organització de la Carxofada
1.2.3.10 Implicació de l'associació Degusta en esdeveniments locals.
1.2.3.11 Organització de la Carxofada
1.2.4 Potenciar el coneixement i les visites a la zona museística i a la resta del conjunt de patrimoni cultural i natural.
1.2.4.1 Presentar la candidatura del Museu de Sant Boi a Millor Museu Europeu de l'Any 2011.
1.2.4.2 Establir noves activitats i programes estables a la zona museística per millorar el coneixement del nostre patrimoni museístic i cultural.
1.2.4.3 Establir nous convenis de col·laboració amb Promoció del Turisme.
1.2.4.4 Organitzar la campanya de promoció del Museu Can Barraquer “Tiquets Descompte per a Famílies” en col·laboració amb el Consorci de Turisme del Baix Llobregat.
1.2.4.5 Dissenyar un taller familiar al Centre Obert Lola Anglada per millorar el coneixement del patrimoni local.
1.2.4.6 ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL Donar suport als treballs de documentació i difusió del
Museu de Sant Boi.
1.2.4.7 ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL Incrementar el 10 % la col·laboració de l'Arxiu en
projectes externs a l'organització municipal per tal de potenciar la imbricació de l'Arxiu
amb la ciutadania i el teixit social santboià.
1.2.4.8 ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL Incrementar la visibilitat de l'Arxiu com a dipositari de la
memòria col·lectiva de Sant Boi de Llobregat.
1.2.4.9 ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL Incrementar un 10 % el servei d'assessorament a la resta
de l'organització municipal.
1.2.4.10 ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL Millorar la presència a la xarxa: incrementar un 10 % el
nombre de contactes i visites als espais virtuals de lAHMSBL
1.2.4.11 MUSEU DE SANT BOI. CAN BARRAQUER Augmentar un 10% el nombre d'objectes de
la col·lecció fitxats amb el programa Museum plus.
1.2.4.12 MUSEU DE SANT BOI. CAN BARRAQUER Augmentar un 10% el públic dels Ludi
Rubricati Festa romana i el Convivum gastronomia romana.
1.2.4.13 MUSEU DE SANT BOI. CAN BARRAQUER Augmentar un 5% el nombre d'objectes
arqueològics estabilitzats.
1.2.4.14 MUSEU DE SANT BOI. CAN BARRAQUER Augmentar un 5% la concertació escolar.
1.2.4.15 MUSEU DE SANT BOI. CAN BARRAQUER Investigar i documentar 50 monedes
procedents de diverses excavacions.
1.2.4.16 MUSEU DE SANT BOI. CAN BARRAQUER Organitzar 10 activitats familiars i 10 xerrades.
1.2.4.17 MUSEU DE SANT BOI. CAN BARRAQUER Realitzar una exposició de producció pròpia i
una producció externa.
1.2.4.18 TERMES ROMANES Augmentar en un 5% la concertació escolar respecte al 2012.
1.2.4.19 TERMES ROMANES Gestionar i realitzar 4 activitats familiars.
1.2.4.20 TERMES ROMANES Produir una exposició de temàtica romana.
1.2.4.21 TERMES ROMANES Supervisar l'estudi del subsòl per tal de millorar les condicions
ambientals del monument.
1.2.4.22 PROMOCIÓ DEL TURISME Incrementar el número de visitants al Museu mitjançant els
"tiquets familia" editats del Consorci de Turisme.
1.2.4.23 Mantenir el nombre de visitants al Museu.
1.2.4.24 Incrementar el número de visitants al Museu mitjançant els "tiquets família" editats del Consorci de Turisme
1.2.4.25 Incrementar el 10 % la col·laboració de l'Arxiu en projectes externs a l'organització municipal per tal de potenciar la imbricació de l'Arxiu amb la ciutadania i el teixit social santboià.
1.2.4.26 Incrementar la visibilitat de l'Arxiu com a dipositari de la memòria col·lectiva de Sant Boi de Llobregat.
1.2.4.27 Donar suport als treballs de documentació i difusió del Museu de Sant Boi.
1.2.4.28 Incrementar un 10 % el servei d'assessorament a la resta de l'organització municipal.
1.2.4.29 Millorar la presència a la xarxa: incrementar un 10 % el nombre de contactes i visites als espais virtuals de l'AHMSBL.
1.2.4.30 Investigar i documentar 50 monedes procedents de diverses excavacions.
1.2.4.31 Augmentar un 10% el nombre d'objectes de la col·lecció fitxats amb el programa Museum plus.
1.2.4.32 Augmentar un 5% el nombre d'objectes arqueològics estabilitzats.
1.2.4.33 Realitzar una exposició de producció pròpia i una producció externa.
1.2.4.34 Organitzar una activitat familiar cada dos mesos a Can Barraquer.
1.2.4.35 Augmentar un 10% el públic dels Ludi Rubricati – Festa romana i el Convivum – gastronomia romana.
1.2.4.36 Mantenir els nivells de concertació amb 25 visites escolars a l'any al Museu de Sant Boi.
1.2.4.37 Mantenir el nombre de visitants al Museu de Sant Boi.
1.2.4.38 Produir una exposició de temàtica romana.
1.2.4.39 Realitzar 4 activitats familiars a les Termes Romanes.
1.2.4.40 Mantenir el nivell de concertació escolar amb 20 visites escolars a l'any a les Termes Romanes de Sant Boi de Llobregat.
1.2.4.41 Supervisar l'estudi del subsòl per tal de millorar les condicions ambientals del monument.
1.2.4.42 mantenir el número de visitants al Museu mitjançant els "tiquets família" editats del Consorci de Turisme
1.2.4.43 Incrementar el 5 % la col·laboració de l'Arxiu en projectes externs a l'organització municipal per tal de potenciar la imbricació de l'Arxiu amb la ciutadania i el teixit social santboià.
1.2.4.44 Incrementar la visibilitat de l'Arxiu com a dipositari de la memòria col·lectiva de Sant Boi de Llobregat.
1.2.4.45 Donar suport als treballs de documentació i difusió del Museu de Sant Boi.
1.2.4.46 Incrementar un 5 % el servei d'assessorament a la resta de l'organització municipal.
1.2.4.47 Millorar la presència a la xarxa: incrementar un 5 % el nombre de contactes i visites als espais virtuals de l'AHMSBL.
1.2.4.48 Investigar i documentar 15 objectes procedents d'alguna excavació.
1.2.4.49 Augmentar un 10% el nombre d'objectes de la col·lecció fitxats amb el programa Museum plus.
1.2.4.50 Augmentar un 5% el nombre d'objectes arqueològics estabilitzats.
1.2.4.51 Realitzar una exposició de producció pròpia i una producció externa.
1.2.4.52 Organitzar una activitat familiar cada dos mesos a Can Barraquer.
1.2.4.53 Augmentar un 10% el públic dels Ludi Rubricati – Festa romana i el Convivum – gastronomia romana.
1.2.4.54 Mantenir els nivells de concertació amb 20 visites escolars a l'any al Museu de Sant Boi.
1.2.4.55 Mantenir el nombre de visitants al Museu de Sant Boi.
1.2.4.56 Produir una exposició de temàtica romana.
1.2.4.57 Realitzar 3 activitats familiars a les Termes Romanes.
1.2.4.58 Mantenir el nivell de concertació escolar amb 20 visites escolars a l'any a les Termes Romanes de Sant Boi de Llobregat.
1.2.4.59 Supervisar l'estudi del subsòl per tal de millorar les condicions ambientals del monument.
1.2.4.60 Presentar la reconstrucció 3D de les Termes Romanes
1.2.5 Fomentar la presència d'informació de la ciutat sobre patrimoni local en els mitjans de comunicació, treballant una
relació de proximitat amb els mitjans locals, comarcals i nacionals.
1.2.5.1 Enviar notes de premsa o fer trobades periòdiques amb els mitjans de comunicació per incidir sobre aquests eixos estratègics de ciutat.
1.2.5.2 Desenvolupar un pla d'insercions publicitàries que recullin aquelles activitats estratègiques per a la ciutat relacionades amb el patrimoni cultural i natural.
1.2.5.3 Dotar periòdicament amb informació sobre patrimoni cultural i natural a la Newsletter corporativa
1.2.6 Aconseguir la projecció de la ciutat mitjançant la presència institucional externa en actes relacionats amb els eixos estratègics.
1.2.6.1 Gestionar la presència institucional als actes del Dia Mundial de la Salut Mental, la Diada Nacional de Catalunya, la Fira de la Puríssima, l'Altaveu, la Festa Major i l'Aplec de Sant Ramon
1.2.6.2 DIADA NACIONAL DE CATALUNYA Continuar organitzant a Sant Boi la Diada Nacional
de Catalunya, i altres esdeveniments referents en temes de país.
1.2.6.3 RECEPCIONS I VISITES OFICIALS Organitzar esdeveniments derivats d'actes d'especial interès de Patrimoni Històric
1.2.6.4 RECEPCIONS I VISITES OFICIALS Organitzar esdeveniments derivats d'actes d'especial interès de Medi Ambient
1.2.6.5 RECEPCIONS I VISITES OFICIALS Organitzar esdeveniments derivats d'actes d'especial interès de Salut Mental
1.2.6.6 Donar suport a esdeveniments d'especial interès de Patrimoni Històric
1.2.6.7 Donar suport a esdeveniments d'especial interès de Medi Ambient
1.2.6.8 Donar suport a esdeveniments d'especial interès de Salut Mental
1.2.6.9 Continuar organitzant a Sant Boi la Diada Nacional de Catalunya, i altres esdeveniments referents en temes de país.
1.2.6.10 Donar suport a esdeveniments d'especial interès de Patrimoni Històric
1.2.6.11 Donar suport a esdeveniments d'especial interès de Medi Ambient
1.2.6.12 Donar suport a esdeveniments d'especial interès de Salut Mental
1.2.6.13 Continuar organitzant a Sant Boi la Diada Nacional de Catalunya, i altres esdeveniments referents en temes de país.
1.2.7 Avançar en la recuperació de l’Ateneu Santboià com a punt de referència cultural de la ciutat.
1.2.7.1 Aprofundir en la definició del Pla d’usos i del Pla d’Etapes del futur equipament de l’Ateneu Santboià.
1.2.7.2 Impulsar les prospeccions i excavacions arqueològiques de l’Ateneu Santboià.
1.2.7.3 Elaborar i tramitar el planejament urbanístic necessari per tal que l’actual Casal Parroquial esdevingui complementari al futur Ateneu, i aculli actuacions musicals i escèniques de petit format.
1.2.7.4 Aprovar l'instrument que ha de permetre, primer l'execució de les obres, així com el posterior ús per part de l'Ajuntament dels nous espais que han d'aparèixer al Casal Parroquial, cooperant en la contrucció d'un teatre, perquè esdevingui complementari al futur Ateneu i aculli actuacions musicals i escèniques de petit format.
1.2.7.5 GRANS PROJECTES DE CIUTAT MODIFICAT Avançar en la convocatòria del concurs
de projectes arquitectònics pel nou equipament
1.2.7.6 FESTIVAL ALTAVEU Ampliar l'aforament dels jardins de l'Ateneu Santboià, espai
principal de l'Altaveu, en un 36%
1.2.7.7 Dissenyar un nou model de programació d'estiu als jardins de l'Ataneu Santboià, garantint qye fins al 75% de la programació sigui diürna.
1.2.7.8 Dissenyar un nou model de programació d'estiu als jardins de l'Ateneu Santboià, garantint que fins al 50% de la programació sigui diürna.
1.2.8 Continuar promovent al riu Llobregat i a la resta de l’entorn natural, un ús de lleure però alhora educatiu, i potenciar el paper de Sant Boi com a porta d’accés a l’espai fluvial.
1.2.8.1 Continuar el Projecte de Parc del Riu Llobregat a Sant Boi.
1.2.8.2 Establir els criteris municipals pel Projecte de la 2a fase del Camí Natural de l’Anell Verd.
1.2.8.3 Executar les obres i posar en marxa el Centre d’Interpretació del Paisatge de l’Ermita de Sant Ramon, i implantar una gestió global de l’edifici.
1.2.8.4 Executar les obres de Rehabilitació Integral de Can Julià, com a Centre d'Interpretació del Riu.
1.2.8.5 Adaptar la Masia de Can Palós com a equipament d'educació mediambiental.
1.2.8.6 Crear, mantenir i difondre nous itineraris per la natura.
1.2.8.7 ENTORN NATURAL, PREVENCIÓ DE RISCOS, PROTECCIÓ I PROMOCIÓ. Promoure
el riu Llobregat i el seu entorn natural com espai de gaudi ciutadà i de sensibilització medi
ambiental.
1.2.8.8 Promoure el riu Llobregat i el seu entorn natural com espai de gaudi ciutadà i de sensibilització mediambiental
1.2.8.9 Promoure el riu Llobregat i el seu entorn natural com espai de gaudi ciutadà i de sensibilització mediambiental
1.2.9 Fomentar polítiques d'aproximació del parc agrari als escolars, potenciant el seu coneixement i la seva importància pel nostre sistema de vida, fomentant també el respecte per l'activitat agrària i l'ús públic del seu entorn.
1.2.9.1 Ampliar el programa anual d’activitats al parc agrari per a centres educatius locals.
1.2.9.2 Col·laborar amb el Consorci del Parc Agrari en la implantació de nous itineraris i activitats per a la promoció d’ús social del parc agrari.
1.2.9.3 Implantar una ordenança reguladora dels usos públics del parc agrari.
1.2.9.4 Executar un projecte de control del trànsit rodat a la zona agrícola.
1.2.9.5 MANTENIMENT, PROTECCIÓ I FOMENT DEL PARC AGRARI Fomentar visites escolars
al parc agrari per tal d'apropar els joves al coneixement dels cultius i la seva importància
en la nostra alimentació i forma de vida.
1.2.9.6 MANTENIMENT, PROTECCIÓ I FOMENT DEL PARC AGRARI Fomentar el respecte per
l'activitat agrària i potenciar el seu valor pel municipi.
1.2.9.7 Programa anual d'activitats de coneixement del medi i l'activitat agrícola, adreçats als centres educatius locals
1.2.9.8 Programa anual d'activitats de coneixement del medi i l'activitat agrícola, adreçats als centres educatius locals
1.2.10 Oferir un nou espai al web municipal d'informació turística i restauració de la ciutat.
1.2.10.1 PROMOCIÓ DEL TURISME Crear un nou espai al web municipal per oferir informació
específica per a la persona visitant de Sant Boi.
1.2.10.2 Crear un nou espai al web municipal per oferir informació específica per a la persona visitant de Sant Boi, sobre l'oferta turística i de restauració.
1.2.10.3 Crear un nou espai al web municipal per oferir informació específica per a la persona visitant de Sant Boi, sobre l'oferta turística i de restauració.
1.2.11 Consolidar el Mercat de Pagès com a instrument de promoció del producte agrícola local
1.2.11.1 MERCATS MUNICIPALS Ampliar el nombre de parades del Mercat de Pagès.
1.2.11.2 MERCATS MUNICIPALS Realitzar una enquesta de satisfacció, entre la ciutadania i els
paradistes, del mercat de pagès.
1.2.12 Investigar, conservar, restaurar i difondre el patrimoni arqueològic de la població, així com gestionar els permisos d'excavació arqueològica que es sol·licitin al llarg de l'any
1.2.12.1 SERVEI MUNICIPAL D'ARQUEOLOGIA Augmentar en 5% el nombre d'objectes arqueològics introduïts al programa Museum Plus
1.2.12.2 SERVEI MUNICIPAL D'ARQUEOLOGIA Gestionar els permissos d'excavació arqueològica que es demanin al llarg de l'any
1.2.12.3 SERVEI MUNICIPAL D'ARQUEOLOGIA Investigar i documentar les ceràmiques del segle XVIII, procedents de les diferents excavacions.
1.2.12.4 SERVEI MUNICIPAL D'ARQUEOLOGIA Restaurar 15 objectes del segle XVIII, procedents de les diferents excavacions.
1.2.12.5 Investigar i documentar les ceràmiques del segle XVIII, procedents de les diferents excavacions.
1.2.12.6 Restaurar 15 objectes del segle XVIII, procedents de les diferents excavacions.
1.2.12.7 Augmentar en 5% el nombre d'objectes arqueològics introduïts al programa Museum Plus.
1.2.12.8 Gestionar els permisos d'excavació arqueològica que es demanin al llarg de l'any.
1.2.12.9 Investigar i documentar les ceràmiques del segle XVIII, procedents de les diferents excavacions.
1.2.12.10 Restaurar 10 objectes del segle XVIII, procedents de les diferents excavacions.
1.2.12.11 Augmentar en 5% el nombre d'objectes arqueològics introduïts al programa Museum Plus.
1.2.12.12 Gestionar els permisos d'excavació arqueològica que es demanin al llarg de l'any.
1.2.13 Investigar, conservar, restaurar i difondre el jaciment arqueològic de la Torre Benviure i el seu centre d'interpretació
1.2.13.1 TORRE BENVIURE Augmentar en un 5% la concertació escolar al jaciment respecte al 2012
1.2.13.2 TORRE BENVIURE Gestionar i realitzar 10 activitats familiars
1.2.13.3 TORRE BENVIURE Investigar i documentar 10 peces procedents de les excavacions del jaciment del Benviure
1.2.13.4 TORRE BENVIURE Presentar la reconstrucció 3D del jaciment arqueològic del Benviure
1.2.13.5 TORRE BENVIURE Restaurar 5 peces procedents de les diferents campanyes realitzades al jaciment del Benviure
1.2.13.6 TORRE BENVIURE Senyalitzar el circuit del jaciment arqueològic
1.2.13.7 Investigar i documentar 10 peces procedents de les excavacions del jaciment del Benviure.
1.2.13.8 Restaurar 5 peces procedents de les diferents campanyes realitzades al jaciment del Benviure.
1.2.13.9 Realitzar 10 activitats familiars.
1.2.13.10 Mantenir el nivell de concertació escolar amb un mínim de 6 visites escolars a l'any a la Torre Benviure.
1.2.13.11 Presentar la reconstrucció 3D del jaciment arqueològic del Benviure.
1.2.13.12 Senyalitzar el circuit del jaciment arqueològic.
1.2.13.13 Mantenir el cicle de concerts d'estiu a la Torre Benviure.
1.2.13.14 Investigar i documentar 10 peces procedents de les excavacions del jaciment del Benviure.
1.2.13.15 Restaurar 5 peces procedents de les diferents campanyes realitzades al jaciment del Benviure.
1.2.13.16 Realitzar 10 activitats familiars a la Torre Benviure.
1.2.13.17 Mantenir el nivell de concertació escolar amb un mínim de 6 visites escolars a l'any a la Torre Benviure.
1.2.13.18 Senyalitzar el circuit del jaciment arqueològic.
1.2.13.19 Mantenir el cicle de concerts d'estiu a la Torre Benviure.
1.2.14 Fer difusió dels principals esdeveniments de la ciutat.
1.2.14.1 Informar a la ciutadania sobre els principals esdeveniments a través de l'Agenda per Viure Sant Boi.
1.2.14.2 Difondre a través del newsletter Viu Sant Boi les notícies relacionades amb els principals esdeveniments a la ciutat.
1.2.14.3 Informar a la ciutadania sobre els principals esdeveniments a través de la web i les xarxes socials.
1.2.14.4 Informar a la ciutadania sobre els principals esdeveniments a través del servei SMS.
1.2.14.5 Promocionar la ciutat i els seus principals esdeveniments en els mitjans de comunicació d'abast local, comarcal i nacional.
1.2.14.6 Establir un pla d'insercions publicitàries que reculli els esdeveniments de ciutat a comunicar.
1.2.14.7 Realitzar una campanya per reforçar el coneixement i/o participació en el Clúster de Salut Mental de Catalunya a les institucions, empreses i administracions.
1.2.14.8 Informar a la ciutadania sobre els principals esdeveniments a través de la web i les xarxes socials.
1.2.14.9 Informar a la ciutadania sobre els principals esdeveniments a través del servei SMS.
1.2.14.10 Promocionar la ciutat i els seus principals esdeveniments en els mitjans de comunicació d'abast local, comarcal i nacional.
1.2.14.11 Establir un pla d'insercions publicitàries que reculli els esdeveniments de ciutat a comunicar.
1.2.14.12 Elaborar una Agenda més útil i accessible a la ciutadania tant en el butlletí municipal VSB com en el web municipal.
1.2.15 Impulsar el treball en xarxa del sector hoteler de la ciutat.
1.2.15.1 Producció suport gràfic de promoció dels hotels
1.2.15.2 Producció suport gràfic de promoció dels hotels
1.3 Treballar per la qualitat de la ciutat, fent-la més segura, sostenible i accessible i potenciar el transport públic
1.3.1 Mantenir les relacions i l'intercanvi amb les ciutats agermanades.
1.3.1.1 Promoure activitats de sensibilització per donar a conèixer els projectes amb els agermanaments de les ONGD
1.3.1.2 AGERMANAMENTS IGUALITARIS Mantenir les relacions i l'intercanvi amb les ciutats
agermanades.
1.3.1.3 Mantenir les relacions i l'intercanvi amb les ciutats agermanades
1.3.1.4 Explorar les possibilitats de generar intercanvi econòmic i comercial entre les ciutats agermanades.
1.3.1.5 Mantenir les relacions i l'intercanvi cultural entre les ciutats agermanades.
1.3.2 Obrir l'economia de la ciutat al mercat rus amb la promoció d'una missió comercial a Nizhny Novgorod i la col·laboració de la Cambra de Comerç.
1.3.2.1 Obrir l'economia de la ciutat al mercat rus amb la promoció d'una missió comercial a Nizhny Novgorod i la col·laboració de la Cambra de Comerç.
1.3.3 Millorar l'impacte de la política de cooperació municipal al desenvolupament a San Miguelito en els àmbits d'Enfortiment Institucional, Igualtat de Gènere i Millora de l'Accés a l'Aigua.
1.3.3.1 Avaluar el Pla d'Acció per a un Desenvolupament Local, Solidari i Sostenible i el Projecte de Modernització de la Gestió Pública abans del 30 d'abril de 2012.
1.3.3.2 Consensuar i aprovar entre l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i el Consejo Municipal de San Miguelito, abans del 30 de juny de 2012, els nous eixos de treball per al proper període i cercar noves línies de finançament i aliances per a l’execució dels projectes de col·laboració: Enfortiment Institucional, Igualtat de Gènere i Millora de l’Accés a l’Aigua.
1.3.3.3 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Execució dels projectes establerts al tres eixos de
treball de la cooperació amb San Miguelito (Enfortiment institucional): realització de les
activitats previstes al Projecte d’Enfortiment Institucional pel que fa a la consolidació de
l’àrea de cadastre i a la creació de l’àrea d’urbanisme de l’Alcaldia de San Miguelito.
1.3.3.4 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Execució dels projectes establerts als tres eixos de
treball de la cooperació amb San Miguelito (Igualtat de gènere): finalització de les
activitats previstes al 2013 al Pla d’Igualtat d’Oportunitats a càrrec de l’Alcaldia de San
Miguelito i FUMSAMI.
1.3.3.5 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Execució dels projectes establerts al tres eixos de
treball de la cooperació amb San Miguelito (Millora de l’accés a l’aigua): Aconseguir
finançament per a una de les accions previstes al Pla Director d’Aigua de San Miguelito
abans del 31/12/2013
1.3.3.6 Execució dels projectes establerts al tres eixos de treball de la cooperació amb San Miguelito (Enfortiment institucional): realització de les activitats previstes al Projecte d'Enfortiment Institucional pel que fa a la consolidació de l'àrea de cadastre i a la creació de l'àrea d'urbanisme de l'Alcaldia de San Miguelito.
1.3.3.7 Execució dels projectes establerts als tres eixos de treball de la cooperació amb San Miguelito (Igualtat de gènere): finalització de les activitats previstes al 2014 al Pla d'Igualtat d'Oportunitats a càrrec de l'Alcaldia de San Miguelito i FUMSAMI.
1.3.3.8 Execució dels projectes establerts al tres eixos de treball de la cooperació amb San Miguelito (Millora de l'accés a l'aigua): Aconseguir finançament per a una de les accions previstes al Pla Director d'Aigua de San Miguelito abans del 31/12/2014
1.3.3.9 Execució dels projectes establerts al tres eixos de treball de la cooperació amb San Miguelito (Enfortiment institucional): realització de les activitats previstes al Projecte d'Enfortiment Institucional pel que fa a la creació i consolidació de l'àrea d'urbanisme de l'Alcaldia de San Miguelito.
1.3.3.10 Execució dels projectes establerts al tres eixos de treball de la cooperació amb San Miguelito (Millora de l'accés a l'aigua): Aconseguir finançament per a una de les accions previstes al Pla Director d'Aigua de San Miguelito abans del 31/12/2015
1.3.4 Posar en marxa el nou marc de col·laboració pel que fa a la cooperació amb el municipi agermanat de Marianao (Cuba)
1.3.4.1 Resoldre el Projecte de la Rehabilitació del Museu Marianao i el del Centre de Joves Pogolotti abans del 30 de juny de 2012.
1.3.4.2 Elaborar una proposta pel que fa a la cooperació amb Marianao abans del 30 de juny de 2012.
1.3.4.3 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Finalització del projecte “Arranjament de la cuina
escolar Ciclo I de Marianao (Cuba)” abans del 31/12/2013.
1.3.4.4 Finalització del projecte “Arranjament de la cuina escolar Ciclo I de Marianao (Cuba)” abans del 31/12/2014.
1.3.5 Prioritzar els criteris d'actuació de la convocatòria de subvencions al període 2014-2015, en relació amb la sostenibilitat, la igualtat d'oportunitats, la justícia social i els processos de pau. (mod2015)
1.3.5.1 Revisar els criteris de valoració dels projectes de cooperació de la convocatòria de subvencions de 2013 abans de l'1 de desembre de 2012.
1.3.5.2 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Revisió, abans del 31/11/2013, dels criteris de
valoració dels projectes de cooperació al desenvolupament de la convocatòria de
subvencions de 2014.
1.3.5.3 Revisió, abans del 30/11/2014, dels criteris de valoració dels projectes de cooperació al desenvolupament de la convocatòria de subvencions de 2015.
1.3.5.4 Revisió, abans del 30/11/2015, dels criteris de valoració dels projectes de cooperació al desenvolupament de la convocatòria de subvencions de 2016.
1.3.6 Col·laborar amb els objectius del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament en un treball en xarxa i amb una major implicació de l'Ajuntament.
1.3.6.1 Establir i acordar un conveni amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per a l'any 2012 abans del 30 d'abril de 2012.
1.3.6.2 Participar activament en les activitats i els projectes del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
1.3.6.3 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Signatura del conveni amb el Fons Català de
Cooperació al Desenvolupament per a l'any 2013 abans del 30/04/2013
1.3.6.4 COOPERACIÓ SOLIDARITAT I PAU Participació a totes les reunions del 2013 de les
Comissions de Treball del FCCD (Pau, Municipalisme i Codesenvolupament), així com a
l’Assemblea del Fons.
1.3.6.5 Signatura del conveni amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per a l'any 2014 abans del 30/04/2014
1.3.6.6 Participació a totes les reunions del 2014 de les Comissions de Treball del FCCD (Pau, Municipalisme i Codesenvolupament), així com a l'Assemblea del Fons.
1.3.6.7 Signatura del conveni amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per a l'any 2015 abans del 30/04/2015
1.3.6.8 Participació a totes les reunions del 2015 de les Comissions de Treball del FCCD (Pau, Municipalisme i Codesenvolupament), així com a l'Assemblea del Fons.
1.3.7 Millorar l'impacte de les polítiques d'Educació i Formació per la Solidaritat.
1.3.7.1 Realitzar una avaluació del Pla Municipal d’Educació i Formació a la Solidaritat abans del 30 de juny de 2012.
1.3.7.2 Elaborar una nova proposta de planificació estratègica en la que s'estableixin els eixos temàtics de cada any abans del 30 d'octubre de 2012.
1.3.7.3 Editar quatre números del butlletí "Solidària" al llarg de 2012.
1.3.7.4 Fer almenys 38 programes de ràdio a RSB durant l'any 2012.
1.3.7.5 Mantenir actualitzada la pàgina web www.barrejant.cat en tots els apartats i posar almenys 30 notícies.
1.3.7.6 Mantenir actualitzada la pàgina del Facebook de Cooperació fent almenys 150 entrades al llarg de l'any 2012 i arribar almenys als 500 seguidors i seguidores abans del 31 de desembre de 2012.
1.3.7.7 Oferir als centres d'educació primària, secundària i d’adults un conjunt d'activitats d'educació per a la solidaritat per als cursos 2011-2012 i 2012–2013.
1.3.7.8 Presentar una proposta d'activitats als centres d'educació en el lleure abans del 15 de setembre de 2012.
1.3.7.9 Oferir a les entitats de cooperació i solidaritat una activitat formativa durant l'any 2012.
1.3.7.10 Promoure activitats de difusió de les activitats i dels projectes de les entitats.
1.3.7.11 Organitzar les activitats anuals adreçades al conjunt de la població (Sant Jordi Solidari, Festa del Comerç Just, Dia internacional de la Pau, Barrejant, Fira de la Puríssima i Dia Internacional dels Drets Humans).
1.3.7.12 Ampliar la programació d’activitats anuals amb cinc de noves al llarg de l’any.
1.3.7.13 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Desenvolupament de les activitats del curs 2012-
2013 ofertades i concertades amb els centres d’educació primària i secundària i AMPA
corresponents a l’any 2013
1.3.7.14 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Presentació als centres d'educació primària,
secundària i d’adults d’un proposta d’activitats pel curs 2013-2014, abans del 15/09/2013,
oferint a aquests centres un mínim d’ 11 activitats
1.3.7.15 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Realització de les activitats d’educació per a la
solidaritat previstes en els següents esdeveniments del 2013: Sant Jordi Solidari, Festa
del Comerç Just, Dia Internacional de la Pau, Barrejant, Fira de la Puríssima i Dia
Internacional dels Drets Humans, i aconseguir una participació global que superi les 8.000
persones
1.3.7.16 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Actualització de la pàgina web www.barrejant.cat en
tots els seus apartats i posar almenys 30 notícies durant el 2013
1.3.7.17 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Actualització de la pàgina del Facebook de
Cooperació fent almenys 150 entrades al llarg de l'any 2013
1.3.7.18 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Edició de 3 números del butlletí "Solidària" al llarg
de 2013
1.3.7.19 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Realització d’almenys 38 programes de ràdio a
RSB durant l'any 2013
1.3.7.20 Desenvolupament de les activitats del curs 2013-2014 ofertades i concertades amb els centres d'educació primària i secundària i AMPA corresponents a l'any 2014
1.3.7.21 Presentació als centres d'educació primària, secundària i d'adults d'un proposta d'activitats pel curs 2014-2015, abans del 15/09/2014, oferint a aquests centres un mínim d' 11 activitats
1.3.7.22 Realització de les activitats d'educació per a la solidaritat previstes en els següents esdeveniments del 2014: Sant Jordi Solidari, Festa del Comerç Just, Dia Internacional de la Pau, Barrejant, Fira de la Puríssima i Dia Internacional dels Drets Humans, i aconseguir una participació global que superi les 8.000 persones
1.3.7.23 Actualització de la pàgina web www.barrejant.cat en tots els seus apartats i posar almenys 40 notícies durant el 2014
1.3.7.24 Actualització de la pàgina del Facebook de Cooperació fent almenys 200 entrades al llarg de l'any 2014
1.3.7.25 Edició de 3 números del butlletí "Solidària" al llarg de 2014
1.3.7.26 Realització d'almenys 38 programes de ràdio a RSB durant l'any 2014
1.3.7.27 Desenvolupament de les activitats del curs 2014-2015 ofertades i concertades amb els centres d'educació primària i secundària i AMPA corresponents a l'any 2015
1.3.7.28 Presentació als centres d'educació primària, secundària i d'adults d'un proposta d'activitats pel curs 2015-2016, abans del 15/09/2015, oferint a aquests centres un mínim d' 15 activitats
1.3.7.29 Realització de les activitats d'educació per a la solidaritat previstes en els següents esdeveniments del 2015: Sant Jordi Solidari, Festa del Comerç Just, Dia Internacional de la Pau, Barrejant, Fira de la Puríssima i Dia Internacional dels Drets Humans, i aconseguir una participació global que superi les 8.000 persones
1.3.7.30 Actualització de la pàgina web www.barrejant.cat en tots els seus apartats i posar almenys 60 notícies durant el 2015
1.3.7.31 Actualització de la pàgina del Facebook de Cooperació fent almenys 200 entrades al llarg de l'any 2015
1.3.7.32 Edició de 3 números del butlletí "Solidària" al llarg de 2015
1.3.7.33 Realització d'almenys 35 programes de ràdio a RSB durant l'any 2015
1.3.7.34 Realització d'almenys 500 piulades al Twitter de Cooperació durant l'any 2015
1.3.7.35 Participació activa en el projecte "Ciutats Defensores dels Drets Humans", organitzant les activitats del projecte que es facin a Sant Boi
1.3.8 Millorar la visibilitat, coneixement, sensibilització i impacte de la política de cooperació internacional amb el Marroc
1.3.8.1 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Participació a les activitats previstes pel 2013 al
projecte de la Plataforma Local – Med Marroc, impulsada per la Diputació de Barcelona,
amb la col·laboració a les sessions de formació als municipis marroquins en matèria
d’indicadors d’avaluació de polítiques públiques locals i de participació de la societat civil
als Plans Comunitaris de Desenvolupament.
1.3.8.2 Participació a les activitats previstes pel 2014 al projecte de la Plataforma Local Med Marroc, impulsada per la Diputació de Barcelona
1.3.8.3 Participació a les activitats previstes pel 2014 als projectes al Marroc del FCCD
1.3.8.4 Participació a les activitats previstes pel 2015 al projecte de la Plataforma Local Med Marroc, impulsada per la Diputació de Barcelona
1.3.8.5 Participació a les activitats previstes pel 2015 als projectes al Marroc del FCCD
1.3.8.6 Participació, al llarg de 2015, en un projecte de cooperació amb un municipi de Marroc, des de la plataforma Localmed
1.3.9 Reforçar les polítiques de participació ciutadana pel que fa a l’àmbit de la cooperació i la solidaritat
1.3.9.1 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Realització d’almenys 4 reunions del Consell
Municipal de Cooperació i Solidaritat al llarg de 2013
1.3.9.2 Realització d'almenys 4 reunions del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat al llarg de 2014.
1.3.9.3 Realització d'almenys 4 reunions del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat al llarg de 2015.
1.3.9.4 Actualització dels nous membres del Consell en representació d'entitats i partits polítics, després de la constitució del nou consistori municipal.
1.3.10 Executar el procés establert a la convocatòria de subvencions 2015 a projectes de cooperació al desenvolupament (mod2015)
1.3.10.1 COOPERACIÓ, SOLIDARITAT I PAU Valoració, per part de l'equip tècnic de Cooperació i
del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, els projectes de la convocatòria i
proposta de subvencions abans del 30 d'abril de 2013.
1.3.10.2 Valoració, per part de l'equip tècnic de Cooperació i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, els projectes de la convocatòria i proposta de subvencions abans del 30 d'abril de 2014.
1.3.10.3 Valoració, per part de l'equip tècnic de Cooperació i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, els projectes de la convocatòria i proposta de subvencions abans del 30 d'abril de 2015.
2. Cohesió social
2.1 Preservar l’entorn natural i reduir l’impacte mediambiental de les activitats de la ciutat
2.1.1 Fomentar el creixement i la projecció exterior de les empreses i comerços de Sant Boi.
2.1.1.1 Assessorar els negocis consolidats: Programa MILLORA.
2.1.1.2 Assessorar i acompanyar l’associació de restauradors Degusta Sant Boi.
2.1.1.3 Donar suport als establiments hotelers de la ciutat i lliurament de material turístic i de serveis locals per als seus usuaris.
2.1.1.4 Impulsar la creació de l’associació d’establiments concessionaris de vehicles de Sant Boi (Sant Boi Motor).
2.1.1.5 Sensibilitzar les empreses sobre innovació i internalització.
2.1.1.6 ASSESSORAMENT ALS COMERÇOS I ELS MERCATS Promoure i consolidar el
Programa MILLORA
2.1.1.7 ASSESSORAMENT ALS COMERÇOS I ELS MERCATS Continuar acompanyant
l'associació de restauradors Degusta Sant Boi.
2.1.1.8 ASSESSORAMENT ALS COMERÇOS I ELS MERCATS Donar suport als establiments
hotelers de la ciutat.
2.1.1.9 ASSESSORAMENT ALS COMERÇOS I ELS MERCATS Impulsar la creació de
l'associació d'establiments concessionaris de vehicles de Sant Boi (Sant Boi Motor).
2.1.1.10 ASSESSORAMENT ALS COMERÇOS I ELS MERCATS Creació d'un dossier informatiu
gràfic per complementar l'oferta comercial del municipi.
2.1.1.11 ASSESSORAMENT ALS COMERÇOS I ELS MERCATS Continuar amb les campanyes
de promoció dels sectors econòmics de la ciutat.
2.1.1.12 Promoure i consolidar el Programa MILLORA
2.1.1.13 Continuar acompanyant l'associació de restauradors Degusta Sant Boi.
2.1.1.14 Donar suport als establiments hotelers de la ciutat.
2.1.1.15 Continuar amb les campanyes de promoció dels sectors econòmics de la ciutat.
2.1.1.16 Col·laboració amb l'associació d'establiments concessionaris de vehicles de Sant Boi (Sant Boi Motor).
2.1.1.17 Promoure i consolidar el Programa MILLORA
2.1.1.18 Continuar acompanyant l'associació de restauradors Degusta Sant Boi.
2.1.1.19 Donar suport als establiments hotelers de la ciutat.
2.1.1.20 Continuar amb les campanyes de promoció dels sectors econòmics de la ciutat.
2.1.1.21 Col·laboració amb l'associació d'establiments concessionaris de vehicles de Sant Boi (Sant Boi Motor).
2.1.1.22 Col·laborar amb l'Associació Sant Boi Empresarial
2.1.2 Millorar les relacions de proximitat i confiança entre el teixit empresarial i comercial de Sant Boi i l'Ajuntament.
2.1.2.1 Realitzar visites a empreses i comerços
2.1.2.2 Facilitar les relacions entre els representants institucionals i els agents econòmics de la ciutat en el marc del Fòrum Empresarial i del Fòrum Comercial
2.1.3 Facilitar el procés de recerca de feina mitjançant la millora i promoció dels serveis municipals corresponents.
2.1.3.1 Potenciar el servei d'intermediació laboral com a referent de recerca d'ocupació per a les persones que busquen feina.
2.1.3.2 Millorar la qualitat de l'atenció del servei d'intermediació laboral per afavorir l'accés i els resultats obtinguts.
2.1.3.3 Potenciar el Club de Feina com a vehicle de recerca activa d'ocupació on els usuaris/àries accedeixen tant a ofertes com a recursos laborals.
2.1.3.4 Continuar formant part del programa IPI (Itineraris Professionals d'Inserció), en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat i l'Oficina Local de Treball de la Generalitat, en l'atenció, orientació i derivació a ofertes dels usuaris/àries derivats des de l'Oficina.
2.1.4 Incrementar el número d'ofertes laborals provinents d'empreses locals que es gestionin als serveis municipals.
2.1.4.1 Incrementar el nombre de contactes personals amb empreses com a eina de coneixement, col·laboració i fidelització que permeti ampliar el nombre d'ofertes de feina disponibles
2.1.4.2 Millorar la qualitat del servei d'intermediació laboral a les empreses com a sistema de fidelització de les seves ofertes de treball.
2.1.5 Potenciar la informació sobre ocupació al municipi facilitant a la ciutadania, les empreses i els comerços de Sant Boi l'intercanvi d'ofertes i demandes de feina.
2.1.5.1 Crear la secció "Borsa de treball" al Viure Sant Boi i a la home de la pàgina web, amb vincle directe a CORESSA.
2.1.5.2 Crear un espai setmanal a Ràdio Sant Boi anunciant les ofertes de treball.
2.1.5.3 BUTLLETÍ, AGENDA I ALTRES PUBLICACIONS MUNICIPALS Incrementar respecte al
2012 un 10% el nombre de noticies sobre ocupació al municipi, publicades als Viure Sant
Boi.
2.1.5.4 RADIO SANT BOI Incrementar en un 10% el nombre de noticies i/o espais sobre
ocupació al municipi, emeses per Ràdio Sant Boi.
2.1.5.5 WEB I ALTRES MITJANS DIGITALS I AUDIOVISUALS Crear i difondre en el Web i la
resta de mitjans digitals i audiovisuals municipals, un mínim de 2 notícies mensuals sobre
ocupació al municipi.
2.1.6 Facilitar la inserció laboral d'aquells col·lectius amb més dificultats i/o en risc d'exclusió social mitjançant el desplegament de les polítiques actives d'ocupació.
2.1.6.1 Participar en el procés d'execució del Clausulat Social.
2.1.6.2 Continuar promovent en col·laboració amb el SOC la contractació temporal de persones amb especials dificultats d'inserció (Plans d'Ocupació, Cases d'Oficis).
2.1.6.3 Mantenir el Servei d'inserció CORINSERT com a programa consolidat de millora del perfil professional de les persones en risc d'exclusió sociolaboral.
2.1.6.4 Continuar facilitant en col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya l'orientació laboral i la millora del perfil professional (itineraris sociolaborals) de col·lectius en situació de risc: persones que reben l'RMI, majors de 45 anys, persones amb discapacitats i persones en tractament de salut mental.
2.1.6.5 Potenciar el servei d'orientació per a persones amb discapacitats com a eina d'informació, assessorament i derivació a ofertes de treball.
2.1.6.6 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Contractar 50 persones aturades de llarga durada
durant 6 mesos en compliment del Pla de Suport a les polítiques socials de l'AMB.
2.1.6.7 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Potenciar l'acolliment d'alumnes de secundària en
pràctiques a l'ajuntament i /o empreses municipals, com a eina d'aprenentatge i
d'adquisició d'hàbits laborals
2.1.6.8 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Continuar amb la implementació del programa
Suma't, en col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya, que afavoreixi la millora
del perfil professional i la incorporació al mercat de treball de la població més jove.
2.1.6.9 Continuar amb la implementació del programa Suma't, en col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya, que afavoreixi la millora del perfil professional i la incorporació al mercat de treball de la població més jove.
2.1.6.10 Contractar 50 persones aturades de llarga durada durant 6 mesos en compliment del Pla de Suport a les polítiques socials de l'AMB.
2.1.6.11 Continuar amb la implementació del programa Joves per l'ocupació, en col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya, que afavoreixi la millora del perfil professional i la incorporació al mercat de treball de la població més jove.
2.1.6.12 Contractar 50 persones aturades de llarga durada durant 6 mesos en compliment del Pla de Suport a les polítiques socials de l'AMB.
2.1.7 Potenciar la presència de persones amb discapacitat en el mercat laboral.
2.1.7.1 Augmentar en un 15% el nombre de persones amb discapacitat integrades en empreses ordinàries o en empreses de treball protegit.
2.1.7.2 Garantir llocs de treball per a persones amb discapacitat vetllant pel correcte acompliment de la Llei de la Integració Social dels Minusvàlids (LISMI) per part de les empreses del municipi.
2.1.7.3 Vetllar pel 100% d’acompliment del clausulat social en totes aquelles empreses contractades per oferir serveis a l'Ajuntament.
2.1.7.4 SERVEI PRELABORAL Garantir el lliurament per part de l’empresa gestora del servei
d’una memòria trimestral en les que s’han de recollir les actuacions que s’han dut a terme,
així com el nombre de persones usuàries i la seva inserció
2.1.7.5 SERVEI PRELABORAL Incrementar el nombre de persones integrades en empreses
ordinàries o en empreses de treball protegit
2.1.7.6 SERVEI PRELABORAL Mantenir el nombre d’usuaris i usuàries del servei prelaboral
2.1.7.7 SERVEI PRELABORAL Realitzar un mínim de dues accions comunicatives per donar a
conèixer el servei als diferents recursos i serveis municipals i locals
2.1.7.8 SERVEI PRELABORAL Realitzar una reunió mensual en els mesos en els que el servei
està en funcionament, entre la tècnica de referència de l’àmbit de persones amb
discapacitat de la Unitat d’Inclusió Social i Igualtat i l’empresa municipal Coressa per tal de
fer-ne el seguiment
2.1.7.9 SERVEI PRELABORAL Reduir en un 10% els abandonaments del servei
2.1.7.10 Mantenir el nombre d'usuaris i usuàries del servei prelaboral.
2.1.7.11 Aconseguir que un 10% de les persones s'integrin en empreses ordinàries o en empreses de treball protegit.
2.1.7.12 Realitzar una reunió mensual en els mesos en els que el servei està en funcionament, entre la tècnica de referència de l'àmbit de persones amb discapacitat de la Unitat d'Inclusió Social i Igualtat i l'empresa municipal Coressa per tal de fer el seguiment, la supervisió i l'avaluació del servei.
2.1.7.13 Garantir el lliurament per part de l'empresa gestora del servei d'una memòria trimestral en les que s'han de recollir les actuacions que s'han dut a terme, així com el nombre de persones usuàries i la seva inserció.
2.1.7.14 Reduir en un 10% els abandonaments del servei.
2.1.7.15 Realitzar un mínim de dues accions comunicatives per donar a conèixer el servei als diferents recursos i serveis municipals i locals.
2.1.7.16 Mantenir el nombre d'usuaris i usuàries del servei prelaboral.
2.1.7.17 Aconseguir que un 10% de les persones s'integrin en empreses ordinàries o en empreses de treball protegit.
2.1.7.18 Realitzar una reunió mensual en els mesos en els que el servei està en funcionament, entre la tècnica de referència de l'àmbit de persones amb discapacitat de la Unitat d'Inclusió Social i Igualtat i l'empresa municipal Coressa per tal de fer el seguiment, la supervisió i l'avaluació del servei.
2.1.7.19 Garantir el lliurament per part de l'empresa gestora del servei d'una memòria trimestral en les que s'han de recollir les actuacions que s'han dut a terme, així com el nombre de persones usuàries i la seva inserció.
2.1.7.20 Reduir en un 10% els abandonaments del servei.
2.1.7.21 Realitzar un mínim de dues accions comunicatives per donar a conèixer el servei als diferents recursos i serveis municipals i locals.
2.1.8 Facilitar la pràctica i l’experiència laboral a persones amb malaltia mental i/o discapacitat.
2.1.8.1 Crear fins a 50 places de feina per a persones beneficiàries del Servei Prelaboral, que promou la integració laboral de les persones amb malaltia mental.
2.1.8.2 Cercar nous filons d'ocupació a partir dels Centres Especials de Treball.
2.1.8.3 Potenciar el CET IGUALSSOM com a vehicle d'integració social i laboral de les persones en tractament de salut mental.
2.1.9 Mantenir les bonificacions fiscals sobre l'Impost d'Activitat Econòmica que faciliti reduir la quota a pagar de les empreses que hagin incrementat com a mínim en el 10% la mitjana de la seva plantilla de treballadors.
2.1.9.1 Mantenir les bonificacions fiscals sobre l'Impost d'Activitat Econòmica que faciliti reduir la quota a pagar de les empreses que hagin incrementat com a mínim en el 10% la mitjana de la seva plantilla de treballadors.
2.1.10 Aprofitar l'impacte del Fòrum Empresarial per promoure la creació d'una Associació Empresarial Local.
2.1.10.1 DINAMITZACIÓ EMPRESARIAL Aprofitar l'impacte del Fòrun Empresarial per promoure la cració d'una Associació Empresarial Local.
2.1.10.2 Aprofitar l'impacte del Fòrum Empresarial per promoure la creació d'una Associació Empresarial Local.
2.1.11 Mantenir la intermediació laboral amb les empreses locals a través de CORESSA per augmentar la contractació de ciutadans i ciutadanes de Sant Boi.
2.1.11.1 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Fer prospecció empresarial per conèixer millor les
necessitats de contractació de les empreses locals.
2.1.11.2 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Mantenir el grau de cobertura de les places
ofertades per les empreses locals a través de CORESSA.
2.1.11.3 Fer prospecció empresarial per conèixer millor les necessitats de contractació de les empreses locals.
2.1.11.4 Mantenir el grau de cobertura de les places ofertades per les empreses locals a través de CORESSA.
2.1.11.5 Fer prospecció empresarial per conèixer millor les necessitats de contractació de les empreses locals.
2.1.11.6 Mantenir el grau de cobertura de les places ofertades per les empreses locals a través de CORESSA.
2.1.12 Consolidar i impulsar el Centre Especial de Treball IGUALSSOM com a instrument d'inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual.
2.1.12.1 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Consolidar les noves línies de negoci iniciades: enclavament a Leroy Merlin i elaboració de bosses de plastic reciclat.
2.1.12.2 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Incremenar l'activitat econòmica de l'empresa per tal de generar nous llocs de treball.
2.1.12.3 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Augmentar la visibilitat social de l'empresa i el reconeixement a la seva tasca.
2.1.12.4 Consolidar les noves línies de negoci iniciades: enclavament a Leroy Merlin i elaboració de bosses de plàstic reciclat i neteja d'espais verds.
2.1.12.5 Incrementar l'activitat econòmica de l'empresa per tal de generar nous llocs de treball.
2.1.12.6 Augmentar la visibilitat social de l'empresa i el reconeixement a la seva tasca.
2.1.12.7 Consolidar les noves línies de negoci iniciades: enclavament a Leroy Merlin, elaboració de bosses de plàstic reciclat, neteja d'espais verds i monitoratge del servei de menjador per a gent gran.
2.1.12.8 Incrementar l'activitat econòmica de l'empresa per tal de generar nous llocs de treball.
2.1.12.9 Augmentar la visibilitat social de l'empresa i el reconeixement a la seva tasca.
2.2 Contribuir al creixement i desenvolupament de les persones al llarg de la seva vida i vetllar per a la millora de l’oferta educativa
2.2.1 Adaptar la regulació urbanística dels polígons industrials i zones comercials a les necessitats dels empresaris i emprenedors, amb l'objecte d'afavorir l'activitat econòmica a la nostra ciutat.
2.2.1.1 Elaborar l'Estudi de Competitivitat dels Polígons Industrials de Sant Boi.
2.2.1.2 Assessorar el sector empresarial en l'elaboració dels instruments de planejament necessaris per a l’adequació de la normativa urbanística aplicable quant a la superfície de parcel·la mínima, nombre d'establiments que pot haver-hi en una mateixa parcel·la i usos admesos.
2.2.1.3 FOMENT DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA Realitzar un estudi i anàlisi de la competitivitat
dels polígons industrials de Sant Boi.
2.2.1.4 TRAMITACIÓ DEL PLANEJAMENT URBANÍSTIC Assessorar el sector empresarial en
l'elaboració dels instruments de planejament necessaris per a l’adequació de la normativa
urbanística aplicable a les necessitats i demandes actuals.
2.2.1.5 Assessorar el sector empresarial en l'elaboració dels instruments de planejament necessaris per a l'adequació de la normativa urbanística aplicable a les necessitats i demandes actuals.
2.2.1.6 Aprovar el nou planejament urbanístic del sector Fonollar Nord
2.2.1.7 Assessorar el sector empresarial en l'elaboració dels instruments de planejament necessaris per a l'adequació de la normativa urbanística aplicable a les necessitats i demandes actuals.
2.2.2 Reciclar i promoure nou sòl per a activitat econòmica al municipi, tot mantenint l'aposta per una ciutat compacte, accessible i segura.
2.2.2.1 Reciclar i promoure nou sòl per a activitat econòmica al municipi, tot mantenint l'aposta per una ciutat compacte, accessible i segura.
2.2.2.2 TRAMITACIÓ DEL PLANEJAMENT URBANÍSTIC Elaborar documents del planejament
urbanístic i l'avaluació ambiental per a un nou sector industrial / terciari / logístic
2.2.2.3 Elaborar documents del planejament urbanístic i l'avaluació ambiental per a un nou sector industrial terciari/logístic
2.2.2.4 Col·laborar amb la DGU i l'AMB en l'elaboració del planejament director urbanístic i avaluació ambiental que permetria l'execució directa d'actuacions d'especial rellevància econòmica i social.
2.2.3 Facilitar la implantació de noves iniciatives empresarials a la ciutat.
2.2.3.1 Estudiar la implantació de la “finestreta única empresarial” (Welcome Pack, acompanyament i gestions internes de l’Ajuntament).
2.2.3.2 Realitzar un concurs local d’iniciatives empresarials / Fòrum emprenedoria.
2.2.3.3 Donar assessorament a emprenedors: Programa INICIA.
2.2.3.4 Crear un fòrum on es posin en comú projectes i emprenedors amb diferents possibles inversors.
2.2.3.5 Fer marketing de territori en col·laboració amb altres entitats supramunicipals (Cambra de Comerç, ACC10, Copca, Consell Comarcal del Baix Llobregat).
2.2.3.6 Crear una fitxa d’empresa amb informació de la relació que manté cadascuna de les principals empreses locals amb l’Ajuntament (patrocinis, convenis, visites, participació al Fòrum empresarial, etc.)
2.2.3.7 DINAMITZACIÓ EMPRESARIAL Fer marketing de territori en col·laboració amb altres
entitats supramunicipals (Cambra de Comerç, ACC10, Copca, Consell Comarcal del Baix
Llobregat).
2.2.3.8 FOMENT DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA Estudiar la implantació de la finestreta única
empresarial (Welcome Pack: acompanyament a les empreses en el procés de localització
a la ciutat).
2.2.3.9 Estudiar la implantació de la finestreta única empresarial (Welcome Pack: acompanyament a les empreses en el procés de localització a la ciutat).
2.2.3.10 Fer marketing de territori en col·laboració amb altres entitats supramunicipals
2.2.3.11 Estudiar la implantació de la finestreta única empresarial (Welcome Pack: acompanyament a les empreses en el procés de localització a la ciutat).
2.2.3.12 Fer marketing de territori en col·laboració amb altres entitats supramunicipals
2.2.4 Facilitar que la tramitació d'atorgament de llicències, per execució d'obres i promocions privades així com la implantació o reforma de noves activitats, es pugui fer per Internet.
2.2.4.1 Aconseguir que al menys un 90 % de les diverses llicències que es demanen s'atorguin dintre dels terminis establerts legalment.
2.2.4.2 Possibilitar que la informació presencial que es demani tant pel que fa a l'execució d'obres i promocions privades com de la implantació o reforma de noves activitats es programi dintre dels 10 dies següents a la sol·licitud.
2.2.4.3 INFORMACIÓ, TRAMITACIÓ I CONTROL LLICÈNCIES D'OBRES Iniciar les tasques
organitzatives internes per tal que la tramitació d'atorgament de llicències, per reformes,
execució d'obres i promocions privades, es pugui fer per Internet.
2.2.4.4 Iniciar les tasques organitzatives internes per tal que la tramitació d'atorgament de llicències, per reformes, execució d'obres i promocions privades, es pugui fer per Internet.
2.2.4.5 Iniciar les tasques organitzatives internes per tal que la tramitació d'atorgament de llicències, per reformes, execució d'obres i promocions privades, es pugui fer per Internet.
2.2.5 Promoure la continuïtat de l'associació de dones emprenedores vinculada al Consell Municipal d’Igualtat de Gènere, per tal de fomentar la responsabilitat social de les empreses, cercar els recursos públics per a la seva formació i crear projectes de suport al teixit associatiu i la professionalització d’aquest.
2.2.5.1 Promoure la continuïtat de l'associació de dones emprenedores vinculada al Consell Municipal d’Igualtat de Gènere, per tal de fomentar la responsabilitat social de les empreses, cercar els recursos públics per a la seva formació i crear projectes de suport al teixit associatiu i la professionalització d’aquest.
2.2.6 Facilitar la incorporació de noves iniciatives empresarials emergents, especialment relacionades amb les noves tecnologies, a activitats i programes culturals.
2.2.6.1 Facilitar la incorporació de noves iniciatives empresarials emergents, especialment relacionades amb les noves tecnologies, a activitats i programes culturals.
2.2.7 Fomentar activament l'emprenedoria i les iniciatives d'autoocupació
2.2.7.1 FOMENT DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA Realitzar un concurs local d'iniciatives
empresarials.
2.2.7.2 FOMENT DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA Donar assessorament a emprenedors a través
del Programa INICIA.
2.2.7.3 FOMENT DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA Crear un fòrum on es posin en comú projectes i
emprenedors amb diferents possibles inversors.
2.2.8 Fomentar l'emprenedoria social, el cooperativisme i l'economia social
2.2.8.1 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Signar un conveni de col·laboració amb la
Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) per al foment del
cooperativisme.
2.2.8.2 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Realitzar 3 accions formatives vinculades al món
del cooperativisme i l'emprenedoria social.
2.2.8.3 Donar assessorament a emprenedors a través del Programa INICIA.
2.2.8.4 Col·laborar amb el projecte coBoi
2.2.8.5 Realitzar 3 accions formatives vinculades al món del cooperativisme i l'emprenedoria social.
2.2.8.6 Posar en marxa el Laboratori Cívic d'Emprenedoria Social coBoi.
2.2.8.7 Promoure el cooperativisme a través del distintiu "Sant Boi, municipi cooperatiu"
2.2.8.8 Participar en les activitats que es programin en el Programa 2015 d'ARACOOP
2.2.8.9 Promoure el cooperativisme a través del distintiu "Sant Boi, municipi cooperatiu"
2.2.8.10 Consolidar el Laboratori d'Emprenedoria i Economia Social coBoi
2.2.8.11 Consolidar el programa d'emprenedoria a l'escola la Parellada en conveni amb la Diputació de Barcelona
2.2.9 Adequar l'oferta de recursos i d'espais del Centre de Serveis i del Viver d'Empreses a les necessitats del teixit empresarial. (mod2015)
2.2.9.1 FOMENT DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA Instal·lar un espai de co-working en el Centreserveis
2.2.9.2 Fomentar l'espai de co-working del Centreserveis
2.2.9.3 Facilitar els espais del centreserveis a la futura associació d'empresaris de Sant Boi
2.2.9.4 Fomentar l'espai de co-working del Centreserveis
2.2.9.5 Facilitar els espais del Centreserveis a l'Associació d'Empresaris de Sant Boi
2.2.10 Organitzar activitats i impulsar projectes que dinamitzin la comunitat i afavoreixin la innovació i l'emprenedoria social.
2.2.10.1 Adequació de tres aules a la planta baixa del Casal de Barri de Camps Blancs.
2.2.10.2 DINAMITZACIÓ COMUNITARIA ALS BARRIS Organitzar un esdeveniment de presentació del projecte del "Laboratori cívic d'emprenedoria social"
2.2.10.3 DINAMITZACIÓ COMUNITARIA ALS BARRIS Organitzar cinc tallers de formació per a la definició del projecte de Laboratori cívic
2.2.10.4 DINAMITZACIÓ COMUNITARIA ALS BARRIS Realitzar una prova pilot d'emprenentatge social juvenil
2.2.10.5 Posar en marxa el Laboratori Cívic d'emprenedoria social coBoi al Casal de Casablanca
2.2.10.6 Adequar els espais necessaris pel Laboratori Cívic
2.2.10.7 Dissenyar i realitzar un projecte de dinamització social juvenil
2.2.10.8 Dur a terme el programa d'activitats del Laboratori Cívic d'emprenedoria social coBoi al Casal de Casablanca
2.2.10.9 Dur a terme el concurs CoBoi-Innova: nous reptes per a espais buits
2.2.10.10 Col·laborar amb "Acción Contra el Hambre, proyecto Vives" per a la realització d'una nova llançadora d'ocupació i empreneduria solidaria juvenil
2.2.10.11 Participar en el Programa Transversal Tercer Sector de la Iniciativa RIS3 Baix Llobregat
2.2.11 Continuar impulsant en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix, l'Estratègia RIS3 per aconseguir projectes de desenvolupament econòmic al territori (Mod2015)
2.2.11.1 Participar en les comisions derivades del conveni de col·laboració de l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Baix, per a l'impuls d'estratègies de recerca i innovació per a la especialització intel·ligent (estratègies RIS3)
2.2.11.2 Participar en les comisions derivades del conveni de col·laboració de l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Baix, per a l'impuls d'estratègies de recerca i innovació per a la especialització intel·ligent (estratègies RIS3)
2.2.11.3 Aconseguir la participació d'almenys 3 empreses locals en l'estratègia RIS3.
2.2.11.4 Generar al territori un mínim de 3 projectes, que amb la participació mixta d'empreses, universitats, administracions i tercer sector, capaços d'atraure fons de finançament europeus.
2.3 Garantir la cohesió social promovent la convivència, l’autonomia, la igualtat i la inclusió de tothom
2.3.1 Treballar en xarxa amb les diferents institucions supramunicipals per posar en valor el territori.
2.3.1.1 Col·laborar amb el Centre d’Incubació de l’Agència Europea de l’Espai.
2.3.1.2 Col·laborar amb el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona.
2.3.1.3 Col·laborar amb Innobaix.
2.3.1.4 FOMENT DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA Col·laborar amb el Pacte Industrial de la Regió
Metropolitana de Barcelona.
2.3.1.5 FOMENT DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA Col·laborar amb Innobaix.
2.3.1.6 FOMENT DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA Col·laborar amb el Centre d'Incubació de
l'Agència Europea de l'Espai.
2.3.1.7 FOMENT DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA Mantenir la participació de Sant Boi en les
iniciatives supramunicipals de foment de l'activitat econòmica, especialment dels
municipis de la Zona Delta.
2.3.1.8 FOMENT DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA Mantenir la col·laboració amb el Cluster 6M
2.3.1.9 Col·laborar amb el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona.
2.3.1.10 Col·laborar amb Innobaix.
2.3.1.11 Col·laborar amb el Centre d'Incubació de l'Agència Europea de l'Espai.
2.3.1.12 Mantenir la participació de Sant Boi en les iniciatives supramunicipals de foment de l'activitat econòmica, especialment dels municipis de la Zona Delta.
2.3.1.13 Col·laborar amb el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona.
2.3.1.14 Col·laborar amb Innobaix.
2.3.1.15 Col·laborar amb el Centre d'Incubació de l'Agència Europea de l'Espai.
2.3.1.16 Mantenir la participació de Sant Boi en les iniciatives supramunicipals de foment de l'activitat econòmica, especialment dels municipis de la Zona Delta.
2.3.2 Impulsar la participació activa de Sant Boi en el Cluster 6 M.
2.3.2.1 Participar al Cluster 6 M.
2.3.3 Posicionar Sant Boi com el gran centre comercial de venda de vehicles de l’Àrea Metropolitana.
2.3.3.1 Impulsar que el front industrial al primer tram de la Ctra. Santa Creu de Calafell esdevingui un eix mixt industrial - terciari, aconseguint llur definició com a concentració comercial, segons les determinacions de la legislació sectorial comercial.
2.3.3.2 TRAMITACIÓ DEL PLANEJAMENT URBANÍSTIC Impulsar que el front industrial al
primer tram de la Ctra. Santa Creu de Calafell esdevingui un eix mixt industrial - terciari,
un cop aconseguida llur definició com a concentració comercial.
2.3.4 Millorar els polígons industrials i el seu eix per fer-los més competitius.
2.3.4.1 Estudiar i analitzar la competitivitat dels polígons industrials de Sant Boi.
2.3.4.2 Elaborar un o diversos documents urbanístics (per a tot el teixit industrial de la ciutat, o bé per a cadascun dels polígons) que permeti incorporar a la normativa urbanística aplicable les conclusions obtingudes de l'Estudi de Competitivitat dels Polígons Industrials.
2.3.4.3 Facilitar a les diferents empreses i/o activitats econòmiques que puguin compartir i optimitzar espais en parcel·les ubicades als polígons industrials, quan això sigui possible.
2.3.4.4 Elaborar la proposta i presentar-la a l'ATM i AMB amb la definició de millores factibles d'accés del transport públic i de la xarxa de carrils bici als polígons industrials, aprofitant les sinèrgies i propostes del Clúster de Mobilitat del Baix Llobregat.
2.3.4.5 Ordenar l'estacionament a la via pública dels polígons industrials.
2.3.4.6 Millorar la disponibilitat de la xarxa de fibra òptica als polígons industrials.
2.3.4.7 TRAMITACIÓ DEL PLANEJAMENT URBANÍSTIC Elaborar un o diversos documents
urbanístics (per a tot el teixit industrial, o bé per a algun dels polígons) que incorpori les
conclusions de l’estudi de necessitats existent.
2.3.4.8 Elaborar un o diversos documents urbanístics (per a tot el teixit industrial, o bé per a algun dels polígons) que incorpori les conclusions de l'estudi de necessitats existent.
2.3.4.9 Impulsar que el front industrial al segon tram de la Ctra. Santa Creu de Calafell esdevingui un eix mixt industrial - terciari, un cop aconseguida llur definició com a concentració comercial, al tram confrontant amb el sòl residencial.
2.3.4.10 Modificar el PERI Fonollar Nord a fi i efectes de possibilitar la gestió urbanística pendent.
2.3.4.11 Elaborar un o diversos documents urbanístics (per a tot el teixit industrial, o bé per a algun dels polígons) que incorpori les conclusions de l'estudi de necessitats existent.
2.3.4.12 Impulsar que el front industrial al segon tram de la Ctra. Santa Creu de Calafell esdevingui un eix mixt industrial - terciari, un cop aconseguida llur definició com a concentració comercial, al tram confrontant amb el sòl residencial.
2.3.5 Continuar facilitant recursos a les empreses per fer-les més competitives.
2.3.5.1 Dinamitzar i fer prospecció empresarial.
2.3.5.2 Mantenir el Directori empresarial.
2.3.5.3 Crear un Butlletí empresarial.
2.3.5.4 Crear un Observatori econòmic dins l’Observatori de Ciutat.
2.3.5.5 DINAMITZACIÓ EMPRESARIAL Crear un Observatori econòmic dins l'Observatori de
Ciutat.
2.3.5.6 DINAMITZACIÓ EMPRESARIAL Renovar el butlletí Nexus com a instrument d'informació
gràfica per a les empreses.
2.3.5.7 Potenciar l' Observatori econòmic dins l'Observatori de Ciutat.
2.3.5.8 Reconvertir el butlletí empresarial Nexus com a instrument d'informació digital.
2.3.5.9 Potenciar l' Observatori econòmic dins l'Observatori de Ciutat.
2.3.6 Adequar l'oferta de recursos i d’espais del Centre de Serveis i del Viver d'Empreses a les necessitats de la dinamització empresarial.
2.3.6.1 Continuar el Centreserveis.
2.3.6.2 Continuar el Viver d'Empreses.
2.3.7 Mantenir el Fòrum Empresarial com a espai de referència del sector empresarial de la ciutat i potenciar els seminaris empresarials com a espais sectorials i/o temàtics vinculats al Fòrum.
2.3.7.1 Continuar els Seminaris empresarials.
2.3.7.2 Continuar el Fòrum empresarial.
2.3.7.3 DINAMITZACIÓ EMPRESARIAL Mantenir 2 edicions anuals del Fòrum empresarial.
2.3.7.4 DINAMITZACIÓ EMPRESARIAL Mantenir la celebració de quatre seminaris empresarials
anuals.
2.3.7.5 DINAMITZACIÓ EMPRESARIAL Incorporar les propostes temàtiques de les empreses i
comerços per tal de donar resposta a les seves necessitats.
2.3.7.6 Mantenir 2 edicions anuals del Fòrum empresarial.
2.3.7.7 Mantenir la celebració de seminaris empresarials com a espais temàtics vinculats al Fòrum Empresarial
2.3.7.8 Mantenir 2 edicions anuals del Fòrum empresarial.
2.3.7.9 Mantenir la celebració de seminaris empresarials com a espais temàtics vinculats al Fòrum Empresarial
2.3.7.10 Elaborar un projecte de formació empresarial
2.3.8 Augmentar el grau de col·laboració amb el teixit empresarial local, prenent com a referència el Projecte Empresa Sostenible, per tal que aquest sector pugui innovar i avançar en una gestió més sostenible.
2.3.8.1 Difondre i impulsar el Projecte “Empresa Sostenible”, en el que participen 16 empreses locals.
2.3.8.2 Confeccionar i impulsar un programa de formació ambiental per a empreses i persones aturades del municipi.
2.3.9 Promoure la reactivació del parc agrari i de l’activitat agrícola com actiu econòmic i de creació d'ocupació.
2.3.9.1 Impulsar la revisió del Pla Especial del Parc Agrari, en consens amb els diferents agents implicats.
2.3.9.2 Promoure nous conreus i noves activitats al parc agrari, en col·laboració amb el Consorci i d’altres institucions públiques i privades.
2.3.9.3 Col·laborar en iniciatives de formació en matèria agrícola.
2.3.9.4 Programar anualment el manteniment i condicionament de camins agrícoles.
2.3.9.5 Actualitzar l'inventari de les xarxes del parc agrari: reg, pluvials, camins agrícoles.
2.3.9.6 Implantar mesures per prevenir danys als conreus generats per plagues o fauna urbana.
2.3.9.7 Regular-ne l'ús lúdic compatible amb l'activitat econòmica i la preservació ambiental.
2.3.9.8 Tramitar les autoritzacions que s'escaiguin en relació amb les activitats industrials existents en sòl no urbanitzable que puguin acollir-se a les noves determinacions de la legislació urbanística modificada recentment.
2.3.9.9 MANTENIMENT, PROTECCIÓ I FOMENT DEL PARC AGRARI Col·laborar en impulsar la
sensibilització pel cultiu ecològic al parc agrari
2.3.9.10 MANTENIMENT, PROTECCIÓ I FOMENT DEL PARC AGRARI Col·laborar i potenciar
accions formatives que impulsin la creació d'ocupació
2.3.9.11 MANTENIMENT, PROTECCIÓ I FOMENT DEL PARC AGRARI Potenciar l'apropament
dels productes de proximitat de la producció agrària local als Santboians
2.3.9.12 TRAMITACIÓ DEL PLANEJAMENT URBANÍSTIC Impulsar la tramitació de la revisió del
Pla Especial del Parc Agrari
2.3.9.13 Impulsar les actuacions dimanants de la MPGM i de la revisió del Pla Especial del Parc Agrari iniciades durant l'any 2014
2.3.9.14 Gestió i promoció del mercat de Pages de Sant Boi de Llobregat
2.3.9.15 Disseny i posada en marxa del Programes de Qualificació Professional Inicial i cicle formatiu de Grau mitjà en activitats agropequàries per al curs 2014/2015
2.3.9.16 Obtenció de l'ús i gestió de finques agrícoles en el marc de programes de formació i ocupació relacionats amb l'agricultura ecològica.
2.3.9.17 Impulsar les actuacions dimanants de la MPGM i de la revisió del Pla Especial del Parc Agrari iniciades durant l'any 2014
2.3.9.18 Gestió i promoció del mercat de Pages de Sant Boi de Llobregat
2.3.9.19 Disseny i posada en marxa del Programes de Qualificació Professional Inicial i cicle formatiu de Grau mitjà en activitats agropequàries per al curs 2015/2016
2.3.10 Garantir que el desenvolupament de les infrastructures es duu a terme amb criteris de sostenibilitat, i de minimització de l’impacte al medi i a les persones.
2.3.10.1 Elaborar una nova regulació municipal per a les instal·lacions de telecomunicacions al municipi.
2.3.10.2 TRAMITACIÓ DEL PLANEJAMENT URBANÍSTIC Participar en l’elaboració d’una o
diverses noves regulacions urbanístiques per a la implementació d'infrastructures al
municipi.
2.3.10.3 Supervisar la tramitació d'una o diverses noves regulacions Urbanístiques per a la implementació d'infraestructures al municipi. (dipòsit AGBAR, línies elèctriques REE, etc).
2.3.10.4 Impulsar la tramitació d'una o diverses noves regulació urbanístiques per a la implementació d'infraestructures al municipi
2.3.10.5 Seguiment de les obres de connexió en alta tensió entre les subestacions Nus Viari i ZAL, executada per part de REE
2.3.10.6 Seguiment de les obres de construcció de les canonades de la carretera de l'estadi per part d'AGBAR
2.3.10.7 Seguiment de la construcció dels dipòsits d'AGBAR
2.3.10.8 Seguiment de les obres a l'enllaç de la C-32 a Mare de Déu de Núria, motivades per les obres d'urbanització de Ca n'Alemany (Viladecans)
2.3.10.9 Impulsar la tramitació d'una o diverses autoritzacions per a la implementació d'infraestructures al municipi.
2.3.10.10 Seguiment de les obres de connexió en alta tensió entre les subestacions Nus Viari i ZAL, executada per part de REE
2.3.10.11 Seguiment de la construcció dels dipòsits d'AGBAR
2.3.10.12 Seguiment de les obres del ministeri de conexió del cinturó del litoral amb l'autopista C-32
2.3.10.13 Seguiment de les obres de l'AMB d'implantació de carril bici a la carretera Comarcal 245
2.3.11 Arribar i desplegar l'acord de col·laboració amb la Generalitat pel desenvolupament econòmic i la cohesió social dels municipis de Cornellà de Llobregat , Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.(Mod2015)
2.3.11.1 Seguiment i coordinació de l'acord de col·laboració mitjançant: a) constitució d'una Comissió Mixta entre Generalitat i Ajuntament i b) la designació de quatre taules tècniques de coordinació, una per cadascú dels àmbits de treball proposats (Promoció Econòmica, Formació, Atenció Social i Administració)
2.3.11.2 Seguiment i coordinació de l'acord de col·laboració mitjançant: a) constitució d'una Comissió Mixta entre Generalitat i Ajuntament i b) la designació de quatre taules tècniques de coordinació, una per cadascú dels àmbits de treball proposats (Promoció Econòmica, Formació, Atenció Social i Administració)
2.4 Estimular la creació i facilitar l’accés a la cultura, al lleure, l’esport i la salut
2.4.1 Millorar l’ocupabilitat de les persones aturades mitjançant l’oferta de formació ocupacional.
2.4.1.1 Mantenir l’oferta de fomació ocupacional en el marc dels programes subvencionats pel Servei d'Ocupació de Catalunya.
2.4.1.2 Millorar la qualitat de les accions formatives desenvolupades en les 3 fases d'execució: selecció de participants, desenvolupament de les accions i resultats obtinguts.
2.4.2 Millorar les oportunitats de capacitació laboral i ocupabilitat dels i les joves mitjançant la formació.
2.4.2.1 Oferir una programació formativa específica per a joves.
2.4.2.2 Realitzar un programa de formació en línia (on-line) per tal de millorar les competències dels i les joves en relació amb les TIC.
2.4.2.3 PROMOCIÓ DE LA FORMACIÓ I L'EMANCIPACIÓ JUVENIL Mantenir l'oferta formativa
online, per donar cabuda a les persones que, per raons de mobilitat, conciliació, etc. no
poden optar als cursos presencials
2.4.2.4 PROMOCIÓ DE LA FORMACIÓ I L'EMANCIPACIÓ JUVENIL Oferir un programa formatiu
amb un mínim de 5 cursos, per millorar les competències, les habilitats i, en definitiva,
l'ocupabilitat dels i les joves de Sant Boi
2.4.2.5 Oferir un programa formatiu amb un mínim de 5 cursos, per millorar les competències, les habilitats i/o facilitar el retorn al sistema educatiu per, en definitiva, millorar l'ocupabilitat dels i les joves de Sant Boi.
2.4.2.6 Mantenir l'oferta formativa online, per donar cabuda a les persones que, per raons de mobilitat, conciliació, etc. no poden optar als cursos presencials.
2.4.2.7 Oferir un programa formatiu amb un mínim de 5 cursos, per millorar les competències, les habilitats i/o facilitar el retorn al sistema educatiu per, en definitiva, millorar l'ocupabilitat dels i les joves de Sant Boi.
2.4.2.8 Mantenir l'oferta formativa online, per donar cabuda a les persones que, per raons de mobilitat, conciliació, etc. no poden optar als cursos presencials.
2.4.3 Fomentar nous filons d'ocupació vinculats a l'atenció a gent gran i a persones en situació de dependència.
2.4.3.1 Formar i capacitar en l’àmbit de la cura a les persones com a nou sector emergent i generador d’ocupació.
2.4.3.2 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Realitzar un taller d'ocupació d'atenció a la
dependència per a 10 persones aturades de llarga durada, en compliment del Pla de
suport a les polítiques socials de l'AMB.
2.4.3.3 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Conveniar amb la Cooperativa Suara la màxima
inserció d'aquestes persones.
2.4.4 Aprofitar al màxim les convocatòries del SOC en matèria de formació i inserció laboral
2.4.4.1 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Continuar promovent en col·laboració amb el SOC
la contractació temporal de persones amb especials dificultats d'inserció (Plans
d'ocupació, Cases d'Oficis).
2.4.4.2 PLANS I PROGRAMES D'OCUPACIÓ Continuar oferint un programa de formació
ocupacional en col·laboració amb el SOC.
2.4.5 Implementar experiències innovadores en els programes i plans d'ocupació per tal d'orientar-los cap a l'autoocupació.
2.4.5.1 Accions d'acompanyament a autònoms en atur per a la seva reinserció laboral i/o empresarial.
2.4.5.2 Vincular les empreses locals als plans d'ocupació per tal d'ampliar el seu impacte.
2.4.5.3 Accions d'acompanyament a autònoms en atur per a la seva reinserció laboral i/o empresarial.
2.4.5.4 Mantenir el Programa de Suport a les empreses, comerços i autònoms per a la contractació de persones aturades.
2.4.5.5 Adeqüar espais del CentreServeis per a la formació empresarial
2.5 Generar un nou model de polítiques locals d'habitatge des d’una lògica social
3. Qualitat democràtica
3.1 Millorar la qualitat democràtica fomentant una ciutadania lliure i responsable i un govern en xarxa
3.1.1 Definir criteris i paràmetres de seguiment de millora de la qualitat de l'espai públic.
3.1.1.1 Elaborar pautes i criteris d'Urbanització Municipals.
3.1.1.2 Elaborar l'Inventari de paviments i elements de Mobiliari Urbà.
3.1.1.3 Elaborar l'Inventari General d'Infraestructures Urbanes.
3.1.1.4 Elaborar el document de costos unitaris: tant d'inversió com d'explotació i manteniment.
3.1.2 Impulsar diferents projectes de millora de la via pública.
3.1.2.1 Redactar projecte i executar les obres al solar adjacent al nou equipament a Casablanca.
3.1.2.2 Redactar el projecte reforma c/ de Jaume I (F.Macià - P.Fabra).
3.1.2.3 Redactar el Projecte de Reforma del c/ de Lluís Pascual Roca.
3.1.2.4 Executar les obres de reforma c/ de Francesc Macià (tram c/ de Dídac Priu - Mn.Antoni Solanas).
3.1.2.5 Executar les obres del Projecte d'Urbanització del Saló Central.
3.1.2.6 REDACCIÓ I APROVACIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Redactar el Projecte
d’Urbanització de la Ctra. Santa Creu de Calafell (lateral muntanya), àmbit Fonollar (Nord)
3.1.2.7 REDACCIÓ I APROVACIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Redactar el Projecte
d’Urbanització del c/Bonaventura Calopa, àmbit sector Can Julià
3.1.2.8 REDACCIÓ I APROVACIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Redactar el Projecte
d’Urbanització fora PERI (Pla especial ref. interior)
3.1.2.9 REDACCIÓ I APROVACIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Redactar el Projecte
d'Obra Municipal Ordinària de reurbanització del carrer Montmany.
3.1.2.10 REDACCIÓ I APROVACIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Redactar el Projecte
d'Obra Municipal Ordinària del carrer Lluïs Pascual Roca.
3.1.2.11 REDACCIÓ I APROVACIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Redactar el Projecte
d'Obra Municipal Ordinària de reurbanització del carrer Jaume I i adjudicació de les
mateixes
3.1.2.12 Redactar i aprovar els projectes per a diverses millores de seguretat vial i accessibilitat 2014
3.1.2.13 Redactar i aprovar el projecte de reurbanització d'un tram del c/Ll. Pasqual Roca
3.1.2.14 Redactar i aprovar el projecte de reurbanització d'un tram del c/Montmany
3.1.2.15 Redactar i aprovar els projectes de renovació urbana inclosos al pla metropolità de suport als ajuntaments d'estímul de l'activitat econòmica i millora de la qualitat de vida
3.1.2.16 Executar les obres de pavimentació de la primera fase del Projecte de millora del cementiri municipal
3.1.2.17 Reurbanització del tram pendent del c/Jaume I
3.1.2.18 Executar les obres de renovació urbana incloses al Pla metropolità de suport als ajuntaments d'estímul de l'activitat econòmica i millora de la qualitat de vida
3.1.2.19 Execució nova connexió BV-2002 amb c/Primer de Maig (Cooperativa)
3.1.2.20 Disminuir contaminació acústica i les seves molèsties substituint 50 tapes dels pous de clavegueram
3.1.2.21 Redactar i aprovar els projectes per a diverses millores de seguretat vial i accessibilitat 2015
3.1.2.22 Redactar l'avantprojecte de reurbanització d'un tram del c/Ll. Pasqual Roca
3.1.2.23 Aprovar els projectes de renovació urbana inclosos al pla metropolità de millora d'infrasestructures i de competitivitat de polígons industrials i àrees d'activitat econòmica.
3.1.2.24 Executar les obres de pavimentació de les fases 2, 3 i 4 del Projecte de millora del cementiri municipal
3.1.2.25 Executar les obres de renovació urbana incloses al Pla metropolità de suport als ajuntaments de millorar d'infrastructures i de competitivitat de polígons industrials i àrees d'activitat econòmica.
3.1.2.26 Execució nova connexió BV-2002 amb c/Primer de Maig (Cooperativa)
3.1.2.27 Disminuir contaminació acústica i les seves molèsties substituint 50 tapes dels pous de clavegueram
3.1.2.28 Aprovar el projecte d'urbanització dels espais connexos al nou CAP C. Cooperativa.
3.1.2.29 Aprovar el projecte de reurbanització dels espais connexos al complex educatiu i esportiu de La Parellada.
3.1.2.30 Redactar i aprovar el projecte d'urbanització de la vialitat pendent a l'UA "Can Julià".
3.1.2.31 Redactar i aprovar diversos projectes de millora de petits espais oberts.
3.1.2.32 Execució d'una nova fase de reurbanització dels espais interblocs a C. Cooperativa.
3.1.3 Impulsar diferents projectes de remodelació d’equipaments públics.
3.1.3.1 Executar les obres d'adaptació als nous usos de l’espai diàfan del Casal de Casablanca.
3.1.3.2 Executar les obres de reforma de l’auditori "antic Casal de Casablanca".
3.1.3.3 Executar les obres d'insonorització de la sala d'estudis al Casal de l'Olivera.
3.1.3.4 Executar les obres de millora de la façana de l’equipament públic de la seu de la Fundació Marianao.
3.1.3.5 Redactar l’avantprojecte de reforma dels usos de la planta baixa del Casal de Camps Blancs.
3.1.3.6 CONTROL D'EXECUCIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Executar les obres
d’enderroc de l'edifici de Can Perruca
3.1.3.7 CONTROL D'EXECUCIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Executar les obres de
remodelació de Can Julià
3.1.3.8 REDACCIÓ I APROVACIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Redactar els projectes
de remodelació del Mercat de la Muntanyeta
3.1.3.9 REDACCIÓ I APROVACIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Aprovar el projecte de
reforma del bar de l'Ermita de Sant Ramon
3.1.3.10 REDACCIÓ I APROVACIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Executar les obres
d’ampliació de la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany.
3.1.3.11 REDACCIÓ I APROVACIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Redactar els projectes
de petites millores a la xarxa d'equipaments municipals
3.1.3.12 REDACCIÓ I APROVACIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Redactar el projecte de
sanejament de la coberta de l'edifici de la Creu Roja
3.1.3.13 CONTROL D'EXECUCIÓ DE PROJECTES D'OBRA PÚBLICA Executar les obres
d’enderroc edificacions existents CAP Cooperativa.
3.1.3.14 Aprovació definitiva projecte de reforma del mercat de la Muntanyeta
3.1.3.15 Actuacions en una part de les edificacions Ateneu Santboià
3.1.3.16 Execució dels treballs d'insonorització de l'auditori de l'antic Casal de Casablanca
3.1.3.17 Execució de la primera fase de la reforma del Palau Marianao per a l'ús del Clúster de Salut mental
3.1.3.18 Execució obres de reforma de la seu de la Fundació Marianao, fase IV
3.1.3.19 Execució obres de reforma del mercat de la Muntanyeta
3.1.3.20 Inici obres Casal Parroquial i adaptació per a usos teatrals
3.1.3.21 Execució de les fases següents de la reforma del Palau Marianao.
3.1.3.22 Execució obres de reforma de la seu de la Fundació Marianao, fase IV
3.1.3.23 Execució obres de reforma del mercat de la Muntanyeta
3.1.3.24 Redactar i aprovar el projecte de remodelació dels espais al c/ Bonaventura Aribau, 32 per a transformar-los en un centre obert.
3.1.3.25 Redactar i aprovar diversos projectes de millora a equipaments municipals.
3.1.4 Garantir l’ús ciutadà dels elements de la via pública quant a seguretat i accessibilitat.
3.1.4.1 Executar les obres de millora d’accessibilitat en un tram del c/ de Lluís Companys i entorn.
3.1.4.2 Executar les obres de millora d’accessibilitat a Cooperativa, 1-23.
3.1.4.3 Executar les obres de millora de seguretat vial i accessibilitat 2014
3.1.4.4 Revisar els elements de senyalització vertical informativa substituint o anulant aquell que s'hagin quedat obsolets
3.1.4.5 Mantenir adequadament la situació de les marques viàries i la correcta visibilitat de la pintura per tal de garantir la seguretat de la ciutadania
3.1.4.6 Executar les obres de millora de seguretat vial i accessibilitat 2015
3.1.4.7 Revisar els elements de senyalització vertical informativa substituint o anul·lant aquells que s'hagin quedat obsolets
3.1.4.8 Mantenir adequadament la situació de les marques viàries i la correcta visibilitat de la pintura per tal de garantir la seguretat de la ciutadania
3.1.5 Garantir la seguretat de les persones i vehicles en l'ús de la via pública, mitjançant el seu manteniment i senyalització correctes.
3.1.5.1 Retolar les vies públiques.
3.1.5.2 Numerar periòdicament les finques.
3.1.5.3 Mantenir la senyalització viària.
3.1.5.4 MANTENIMENT DE LA SENYALITZACIÓ URBANA Facilitar amb criteris de seguretat el
trànsit dels vianants i dels vehicles a la via pública
3.1.5.5 MANTENIMENT SEMÀFORS Facilitar a la ciutadania l'ús de la via pública amb condicions
de seguretat, en base a un bon manteniment de la senyalització semafòrica
3.1.5.6 MANTENIMENT SEMÀFORS Reduir el consum energètic de la xarxa semafòrica de la
ciutat
3.1.5.7 MANTENIMENT VIA PÚBLICA Facilitar a la ciutadania l'ús de la via pública en bones
condicions d'utilització, sense que es produeixin incomoditats o riscos evitables
3.1.5.8 Avançar en la millora de la seguretat en cruïlles, semaforitzant-les i coordinant diversos grups semafòrics existents. Millora de la seguretat vial de diversos espais del municipi.
3.1.5.9 Facilitar a la ciutadania l'ús de la via pública en bones condicions d'utilització, sense que es produeixin incomoditats o riscos evitables.
3.1.5.10 Facilitar amb criteris de seguretat el trànsit del vianants i dels vehicles a la via pública
3.1.5.11 Facilitar a la ciutadania l'ús de la via pública amb condicions de Seguretat, en base a un bon manteniment de la senyalització semafòrica
3.1.5.12 Facilitar a la ciutadania l'ús de la via pública amb condicions de seguretat, en base a un bon manteniment de la senyalització semafòrica
3.1.5.13 Facilitar senyalització que aporti criteris de seguretat per el trànsit dels vianants i dels vehicles a la via pública
3.1.5.14 Avançar en la millora de la seguretat en cruïlles, semaforitzant-les i coordinant diversos grups semafòrics existents. Millora de la seguretat vial de diversos espais del municipi.
3.1.5.15 Facilitar a la ciutadania l'ús de la via pública en bones condicions d'utilització, sense que es produeixin incomoditats o riscos evitables.
3.1.5.16 Facilitar amb criteris de seguretat el trànsit del vianants i dels vehicles a la via pública
3.1.5.17 Facilitar a la ciutadania l'ús de la via pública amb condicions de Seguretat, en base a un bon manteniment de la senyalització semafòrica
3.1.5.18 Facilitar a la ciutadania l'ús de la via pública amb condicions de seguretat, en base a un bon manteniment de la senyalització semafòrica
3.1.5.19 Facilitar senyalització que aporti criteris de seguretat per el trànsit dels vianants i dels vehicles a la via pública
3.1.5.20 Implantar carril bici a la C-245 des de la pl. Europa fins al terme municipal de Viladecans.
3.1.6 Consolidar, amb un manteniment adequat, unes zones verdes de qualitat que facilitin la relació i el gaudi ciutadà.
3.1.6.1 Establir sistemes de control de qualitat en el manteniment de les zones verdes.
3.1.6.2 Redactar el Projecte de Zona Verda connexa al nou CAP a la Ciutat Cooperativa.
3.1.6.3 MANTENIMENT DE ZONES VERDES I ARBRAT Consolidar, amb un manteniment
adequat, unes zones verdes de qualitat que facilitin la relació i el gaudi ciutadà
3.1.6.4 MANTENIMENT DE ZONES VERDES I ARBRAT Reduir el consum d'aigua de rec
aplicant criteris d'eficiència de les xarxes de rec
3.1.6.5 Consolidar, amb un manteniment adequat, unes zones verdes de qualitat que facilitin la relació i el gaudi ciutadà
3.1.6.6 Consolidar, amb un manteniment adequat, unes zones verdes de qualitat que facilitin la relació i el gaudi ciutadà
3.1.7 Incrementar l'eficiència i la qualitat dels serveis específics de neteja.
3.1.7.1 Incrementar el volum i la qualitat del servei de retirada de residus voluminosos.
3.1.7.2 Incrementar el volum i la qualitat del servei de neteja de taques a terra.
3.1.7.3 Incrementar el volum i la qualitat del servei de neteja de grafitis.
3.1.7.4 Mantenir els diferents canals de comunicació entre el Servei de Neteja i la ciutadania, que permetin avaluar el seu grau de satisfacció: Telèfon Net, web de CORESSA, atenció personal i aplicatiu municipal de queixes i suggeriments "T'escoltem".
3.1.7.5 NETEJA VIÀRIA Millorar l'eficiència dels serveis de neteja
3.1.7.6 Implementar la neteja en els nous espais sense que això repercuteixi en cost addicional.
3.1.7.7 Campanya de neteja d'escorsells i herbes de les voreres
3.1.7.8 Campanyes per reduir el número de femtes a les voreres
3.1.7.9 Campanya i actuació per millorar la neteja al voltant de les àrees d'aportació de residus
3.1.7.10 Implementar la neteja en els nous espais sense que això repercuteixi en cost addicional.
3.1.7.11 Campanya de neteja d'escorsells i herbes de les voreres
3.1.7.12 Campanyes per reduir el número de femtes a les voreres
3.1.7.13 Campanya i actuació per millorar la neteja al voltant de les àrees d'aportació de residus
3.1.8 Reduir les molèsties ocasionades a la ciutadania derivades del sistema de clavegueram.
3.1.8.1 Establir accions de millora i manteniment periòdiques en la xarxa de clavegueram.
3.1.8.2 MANTENIMENT I NETEJA DEL CLAVEGUERAM Reduir les molèsties ocasionades a la
ciutadania derivades del sistema de clavegueram
3.1.8.3 Actualització del Pla Director de Clavegueram
3.1.8.4 Actuar, en cas der pudors procedents de la xarxa de clavegueram, en menys de 5 dies des de que és té coneixement de les molèsties.
3.1.8.5 Actuar, en cas de soroll ocasionat per tapes i reixes de clavegueram, en menys de 5 dies des de que es té coneixement de la incidència.
3.1.8.6 Actuar, en cas de pudors procedents de la xarxa de clavegueram, en menys de 5 dies des de que és té coneixement de les molèsties.
3.1.8.7 Actuar, en cas de soroll ocasionat per tapes i reixes de clavegueram, en menys de 5 dies des de que es té coneixement de la incidència.
3.1.9 Vetllar per la qualitat de les instal·lacions i dels serveis que es presten al cementiri municipal.
3.1.9.1 Efectuar un manteniment periòdic del cementiri municipal.
3.1.9.2 GESTIÓ CEMENTIRI MUNICIPAL Repavimentar el 15% dels passadissos interiors del
cementiri per estar aquest en situació de desgast
3.1.9.3 GESTIÓ CEMENTIRI MUNICIPAL Vetllar per la qualitat de les instal·lacions i dels serveis
que es presten al cementiri municipal
3.1.9.4 Vetllat per la qualitat de les instal·lacions i dels serveis que es presten al cementiri municipal
3.1.9.5 Repavimentació del 15% dels passadissos interiors del cementiri per estar aquest en situació de desgast
3.1.9.6 Vetllar per la qualitat de les instal·lacions i dels serveis que es presten al cementiri municipal
3.1.9.7 Repavimentar el 10% dels passadissos interiors del cementiri per estar aquest en situació de desgast
3.1.10 Dotar a la ciutadania d’un model d’enllumenat públic eficient.
3.1.10.1 Dotar a la ciutadania d’un model d’enllumenat públic eficient.
3.1.10.2 MANTENIMENT XARXA D'ENLLUMENAT PÚBLIC Dotar a la ciutadania d'un sistema
d'enllumenat públic que incorpori criteris d'eficiència energètica
3.1.10.3 MANTENIMENT XARXA D'ENLLUMENAT PÚBLIC Dotar a la ciutadania d'un sistema
d'enllumenat públic que proporcioni seguretat i faciliti la mobilitat
3.1.10.4 Dotar a la ciutadania d'un sistema d'enllumenat públic que proporcioni seguretat i faciliti la mobilitat
3.1.10.5 Dotar a la ciutadania d'un sistema d'enllumenat públic que proporcioni seguretat i faciliti la mobilitat
3.1.10.6 Dotar a la ciutadania d'un sistema d'enllumenat públic que incorpori criteris de no contaminació lumínica.
3.1.11 Implementar de forma progressiva nous sistemes de recollida de residus que permetin fer el servei més eficient i còmode per al ciutadà
3.1.11.1 Implementar de forma progressiva nous sistemes de recollida de residus que permetin fer el servei més eficient i còmode per al ciutadà
3.2 Millorar la capacitat de gestió, resposta i relació de l’Ajuntament generant confiança amb la ciutadania
3.2.1 Continuar impulsant el desenvolupament del sector Fecsa-Caserna
3.2.1.1 Mantenir contactes amb les noves autoritats i els nous responsables polítics del Ministeri de Defensa per avançar en el compliment del conveni respecte al nou equipament que ha de substituir a l'actual Caserna.
3.2.1.2 Formalitzar el trasllat de Red Elèctrica i iniciar contactes amb Endesa per establir un nou conveni.
3.2.1.3 Col·laborar en les actuacions patrimonials destinades al trasllat de la central elèctrica a les noves ubicacions (a les finques municipals al Nus Viari i Gavarrot).
3.2.1.4 Realitzar el seguiment de la implantació de la nova línia soterrada de 220 KV: Connexió SE Can Gavarrot- SE Nus Viari.
3.2.1.5 Realitzar el seguiment de l'autorització administrativa de la nova línia 220 KV Begues-SE Can Gavarrot.
3.2.1.6 GRANS PROJECTES DE CIUTAT Finalitzar el trasllat de les instal·lacions
de Red Eléctrica a Mare de Deu de Núria i Nus Viari
3.2.1.7 GRANS PROJECTES DE CIUTAT Iniciar contactes amb Endesa per establir un
nou conveni a partir d'aquest trasllat
3.2.1.8 GRANS PROJECTES DE CIUTAT Mantenir contactes amb les autoritats i els
responsables polítics del Ministeri de Defensa per avançar en el compliment del conveni
respecte al nou equipament que ha de substituir a l'actual Caserna
3.2.1.9 DIRECCIÓ I ADMINISTRACIÓ URBANISME, INFRASTRUCTURES I HABITATGE
Continuar amb les tasques d'implantació de noves infrastructures a càrrec de Red
Eléctrica de España.
3.2.1.10 DIRECCIÓ I ADMINISTRACIÓ URBANISME, INFRASTRUCTURES I HABITATGE
Mantenir contactes amb les autoritats i els responsables polítics del Ministeri de Defensa
per avançar en el compliment del conveni respecte al nou equipament que ha de substituir
l'edifici Casernes.
3.2.1.11 Mantenir contactes amb les autoritats i els responsables polítics del Ministeri de Defensa per avançar en el compliment del conveni respecte al nou equipament que ha de substituir l'edifici Casernes
3.2.1.12 Mantenir contactes amb les autoritats i els responsables polítics del Ministeri de Defensa per avançar en el compliment del conveni respecte al nou equipament que ha de substituir l'edifici Casernes
3.2.2 Definir noves actuacions de renovació urbana, en aquells espais de ciutat mancats de vertebració, mitjançant actuacions de petit o mitjà abast.
3.2.2.1 Elaborar i iniciar la tramitació de la MPGM, vessant turó del Castell.
3.2.2.2 TRAMITACIÓ DEL PLANEJAMENT URBANÍSTIC Elaborar i iniciar la tramitació de la
MPGM, vessant turó del Castell.
3.2.2.3 TRAMITACIÓ DEL PLANEJAMENT URBANÍSTIC Elaborar i iniciar la tramitació del Pla de
Millora Urbana entorn c/Bonaventura Calopa.
3.2.2.4 Tramitació del Pla de Millora Urbana entorn c/Bonaventura Calopa.
3.2.2.5 Elaborar proposta per a una nova MPGM a l'àmbit "FORA PERI'S"
3.2.2.6 Tramitació del Planejament Urbanístic del sector a l'entorn del c/ Bonaventura Calopa.
3.2.2.7 Elaborar i tramitar un MPGM en l'entorn del barri de Camps Blancs i Torre de la Vila.
3.2.2.8 Elaborar i tramitar una MPGM en l'àmbit de les vessants del turó del Castell.
3.2.3 Concloure actuacions de millora urbana amb planejament aprovat definitivament.
3.2.3.1 Elaborar / supervisar i tramitar els instruments de gestió urbanística que permetin iniciar l'execució del sector Pla de Millora Urbana -B i C i del sector Can Carreres Vell.
3.2.3.2 Elaborar i iniciar la tramitació del Projecte de Reparcel·lació "Can Castellet".
3.2.3.3 Redactar i aprovar els projectes d'urbanització pendents corresponents al lateral costat muntanya de la Ctra. Santa Creu de Calafell als àmbits dels polígons Fonollar Nord i Salas, així com resoldre el finançament de les obres.
3.2.3.4 Redactar el projecte d'urbanització c/de Garraf, dintre del polígon Salas
3.2.3.5 TRAMITACIÓ DE LA GESTIÓ URBANÍSTICA Iniciar l’elaboració del Projecte de
Reparcel·lació "Can Castellet"
3.2.3.6 TRAMITACIÓ DE LA GESTIÓ URBANÍSTICA Supervisar i tramitar els instruments de
gestió urbanística que permetin iniciar l'execució del sector Pla de Millora Urbana -B i del
sector Can Carreres Vell
3.2.4 Impulsar l'execució dels sectors de sòl urbà no consolidat.
3.2.4.1 Avaluar les necessitats pel que fa a l'execució d'infraestructures i urbanització al sector proper als barris de Canons i Orioles.
3.2.4.2 Definir les necessitats i l’avaluació econòmica pel que fa a l'execució d'infraestructures, serveis urbans i urbanització en l'entorn de l'espai anomenat "Oasis".
3.2.4.3 Definir consensuadament el Pla d’Usos per crear un espai de lleure i esportiu a la zona de l’Oasi, en continuïtat amb el Parc del Llobregat.
3.2.4.4 GRANS PROJECTES DE CIUTAT Definir consensuadament el Pla d'Usos
per crear un espai de lleure i esportiu a la zona de l'Oasi, en continuïtat amb el Parc
Fluvial del Llobregat
3.2.4.5 GRANS PROJECTES DE CIUTAT Promoure la reactivació del parc agrari.
3.2.4.6 TRAMITACIÓ DE LA GESTIÓ URBANÍSTICA Iniciar l'elaboració del Projecte de
Reparcel·lació FORA PERI'S
3.2.4.7 TRAMITACIÓ DE LA GESTIÓ URBANÍSTICA Elaborar el projecte de reparcel·lació Pla de
Millora Urbana entorn Bonaventura Calopa
3.2.4.8 TRAMITACIÓ DE LA GESTIÓ URBANÍSTICA Supervisar i tramitar projectes de
reparcel·lacions d'iniciativa privada en sòl industrial.
3.2.4.9 TRAMITACIÓ DEL PLANEJAMENT URBANÍSTIC Avaluar les necessitats pel que fa a
l'execució d'infrastructures i urbanització al sector proper als barris de Canons i Orioles.
3.2.4.10 Elaborar, supervisar i tramitar projectes de reparcel·lació de polígons en sòl residencial /io comercial
3.2.4.11 Supervisar i tramitar projectes de reparcel·lacions d'iniciativa privada en sòl industrial.
3.2.4.12 Definir consensuadament el Pla d'Usos per crear un espai de lleure i esportiu a la zona de l'Oasi, en continuïtat amb el Parc Fluvial del Llobregat
3.2.4.13 Elaborar, supervisar i tramitar projectes de reparcel·lació de polígons en sòl residencial /io comercial
3.2.4.14 Supervisar i tramitar projectes de reparcel·lacions d'iniciativa privada en sòl industrial.
3.2.4.15 Definir consensuadament el Pla d'Usos per crear un espai de lleure i esportiu a la zona de l'Oasi, en continuïtat amb el Parc Fluvial del Llobregat
3.2.5 Col·laborar amb la Generalitat i amb l'AMB per impulsar l'elaboració del Pla Director Urbanístic Metropolità. (Mod2015)
3.2.5.1 Col·laborar amb la Generalitat per impulsar l'elaboració del Pla Director Urbanístic Metropolità.
3.2.5.2 TRAMITACIÓ DEL PLANEJAMENT URBANÍSTIC Proposar idees i criteris per a
l'elaboració del Pla Director Urbanístic Metropolità un cop s'iniciï
3.2.5.3 Proposar idees i criteris per a l'elaboració del Pla Director Urbanístic Metropolità un cop s'iniciï
3.2.5.4 Proposar idees i participar als tallers temàtics, proposar idees i criteris en les diverses fases d'elaboració del Pla Director Urbanístic Metropolità ja iniciat.
3.2.6 Realitzar el seguiment de tramitació i avançament de l'Estudi Informatiu de la Línia de Rodalies R3 de Cornellà – Castelldefels.
3.2.6.1 Realitzar el seguiment de tramitació i avançament de l'Estudi Informatiu de la Línia de Rodalies R3 de Cornellà – Castelldefels.
3.2.7 Realitzar el seguiment de l’execució d'obres; gestió i tramitació de modificacions de la connexió viària de la C-32 amb la Ronda del Litoral, C-245 i BV-2002.
3.2.7.1 Realitzar el seguiment de l’execució d'obres; gestió i tramitació de modificacions de la connexió viària de la C-32 amb la Ronda del Litoral, C-245 i BV-2002.
3.2.8 Treballar amb la Generalitat en la definició i l’Estudi Informatiu del Desdoblament de la BV-2002 i la transformació de l'actual en via urbana cívica.
3.2.8.1 Treballar amb la Generalitat en la definició i l’Estudi Informatiu del Desdoblament de la BV-2002 i la transformació de l'actual en via urbana cívica.
3.3 Millorar la situació de l’aparcament a la ciutat
3.4 Millorar la mobilitat de la ciutat, potenciant el transport públic urbà i interurbà i els desplaçaments a peu i en bicicleta
3.4.1 Desenvolupar el Pla de Bicicleta mitjançant els processos de participació ciutadana.
3.4.1.1 Col·laborar en el control de gestió de la concessió del servei públic BICIBOX.
3.4.1.2 Fer campanyes de conscienciació de la mobilitat a peu i amb bicicleta.
3.4.1.3 MOBILITAT SOSTENIBLE Dur a terme els diversos actes previstos durant l'any 2013
3.4.1.4 Dur a terme els diversos actes previstos durant l'any 2014
3.4.1.5 Dur a terme els diversos actes previstos durant l'any 2015
3.4.2 Aprovar definitivament l'Ordenança de la Mobilitat urbana.(Mod2014)
3.4.2.1 Redactar i aprovar l'Ordenança de la Mobilitat urbana.
3.4.2.2 MOBILITAT SOSTENIBLE Aprovar l'Ordenança de la Mobilitat urbana
3.4.2.3 Aprovació definitiva de l'Ordenança de la Mobilitat urbana
3.4.3 Revisar el Pla de Mobilitat, aprovat el 2007, iniciant els processos i tràmits per a l'elaboració d'un Pla de Mobilitat Urbana.
3.4.3.1 Desenvolupar el Pla Local de Mobilitat i promoure sistemes d'indicadors de sostenibilitat local.
3.4.3.2 MOBILITAT SOSTENIBLE Aprovar la revisió del Pla de Mobilitat existent
3.4.3.3 MOBILITAT SOSTENIBLE Avançar en la millora de la seguretat en cruïlles, semaforitzantles
i coordinant diversos grups semafòrics existents
3.4.3.4 Aprovar la revisió del Pla de Mobilitat existent.
3.4.3.5 Condicionament de parades de bus de línies existents i estudi de l'oportunitat i conveniència d'alguns canvis d'itinerari consolidat.
3.4.3.6 Aprovar la revisió del Pla de Mobilitat existent.
3.4.3.7 Condicionament de parades de bus de línies existents i estudi de l'oportunitat i conveniència d'alguns canvis d'itinerari consolidat.
3.4.4 Assegurar una correcta custòdia i gestió dels vehicles retirats de la via pública per tal de millorar l'aparcament, la fluïdesa del trànsit, l'accessibilitat i la seguretat.
3.4.4.1 DIPÒSIT DE VEHICLES Col·laborar amb altres administracions en la Gestió l'entrada i sortida de vehicles ingressats per actuacions d'altres administracions
3.4.4.2 DIPÒSIT DE VEHICLES Gestionar l'entrada i sortida de vehicles ingressats en motiu d'abandonament en via pública o cessió i el seu tractament administratiu per tal de millorar la situació d'aparcament a la ciutat
3.4.4.3 DIPÒSIT DE VEHICLES Gestionar l'entrada i sortida de vehicles ingressats per infracció de trànsit per tal de facilitat la fluidesa, la mobilitat i l'accessibilitat de les persones
3.4.4.4 DIPÒSIT DE VEHICLES Gestionar l'entrada i sortida de vehicles ingressats per infracció penal per tal millorar la Seguretat de les persones i d'altres vehicles
3.4.4.5 RETIRADA DE VEHICLES Col·laborar amb altres administracions en els procediments legalment establerts que impliquen la retirada d'un vehicle
3.4.4.6 RETIRADA DE VEHICLES Reduir la indisciplina viària per a preservar els drets de les persones i l'acompliment de la normativa corresponent a la disciplina viària.
3.4.4.7 RETIRADA DE VEHICLES Retirar els vehicles de la via pública que estiguin abandonats o hagin estat cedits, en un termini no superior a 7 dies des que és legal la seva retirada, per tal de millorar la imatge de neteja i l'aparcament a la via pública
3.4.4.8 Gestionar l'entrada i sortida de vehicles ingressats per infracció de trànsit per tal de facilitat la fluïdesa, la mobilitat i l'accessibilitat de les persones
3.4.4.9 Gestionar l'entrada i sortida de vehicles ingressats per infracció penal per tal millorar la Seguretat de les persones i d'altres vehicles
3.4.4.10 Col·laborar amb altres administracions en la Gestió l'entrada i sortida de vehicles ingressats per actuacions d'altres administracions
3.4.4.11 Gestionar l'entrada i sortida de vehicles ingressats en motiu d'abandonament en via pública o cessió i el seu tractament administratiu per tal de millorar la situació d'aparcament a la ciutat
3.4.4.12 Reduir la indisciplina viària per a preservar els drets de les persones i l'acompliment de la normativa corresponent a la disciplina viària.
3.4.4.13 Col·laborar amb altres administracions en els procediments legalment establerts que impliquen la retirada d'un vehicle
3.4.4.14 Retirar els vehicles de la via pública que estiguin abandonats o hagin estat cedits, en un termini no superior a 7 dies des que és legal la seva retirada, per tal de millorar la imatge de neteja i l'aparcament a la via pública
3.4.4.15 Gestionar l'entrada i sortida de vehicles ingressats per infracció de trànsit per tal de facilitat la fluïdesa, la mobilitat i l'accessibilitat de les persones
3.4.4.16 Gestionar l'entrada i sortida de vehicles ingressats per infracció penal per tal millorar la Seguretat de les persones i d'altres vehicles
3.4.4.17 Col·laborar amb altres administracions en la Gestió l'entrada i sortida de vehicles ingressats per actuacions d'altres administracions
3.4.4.18 Gestionar l'entrada i sortida de vehicles ingressats en motiu d'abandonament en via pública o cessió i el seu tractament administratiu per tal de millorar la situació d'aparcament a la ciutat
3.4.4.19 Reduir la indisciplina viària per a preservar els drets de les persones i l'acompliment de la normativa corresponent a la disciplina viària.
3.4.4.20 Col·laborar amb altres administracions en els procediments legalment establerts que impliquen la retirada d'un vehicle
3.4.4.21 Retirar els vehicles de la via pública que estiguin abandonats o hagin estat cedits, en un termini no superior a 7 dies des que és legal la seva retirada, per tal de millorar la imatge de neteja i l'aparcament a la via pública
3.5 Millorar la seguretat i el civisme en l'espai i la via pública
3.5.1 Garantir una atenció telefònica permanent.
3.5.1.1 Mantenir una sala de comunicacions oberta al públic intern i extern.
3.5.1.2 SEGURETAT CIUTADANA Garantir el servei d'atenció telefònica immediata per tal de
facilitar la seguretat a la ciutadania
3.5.1.3 Mantenir una sala de comunicacions oberta al públic intern i extern, per tal de facilitar la seguretat a la ciutadania
3.5.1.4 Mantenir una sala de comunicacions oberta al públic intern i extern, per tal de facilitar la seguretat a la ciutadania
3.5.2 Garantir una atenció personal immediata permanent.
3.5.2.1 Mantenir un espai reservat per a les víctimes, i proper per a la ciutadania, on interposar denúncies i rebre orientació i assessorament.
3.5.2.2 Mantenir actius recursos d’intervenció immediata en situacions crítiques.
3.5.2.3 OFICINA D'ATENCIÓ A LA CIUTADANIA DE SEGURETAT LOCAL Facilitar la informació
requerida als implicats en accidents de trànsit per tal de que puguin realitzar les gestions
necessàries amb un assessorament imparcial i tècnic
3.5.2.4 OFICINA D'ATENCIÓ A LA CIUTADANIA DE SEGURETAT LOCAL Mantenir un espai
reservat per a les víctimes i proper per la ciutadania on poder interposar denúncia que
faciliti la seva assistència, orientació i assessorament
3.5.2.5 OFICINA D'ATENCIÓ A LA CIUTADANIA DE SEGURETAT LOCAL Vetllar per que els
ciutadans i ciutadanes puguin lliurar o recollir els objectes que hagin pogut perdre
3.5.2.6 Mantenir un espai reservat per a les víctimes i proper per la ciutadania on poder interposar denùncia per tal de facilitar la seva assistència, orientació i assessorament
3.5.2.7 Vetllar per que els ciutadans i ciutadanes puguin lliurar o recollir els objectes que hagin pogut perdre.
3.5.2.8 Mantenir actius recursos d'intervenció immediata per atendre a situacions crítiques
3.5.2.9 Mantenir un espai reservat per a les víctimes i proper per la ciutadania on poder interposar denùncia per tal de facilitar la seva assistència, orientació i assessorament
3.5.2.10 Vetllar per que els ciutadans i ciutadanes puguin lliurar o recollir els objectes que hagin pogut perdre.
3.5.2.11 Mantenir actius recursos d'intervenció immediata per atendre a situacions crítiques
3.5.3 Millorar l'eficàcia del sistema local de Seguretat vetllant per la coordinació i cooperació interpolicial.
3.5.3.1 Millorar la coordinació i cooperació amb els Mossos d'Esquadra mantenint una dinàmica de prevenció compartida.
3.5.3.2 SEGURETAT CIUTADANA Vetllar per a controlar el consum de drogues a la via pública
per a evitar problemes de convivència
3.5.3.3 SEGURETAT CIUTADANA Vetllar pel manteniment de la coordinació i els operatius
conjunts amb Mossos d'Esquadra
3.5.3.4 Promoure reunions de coordinació conjuntes amb els mossos d'esquadra.
3.5.3.5 Promoure reunions de coordinació conjuntes amb els mossos d'esquadra.
3.5.4 Garantir a les persones accidentades una assistència immediata permanent.
3.5.4.1 Mantenir un servei d’investigació d’accidents de trànsit, elaboració d’informes i d’atestats judicials.
3.5.4.2 Mantenir actius recursos d’assistència immediata a les persones accidentades.
3.5.4.3 DISCIPLINA VIÀRIA Brindar assistència immediata als implicats en accidents de trànsit
per tal d'aportar tranquil·litat i suport
3.5.4.4 Mantenir un servei d'investigació d'accidents de trànsit, d'elaboració d'informes i atestats judicials.
3.5.4.5 Mantenir actius recursos d'assistència immediata als accidentats.
3.5.4.6 Mantenir un servei d'investigació d'accidents de trànsit, d'elaboració d'informes i atestats judicials.
3.5.4.7 Mantenir actius recursos d'assistència immediata als accidentats.
3.5.5 Mantenir un control, una anàlisi i una avaluació permanent de prevenció de l’accidentalitat.
3.5.5.1 Reduir el nombre de sinistres i les situacions d'indisciplina viària vetllant per l'aplicació de la normativa de caràcter viari.
3.5.5.2 Educar per a la prevenció entre els principals grups de risc viari.
3.5.5.3 Mantenir els espais públics lliures d’impediments físics.
3.5.5.4 Executar un programa educatiu en matèria de civisme, convivència i educació viària.
3.5.5.5 DISCIPLINA VIÀRIA Garantir l'habilitació d'espais públics, ocupats per vehicles, per a
tinguin el seu ús privatiu o col·lectiu correcte
3.5.5.6 DISCIPLINA VIÀRIA Reduir la indisciplina viària per tal de facilitar la seguretat, la mobilitat
i l'accessibilitat de les persones
3.5.5.7 EDUCACIÓ VIÀRIA Aconseguir la disminució d'atropellaments a menors
3.5.5.8 EDUCACIÓ VIÀRIA Aconseguir la disminució d'atropellaments a persones amb
discapacitat
3.5.5.9 Reduir els atropellaments de persones grans
3.5.5.10 Reduir la indisciplina viària per tal de facilitar la seguretat, la mobilitat i l'accessibilitat de les persones
3.5.5.11 Educar per a la prevenció especialment als principals grups de risc viàri.
3.5.5.12 Reduir la indisciplina viària per tal de facilitar la seguretat, la mobilitat i l'accessibilitat de les persones
3.5.5.13 Educar per a la prevenció especialment als principals grups de risc viàri.
3.5.6 Mantenir la capacitat de resposta davant de calamitats naturals eventuals i les originades per l'acció humana.
3.5.6.1 Identificar els principals riscos naturals i antròpics del municipi i elaborar els plans de contingència respectius.
3.5.6.2 Identificar els principals riscos antròpics dels actes massius i elaborar els plans de contingència corresponents.
3.5.6.3 Contribuir a la formació i sensibilització dels usuaris dels diferents equipaments i dels espais públics en l’execució dels plans d’autoprotecció respectius.
3.5.6.4 PROTECCIÓ CIVIL I GESTIÓ D'EMERGÈNCIES Disposar de Plans d'autoprotecció
3.5.6.5 PROTECCIÓ CIVIL I GESTIÓ D'EMERGÈNCIES Disposar de Plans Específics
3.5.6.6 PROTECCIÓ CIVIL I GESTIÓ D'EMERGÈNCIES Disposar del Pla bàsic d'emergència
que garanteixi el seguiment dels protocols d'actuació en cas de catàstrofes
3.5.6.7 PROTECCIÓ CIVIL I GESTIÓ D'EMERGÈNCIES Disposar dels Plans especials
3.5.6.8 Identificar els principals riscos naturals i originats per l'acció humana del municipi i elaborar els respectius plans de contingència.
3.5.6.9 Identificar els principals riscos en actes massius i elaborar els corresponents plans de contingència
3.5.6.10 Identificar els principals riscos naturals i originats per l'acció humana del municipi i elaborar els respectius plans de contingència.
3.5.6.11 Identificar els principals riscos en actes massius i elaborar els corresponents plans de contingència
3.5.7 Incorporar les demandes veïnals a l’agenda de les prestacions operatives policials per aconseguir identificar millor els problemes.
3.5.7.1 Exercir de canal permanent entre el veïnat i l’administració.
3.5.7.2 Garantir la vigilància dels espais comunitaris conflictius.
3.5.7.3 Garantir la interposició i mediació en els conflictes veïnals.
3.5.7.4 Denunciar els actes incívics.
3.5.7.5 POLICIA DE BARRI Denunciar actes incívics per tal de protegir drets i la convivència
3.5.7.6 POLICIA DE BARRI Fer ús de les denúncies per actes incívics com a via per a cercar
solucions als conflictes
3.5.7.7 POLICIA DE BARRI Executar un programa educatiu en matèria de civisme per a millorar
valors relacionats amb la convivència
3.5.7.8 POLICIA DE BARRI Garantir la interposició i mediació en els conflictes veïnals per tal
d'evitar situacions descontrolades
3.5.7.9 POLICIA DE BARRI Garantir la vigilància dels espais comunitaris més conflictius per a
millorar els nivells de convivència i resolució de conflictes
3.5.7.10 Executar un programa formatiu en matèria de civisme i convivència
3.5.7.11 Exercir de canal permanent entre els veïns i l'administració.
3.5.7.12 Garantir la interposició i mediació en els conflictes veïnals.
3.5.7.13 Garantir la vigilància dels espais comunitaris conflictius
3.5.7.14 Denunciar els actes incivics per tal de protegir el drets i la convivència
3.5.7.15 Vetllar per evitar que el consum de drogues a la via pública amb l'objectiu de reduir problemes de convivència.
3.5.7.16 Executar un programa formatiu en matèria de civisme i convivència
3.5.7.17 Exercir de canal permanent entre els veïns i l'administració.
3.5.7.18 Garantir la interposició i mediació en els conflictes veïnals.
3.5.7.19 Garantir la vigilància dels espais comunitaris conflictius
3.5.7.20 Denunciar els actes incivics per tal de protegir el drets i la convivència
3.5.7.21 Vetllar per evitar que el consum de drogues a la via pública amb l'objectiu de reduir problemes de convivència.
3.5.8 Minimitzar les molèsties que originen les activitats de restauració que disposen d'autorització per a l'ús del domini públic.
3.5.8.1 Minimitzar les molèsties que originen les activitats de restauració que disposen d'autorització per a l'ús del domini públic.
3.5.8.2 AUTORITZACIONS D'OCUPACIÓ I LLICÈNCIES D'OBRES A LA VIA PÚBLICA Control i
primera actuació en el termini de dos mesos davant de les queixes per les molèsties que
originen aquest tipus d'autoritzacions
3.5.8.3 Control i primera actuació en el termini de dos mesos davant de les queixes per les molèsties que originen aquest tipus d'autoritzacions.
3.5.8.4 Executar un programa formatiu en matèria de civisme i convivència.
3.5.8.5 Control i primera actuació en el termini de dos mesos davant de les queixes per les molèsties que originen aquest tipus d'autoritzacions.
3.5.8.6 Executar un programa formatiu en matèria de civisme i convivència.
4. Preservar l’entorn natural i reduir l’impacte mediambiental de les activitats de la ciutat
4.1 Conservar i mantenir l’entorn natural i la seva connexió amb els espais verds urbans així com promoure un us més cívic
4.1.1 Redactar i aprovar el Projecte d'Ampliació d'Horts Lúdics públics - II fase.
4.1.1.1 Redactar i aprovar el Projecte d'Ampliació d'Horts Lúdics públics - II fase.
4.1.2 Continuar preservant i millorant l’entorn natural, incidint especialment en l’ús públic i el manteniment correctes.
4.1.2.1 Elaborar i posar en marxa del Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal, per al període 2012-2022, de les 58 hectàrees de la muntanya de Sant Ramon declarades d’utilitat pública.
4.1.2.2 Impulsar la gestió de l’espai fluvial del Llobregat per part d’administracions supramunicipals.
4.1.2.3 Executar el Pla Director de les Muntanyes del Baix aprovat, en coordinació amb la resta de municipis implicats.
4.1.2.4 Ampliar el conveni de cessió d’ús gratuït de la finca de Can Dimoni (de 2012 a 2014).
4.1.2.5 Col·laborar amb el Consorci del Delta en la gestió de Can Dimoni i la seva connexió amb el nucli urbà de Sant Boi.
4.1.2.6 Executar un programa anual de manteniment de l’entorn natural.
4.1.2.7 Realitzar treballs de gestió forestal en 13 hectàrees de la muntanya de Sant Ramon.
4.1.2.8 Impulsar i fer el seguiment d’un servei de vigilància de l’entorn natural.
4.1.2.9 Redactar una ordenança d’usos a l’entorn natural.
4.1.2.10 Millorar i explotar la vinya de Can Palós.
4.1.2.11 Ampliar i regularitzar els horts lúdics del c/ d’Alacant.
4.1.2.12 Modificar el catàleg d’arbres d’interès local.
4.1.2.13 ENTORN NATURAL, PREVENCIÓ DE RISCOS, PROTECCIÓ I PROMOCIÓ. Preservar
la millora i el manteniment de l'entorn natural, garantint la neteja anual de les franges de
seguretat, la detecció i clausura dels abocaments incontrolats i, amb campanyes de
sensibilització, potenciant l'ús públic respectuós d'aquest
4.1.2.14 ENTORN NATURAL, PREVENCIÓ DE RISCOS, PROTECCIÓ I PROMOCIÓ Impulsar la
recuperació ambiental i paisatgístiques del riu orientades a aconseguir la declaració del
baix Llobregat com un espai natural protegit, connectat amb altres espais naturals
protegits com són el Delta del Llobregat i/o Parc natural de Collserola, amb accions de
coordinació amb altres administracions i entitats cíviques de defensa del riu, realitzant
accions de sensibilitació, estudis i propostes de millora al voltant de la conca del Llobregat
4.1.2.15 ENTORN NATURAL, PREVENCIÓ DE RISCOS, PROTECCIÓ I PROMOCIÓ Fomentar
valors de respecte al medi ambient a traves de la descoberta, conservació i l'ús del riu i el
seu entorn a traves de campanyes de sensibilitació e identificació amb l'entorn natural
4.1.2.16 Posada en marxa d'un projecte de voluntariat ambiental
4.1.2.17 Reforç de la seguretat i el manteniment dels Espais Naturals i el seu entorn, comptant amb la col·laboració de l'Associació de Defensa Forestals (ADF) Sant Boi i dels diferents agents implicats
4.1.2.18 Posada en marxa d'un protocol i un pla de shock per a la prevenció, eliminació, clausura i revegetació d'abocaments incontrolats de residus en espais interurbans.
4.1.2.19 Disseny i posada en marxa d'un programa de turisme responsable a la natura ("ecoturisme")
4.1.2.20 Implantació d'un programa de mesures alternatives per al control de danys produïts per la fauna
4.1.2.21 Establiment d'un contracte d'arrendament de la finca privada de les Basses de Can Dimoni.
4.1.2.22 Continuar impulsant el programa de voluntariat ambiental
4.1.2.23 Reforç de la seguretat i el manteniment dels Espais Naturals i el seu entorn, comptant amb la col·laboració de l'Associació de Defensa Forestals (ADF) Sant Boi i dels diferents agents implicats
4.1.2.24 Continuar el desplegament de mesures per a la prevenció, eliminació, clausura i revegetació d'abocaments incontrolats de residus en espais interurbans.
4.1.2.25 Disseny i posada en marxa d'un programa de turisme responsable a la natura ("ecoturisme")
4.1.3 Incidir en una millor gestió dels solars i franges de protecció dels barris de muntanya, dels camins forestals i de les rieres, incloent una major coordinació amb els diferents agents implicats, per tal de prevenir els incendis i les inundacions.
4.1.3.1 Posar en marxa el servei de manteniment dels solars privats de barris de muntanya.
4.1.3.2 Racionalitzar la gestió de prevenció d’incendis forestals.
4.1.3.3 Realitzar una campanya anual de neteja de rieres amb suport d’altres administracions.
4.1.3.4 Consolidar el servei de silvopastura per a la prevenció d’incendis.
4.1.3.5 Executar el Pla de Prevenció d’Incendis Municipal i la campanya de vigilància anual.
4.1.3.6 Col·laborar amb l’Associació de Defensa Forestal i altres agents implicats en la prevenció d’incendis.
4.2 Reduir l’impacte mediambiental de l’activitat de la ciutat i augmentar l’eficiència en el consum energètic
4.2.1 Col·laborar en la implantació, en finques municipals, d’instal·lacions per a la utilització d'energies renovables.
4.2.1.1 Fer el seguiment de la implantació de la concessió d'infraestructures energètiques de plaques fotovoltaiques als equipaments.
4.2.2 Reduir la generació de residus en els equipaments esportius municipals i facilitar-ne el reciclatge.
4.2.2.1 Aplicar mesures encaminades a reduir l’impacte mediambiental mitjançant la recollida selectiva a cinc equipaments esportius municipals.
4.2.2.2 Fer servir productes de neteja biodegradables als equipaments esportius municipals.
4.2.2.3 CAMPS DE FUTBOL MUNICIPALS Aplicar mesures encaminades a l'ús de productes de
neteja biodegradables i la recollida selectiva per reduir limpacte mediambiental als
equipaments esportius municipals
4.2.2.4 Garantir l'estat higiènic i sanitari de les instal·lacions de la piscina.
4.2.2.5 Aplicar mesures encaminades a l'ús de productes de neteja biodegradables i la recollida selectiva per reduir l'impacte mediambiental als equipaments esportius municipals.
4.2.3 Reduir la despesa de consums en els equipaments esportius municipals.
4.2.3.1 Reduir el consum d’aigua dels camps de futbol municipals en un 10%.
4.2.3.2 Reduir en un 3% el consum de gas i electricitat als equipaments esportius municipals.
4.2.3.3 CAMPS DE FUTBOL MUNICIPALS Reduir el consum d'aigua dels camps de futbol
municipals en un 5 %
4.2.3.4 CAMPS DE FUTBOL MUNICIPALS Reduir en un 3% el consum d'energies als
equipaments esportius municipals
4.2.3.5 ESTADI D'ATLETISME Reduir el consum d'aigua en un 5 %
4.2.3.6 ESTADI D'ATLETISME Reduir en un 3% el consum d'energies als equipaments esportius
municipals
4.2.3.7 ESTADI DE BEISBOL I SOFTBOL Reduir el consum d'aigua en un 5 %
4.2.3.8 ESTADI DE BEISBOL I SOFTBOL Reduir en un 3% el consum d'energies als
equipaments esportius municipals
4.2.3.9 PARC CICLISTA Reduir el consum d'aigua en un 5 %
4.2.3.10 PARC CICLISTA Reduir en un 3% el consum d'energia elèctrica a l'equipament esportiu
4.2.3.11 PISTES DE BOTXES Reduir el consum d'aigua de les pistes de botxes municipals en un
5 %
4.2.3.12 PISTES DE BOTXES Reduir en un 3% el consum d'energia elèctrica als equipaments
esportius de botxes municipals
4.2.3.13 POLIESPORTIU CAN MASSALLERA Reduir en un 3% el consum d'energies i aigua a
l'equipament
4.2.3.14 POLIESPORTIU LA PARELLADA Reduir en un 3% el consum d'energies i aigua a
l'equipament
4.2.3.15 POLIESPORTIU L'OLIVERA Reduir en un 3% el consum d'energies i aigua a l'equipament
4.2.3.16 Reduir en un 3% el consum d'energies i aigua al Poliesportiu de l'Olivera.
4.2.3.17 Reduir en un 3% el consum d'energies i aigua al Poliesportiu Can Massallera.
4.2.3.18 Reduir en un 3% el consum d'energies i aigua al Poliesportiu la Parellada.
4.2.3.19 Reduir en un 3% el consum d'energies als camps de futbol municipals.
4.2.3.20 Reduir el consum d'aigua dels camps de futbol municipals en un 5 %.
4.2.3.21 Reduir en un 3% el consum d'energies a l'Estadi d'Atletisme.
4.2.3.22 Reduir el consum d'aigua de l'Estadi d'Atletisme un 5 %.
4.2.3.23 Reduir en un 3% el consum d'energies a l'Estadi de Besisbol i Sofbol.
4.2.3.24 Reduir el consum d'aigua de l'Estadi de Beisbol i Softbol un 5 %.
4.2.3.25 Reduir en un 3% el consum d'energia elèctrica del Parc Ciclista.
4.2.3.26 Reduir el consum d'aigua del Parc Ciclista d'aigua un 5 %.
4.2.3.27 Reduir en un 3% el consum d'energia elèctrica a les pistes de botxes municipals.
4.2.3.28 Reduir el consum d'aigua de les pistes de botxes municipals en un 5 %.
4.2.3.29 Reduir en un 3% el consum d'energies i aigua al Poliesportiu de l'Olivera.
4.2.3.30 Reduir en un 3% el consum d'energies i aigua al Poliesportiu Can Massallera.
4.2.3.31 Reduir en un 3% el consum d'energies i aigua al Poliesportiu la Parellada.
4.2.3.32 Reduir en un 3% el consum d'energies als camps de futbol municipals.
4.2.3.33 Reduir el consum d'aigua dels camps de futbol municipals en un 5 %.
4.2.3.34 Reduir en un 3% el consum d'energies a l'Estadi d'Atletisme.
4.2.3.35 Reduir el consum d'aigua de l'Estadi d'Atletisme un 5 %.
4.2.3.36 Reduir en un 3% el consum d'energies a l'Estadi de Beisbol i Sofbol.
4.2.3.37 Reduir el consum d'aigua de l'Estadi de Beisbol i Softbol un 5 %.
4.2.3.38 Reduir en un 3% el consum d'energia elèctrica del Parc Ciclista.
4.2.3.39 Reduir el consum d'aigua del Parc Ciclista d'aigua un 5 %.
4.2.3.40 Reduir en un 3% el consum d'energia elèctrica a les pistes de botxes municipals.
4.2.3.41 Reduir el consum d'aigua de les pistes de botxes municipals en un 5 %.
4.2.4 Fomentar la reducció dels residus generats al municipi i potenciar-ne la recollida selectiva entre la població i les empreses, incidint especialment en fraccions com la matèria orgànica i el cartró i en establiments que són grans generadors de deixalles.
4.2.4.1 Confeccionar i aplicar el Programa de Gestió de Residus Municipals 2012/2016.
4.2.4.2 Confeccionar i aprovar l’Ordenança reguladora dels Residus Municipals
4.2.4.3 Racionalitzar el servei de gestió de residus comercials.
4.2.4.4 Impulsar i fer el seguiment del Pla de Desenvolupament de la FORM
4.2.4.5 Fer l’adhesió al nou conveni marc de deixalleries metropolitanes.
4.2.4.6 Regularitzar la recollida d’oli de cuina usat a domicilis i locals.
4.2.4.7 Millorar i ampliar la recollida selectiva de roba usada.
4.2.4.8 Executar la 2a fase del Pla d’Autocompostatge Metropolità a Sant Boi.
4.2.4.9 Desenvolupar la campanya anual de comunicació i sensibilització envers la prevenció i recollida selectiva dels residus.
4.2.4.10 Fomentar l'autogestió de residus entre la ciutadania a través de la difusió i utilització de la Deixalleria Municipal i el Punt Verd La Muntanyeta
4.2.4.11 RECOLLIDA, ELIMINACIÓ I TRACTAMENT DE RESIDUS Fomentar la reducció dels
residus generats al municipi per a reduir-ne la quantitat i el seu impacte en el medi ambient
4.2.4.12 RECOLLIDA, ELIMINACIÓ I TRACTAMENT DE RESIDUS Potenciar la recollida selectiva
entre la població i les empreses incidint especialment en les fraccions de matèria orgànica
i cartró i en establiments que són grans generadors de deixalles
4.2.4.13 Projecte de millora de la recollida selectiva de les restes orgàniques generades a les llars, als comerços i als equipaments municipals incloent la instal·lació pilot d'una deixalleria videovigilada per al dipòsit de restes vegetals a la zona de Can Carreres.
4.2.4.14 Posadfa en marxa d'un control automatritzat als camions i contenidors del servei de recollida porta a porta.
4.2.4.15 Condicionament de l'espai exterior destinat a la recollida de residus del Mercat de Ciutat Cooperativa
4.2.4.16 Portar a terme una campanya de foment de recollida selectiva de residus inorgànics ( envasos especials i voluminosos) generats a les llars, als comerços i als equipaments municipals.
4.2.4.17 Portar a terme una campanya de foment de recollida selectiva de residus inorgànics ( envasos especials i voluminosos) generats a les llars, als comerços i als equipaments municipals.
4.2.4.18 Analitzar l'actual sistema de gestió de recollida selectiva amb el suport tècnic de l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona.
4.2.4.19 Elaborar d'acord amb els informes tècnics de la Diputació de Barcelona un Pla Director que estableixi les mesures a dur a terme per la millora del sistema de gestió de la recollida selectiva.
4.2.5 Continuar impulsant les mesures d’eficiència energètica i de lluita contra el canvi climàtic, incloses en el pla d’acció d’energia sostenible, en el marc de pactes i compromisos subscrits.
4.2.5.1 Revisar bianualment el PAES 2009/2020 en funció de l’establert al Pacte d’Alcaldes.
4.2.5.2 Finalitzar la instal·lació de la caldera de biomassa a la Masia de Torre de la Vila.
4.2.5.3 Implantar la 2a fase del Projecte Euronet 50/50 a centres educatius.
4.2.5.4 Elaborar i aprovar una guia amb mesures per a l’ambientalització de la gestió i els edificis municipals.
4.2.5.5 ECOLOGIA URBANA Reduir el consum energètic dels equipaments, instal·lacions
municipals i enllumenat públic, amb mesures d'eficiència i racionalització energètica per
tal de reduir el seu impacte negatiu en el medi ambient
4.2.5.6 Reduir el consum energètic de la xarxa semafòrica de la ciutat
4.2.5.7 Dotar a la ciutat d'un sistema d'enllumenat públic que incorpori criteris d'eficiència energètica.
4.2.5.8 Gestió de projectes "Euronet 50/50 i euronet max" que compta amb la participació de 6 centres educatius i 4 camps de futbol, per tal de reduir el consum energètic
4.2.5.9 Posada en marxa del Pla Director d'Eficiència energètica en edificis públics 2014/2015
4.2.5.10 Reduir el consum energètic de la xarxa semafòrica de la ciutat incorporant tecnologia LED
4.2.5.11 Seguir treballant per a dotar a tota la ciutat d'un sistema d'enllumenat públic que incorpori criteris d'eficiència energètica i baix consum.
4.2.5.12 Impulsar la gestió de projectes "Euronet 50/50 i Euronet max" comptant amb la participació dels centres educatius i camps de futbol, amb l'objectiu de reduir el consum energètic i sensibilitzar en bones pràctiques.
4.2.5.13 Continuar el desplegament del Pla Director d'Eficiència energètica en edificis públics iniciat el 2014 i programats per el 2015
4.2.6 Promoure mesures adreçades a reduir el soroll generat en activitats i serveis públics i privats.
4.2.6.1 Modificar l’Ordenança de Soroll i el mapa de capacitat acústica, per adaptar-los a la normativa vigent.
4.2.6.2 Impulsar el Pla de Prevenció de Contaminació Acústica 2007/2015.
4.2.6.3 Realitzar la campanya informativa i de control del soroll en establiments públics i privats.
4.2.7 Impulsar l’estalvi i aprofitament d’aigua en domicilis, locals i serveis municipals.
4.2.7.1 Redactar una ordenança d’estalvi i aprofitament d’aigua.
4.2.7.2 Continuar la campanya d’estalvi i aprofitament d’aigua “A Sant Boi de mica en mica s’omple la pica”.
4.2.7.3 Reduir el consum d'aigua de rec aplicant criteris d'eficiència a les xarxes de distribució.
4.2.7.4 Reduir el consum d'aigua de rec aplicant criteris d'eficiència a les xarxes de distribució.
4.2.7.5 Analitzar els casos de consum excesiu d'aigua subsanant, d'acord amb les seves causes, els motius d'aquestes.
4.2.8 Continuar vetllant per tal de minvar l’impacte ambiental d’obres i infrastructures, i promoure la reestructuració dels espais naturals i agraris afectats
4.2.8.1 Impulsar l’aplicació de l’estudi de minimització de l’impacte de les infraestructures al delta elaborat per l’Agència Catalana de l’Aigua.
4.2.8.2 Proposar el protocol per al control i la restauració de l’impacte al medi per obres i insfraestructures.
4.2.9 Continuar potenciant l’educació per a la sostenibilitat, consolidant el treball amb els centres educatius, i impulsant les accions adreçades a la resta de la població.
4.2.9.1 Consolidar el nou servei d’educació per a la sostenibilitat als centres educatius.
4.2.9.2 Gestionar la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Sant Boi i donar suport als 16 centres adherits, en el marc de la XESC gestionada per la Generalitat.
4.2.9.3 Implementar un programa anual d’educació per a la sostenibilitat adreçat a la població en general.
4.2.9.4 SENSIBILITZACIÓ MEDIAMBIENTAL Cooperar a traves del nou servei de educació medi
ambiental amb els centres educatius.
4.2.9.5 SENSIBILITZACIÓ MEDIAMBIENTAL Potenciar l’educació per a la sostenibilitat impulsant
accions adreçades a la població.
4.2.9.6 SENSIBILITZACIÓ MEDIAMBIENTAL Gestionar la Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat
de Sant Boi, i donar suport als 16 centres adherits en el marc de la XESC gestionada per
la Generalitat
4.2.9.7 SENSIBILITZACIÓ MEDIAMBIENTAL Implementar un programa anual d'educació per la
sostenibilitat adreçat a la població en general
4.2.9.8 Posada en marxa del nou centre d'interpretació del Riu a Can Julià, amb la col·laboració de la Fundació AGBAR
4.2.9.9 Gestió del centre d'interpretació del Paisatge de l'Ermita de Sant Ramon en caps de setmana i festius.
4.2.9.10 Consolidació del servei de Facebook de Medi Ambient i Entorn Natural
4.2.9.11 Suport als projectes d'Hort Escolar dels centres educatius
4.2.9.12 Gestionar el centre d'interpretació del Riu a Can Julià, com a equipament de referència, amb la col·laboració d'entitats i institucions especialitzades en la recuperació i divulgació del Riu Llobregat.
4.2.9.13 Ampliar les activitats educativas del centre d'interpretació del Paisatge de l'Ermita de Sant Ramon, posant en marxa un nou espai dedicat a l'astronomia.
4.2.9.14 Consolidació del servei de Facebook de Medi Ambient i Entorn Natural
4.2.9.15 Suport als projectes d'Hort Escolar dels centres educatius
5. Contribuir al creixement i desenvolupament de les persones al llarg de la seva vida i vetllar per a la millora de l’oferta educativa
5.1 Incrementar els recursos i les oportunitats per al desenvolupament integral d’infants i adolescents, així com el suport a les famílies com a primer entorn de socialització
5.1.1 Oferir recursos per a la cura i l’educació dels infants en l’etapa 0-3 anys.
5.1.1.1 Mantenir la proporció entre demanda i oferta de places 0-3 anys en les escoles bressol municipals.
5.1.1.2 Mantenir l’oferta de serveis complementaris a l’escolarització en les escoles bressol municipals apostant per la seva sostenibilitat.
5.1.1.3 Oferir un servei accessible als usuaris/àries mitjançant l’oferta d’ajuts a l’escolarització i de menjador.
5.1.1.4 Planificar la revisió periòdica i el seguiment dels recursos humans i econòmics per tal que s’adeqüin a les necessitats reals dels serveis.
5.1.1.5 Millorar la cobertura de serveis i el suport als professionals i a les famílies en els primers anys d’infantesa.
5.1.1.6 ESCOLES BRESSOL MUNICIPALS Mantenir la proporció entre demanda i oferta de
places 0-3 anys en les escoles bressol municipals
5.1.1.7 ESCOLES BRESSOL MUNICIPALS Oferir a les famílies uns serveis complementaris a
l'escolarització en les escoles bressol municipals apostant per la seva sostenibilitat
5.1.1.8 ESCOLA BRESSOL LA MARTA: Mantenir la proporció entre demanda i oferta de places 0-3 anys en les escoles bressol municipals
5.1.1.9 ESCOLA BRESSOL LA MERCE: Mantenir la proporció entre demanda i oferta de places 0-3 anys en les escoles bressol municipals
5.1.1.10 ESCOLA BRESSOL LA SUSA: Mantenir la proporció entre demanda i oferta de places 0-3 anys en les escoles bressol municipals
5.1.1.11 ESCOLA BRESSOL LA MARTA: Oferir a les famílies uns serveis complementaris a l'escolarització en les escoles bressol municipals apostant per la seva sostenibilitat
5.1.1.12 ESCOLA BRESSOL LA MERCE: Oferir a les famílies uns serveis complementaris a l'escolarització en les escoles bressol municipals apostant per la seva sostenibilitat
5.1.1.13 ESCOLA BRESSOL LA SUSA: Oferir a les famílies uns serveis complementaris a l'escolarització en les escoles bressol municipals apostant per la seva sostenibilitat
5.1.1.14 Cobrir el 100 % de les places de les tres escoles bressol municipals i evitar les vacants durant el curs
5.1.1.15 Mantenir l'oferta de 270 places de les escoles bressol municipals
5.1.1.16 Mantenir l'oferta dels serveis complementaris (permanència, acolliment i menjador) de les escoles bressol municipals
5.1.1.17 Cobrir el 100 % de les places de les tres escoles bressol municipals i evitar les vacants durant el curs
5.1.1.18 Mantenir l'oferta de 270 places de les escoles bressol municipals
5.1.1.19 Mantenir l'oferta dels serveis complementaris (permanència, acolliment i menjador) de les escoles bressol municipals
5.1.2 Garantir el manteniment i la vigilància dels centres educatius d’acord amb les seves necessitats de cada centre educatiu i les competències assignades.
5.1.2.1 Garantir les actuacions necessàries per realitzar el manteniment correctiu adient a les necessitats de cada centre educatiu.
5.1.2.2 Realitzar el manteniment normatiu i les inspeccions oficials periòdiques.
5.1.2.3 Garantir la gestió eficient dels serveis, subministraments i de les assegurances.
5.1.2.4 Planificar les actuacions de millora acordades a cada centre.
5.1.2.5 Assegurar una supervisió general de l’edifici i de les seves instal·lacions.
5.1.2.6 Garantir el control d’accessos i la recepció de persones i serveis (alumnes, famílies, empreses, serveis, extraescolars,...)
5.1.2.7 Canalitzar les visites i la correspondència.
5.1.2.8 Realitzar una supervisió acurada de diversos espais i execució de petits treballs de manteniment.
5.1.2.9 Col·laborar en les tasques d’organització general del centre i del seu projecte educatiu (gestió de la documentació, canvis de mobiliari, petites compres,...) d’acord amb les indicacions de la direcció del centre.
5.1.2.10 GESTIO I MANTENIMENT DE CENTRES EDUCATIUS Garantir mitjançant el personal
subaltern el correcte funcionament de l'edifici, subministraments i serveis, control
d'accessos i atenció a les famílies.
5.1.2.11 GESTIO I MANTENIMENT DE CENTRES EDUCATIUS Garantir les actuacions
necessàries per realitzar el manteniment adient a les necessitats de cada centre educatiu.
5.1.2.12 Garantir el funcionament normal i la prestació de serveis i subministraments als edificis escolars
5.1.2.13 Garantir mitjançant el personal subartern el correcte funcionament de l'edifici: subministraments, serveis, control d'acessos i atenció a les famílies
5.1.2.14 Realitzar les reparacions necessàries dels edificis escolars
5.1.2.15 Realitzar les obres de rehabilitació necessàries als edificis escolars
5.1.2.16 Garantir el funcionament normal i la prestació de serveis i subministraments als edificis escolars
5.1.2.17 Garantir mitjançant el personal subartern el correcte funcionament de l'edifici: subministraments, serveis, control d'acessos i atenció a les famílies
5.1.2.18 Realitzar les reparacions necessàries dels edificis escolars
5.1.2.19 Realitzar les obres de rehabilitació necessàries als edificis escolars
5.1.3 Oferir una proposta d’activitats que complimentin el desplegament curricular dels centres educatius.
5.1.3.1 Mantenir el percentatge de participació actual dels centres educatius locals de primària i secundària en el foment de les manifestacions artístiques.
5.1.3.2 Mantenir l’aplicació de projectes propis del servei i la col·laboració amb altres serveis, unitats i departaments municipals en l’elaboració i aplicació de noves propostes educatives adreçades als centres educatius locals.
5.1.3.3 Mantenir la demanda i augmentar en un 5% la col·laboració amb els agents educatius i socials locals que puguin elaborar projectes educatius per a aquestes etapes educatives.
5.1.3.4 Mantenir el nivell i la diversificació de l’oferta d’activitats complementàries de tots els àmbits municipals, adreçades als diferents nivells dels centres d’educació infantil, primària i secundària obligatòria.
5.1.3.5 SUPORT PEDAGÒGIC A CENTRES Mantenir el nivell i la diversificació de l'oferta
d'activitats complementàries de tots els àmbits municipals, adreçades als diferents nivells
dels centres d'educació infantil, primària i secundària obligatòria
5.1.3.6 SUPORT PEDAGÒGIC A CENTRES Mantenir el percentatge de participació actual dels
centres educatius locals de primària i secundària i dels alumnes en el foment de les
manifestacions artístiques
5.1.3.7 Mantenir el percentatge de participació actual dels centres educatius locals de primària i secundària i dels alumnes en el foment de les manifestacions artístiques.
5.1.3.8 Mantenir el nivell i la diversificació de l'oferta d'activitats complementàries de tots els àmbits municipals, adreçades als diferents nivells dels centres d'educació infantil, primària i secundària obligatòria.
5.1.3.9 Oferir als centres educatius 8 manifestacions artístiques diferents durant el curs escolar
5.1.3.10 Arribar als 4.500 alumnes particpants en les diferents manifestacions artístiques durant el curs escolar
5.1.3.11 Mantenir el percentatge de participació actual dels centres educatius locals de primària i secundària i dels alumnes en el foment de les manifestacions artístiques.
5.1.3.12 Mantenir el nivell i la diversificació de l'oferta d'activitats complementàries de tots els àmbits municipals, adreçades als diferents nivells dels centres d'educació infantil, primària i secundària obligatòria.
5.1.3.13 Oferir als centres educatius 8 manifestacions artístiques diferents durant el curs escolar
5.1.3.14 Arribar als 4.500 alumnes participants en les diferents manifestacions artístiques durant el curs escolar
5.1.4 Reforçar la capacitat col·lectiva de treball en l’àmbit d’infància i adolescència.
5.1.4.1 Mantenir i donar suport a les xarxes de professionals dels centres oberts i de professionals de diferents àmbits per a la protecció de la infància i l’adolescència d’àmbit local.
5.1.4.2 Constituir la Taula Territorial d’Infància i Adolescència de Sant Boi de Llobregat d’acord amb la llei dels Drets i de les Oportunitats en la Infància i l’Adolescència.
5.1.4.3 LUDOTEQUES MUNICIPALS Revisar el conveni de col·laboració amb l'entitat que
gestiona la ludoteca Casablanca, per tal de pactar els objectius específics anuals de la
ludoteca
5.1.4.4 SUPORT ASSOCIACIONS DE L'ÀMBIT DE LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA
Aconseguir l'acompliment dels objectius i accions establertes als convenis per part de les
dues parts
5.1.4.5 SUPORT ASSOCIACIONS DE L'ÀMBIT DE LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA Acordar
en el marc dels convenis els projectes i serveis que es portaran a terme anualment,
mantenint com a mínim els projectes actuals de cadascuna de les entitats
5.1.4.6 SUPORT ASSOCIACIONS DE L'ÀMBIT DE LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA Establir i
consensuar un esquema de continguts i indicadors d'avaluació per la realització de la
memòria amb cadascuna de les entitats en funció de cada projecte o actuació pactada
5.1.4.7 SUPORT ASSOCIACIONS DE L'ÀMBIT DE LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA Portar a
terme un mínim de 3 reunions anuals pel seguiment dels convenis amb cadascuna de les
entitats
5.1.4.8 SUPORT ASSOCIACIONS DE L'ÀMBIT DE LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA Signar
convenis de col·laboració en l'àmbit de la infància i l'adolescència amb les entitats Eixida,
Don Bosco i la Fundació Marianao (servei de centre obert)
5.1.4.9 Revisar el conveni de col·laboració amb l'entitat que gestiona la ludoteca Casablanca, per tal de pactar els objectius específics anuals de la ludoteca.
5.1.4.10 Signar convenis de col·laboració en l'àmbit de la infància i l'adolescència amb les entitats Eixida, Don Bosco i la Fundació Marianao (servei de centre obert).
5.1.4.11 Acordar en el marc dels convenis els projectes i serveis que es portaran a terme anualment, mantenint com a mínim els projectes actuals de cadascuna de les entitats.
5.1.4.12 Portar a terme un mínim de 3 reunions anuals pel seguiment dels convenis amb cadascuna de les entitats.
5.1.4.13 Establir i consensuar un esquema de continguts i indicadors d'avaluació per la realització de la memòria amb cadascuna de les entitats en funció de cada projecte o actuació pactada.
5.1.4.14 Aconseguir l'acompliment del 100% dels objectius i accions establertes als convenis per part de les dues parts.
5.1.4.15 Signar convenis de col·laboració en l'àmbit de la infància i l'adolescència amb les entitats Eixida, Don Bosco i la Fundació Marianao (servei de centre obert).
5.1.4.16 Acordar en el marc dels convenis els projectes i serveis que es portaran a terme anualment, mantenint com a mínim els projectes actuals de cadascuna de les entitats.
5.1.4.17 Portar a terme un mínim de 3 reunions anuals pel seguiment dels convenis amb cadascuna de les entitats.
5.1.4.18 Establir i consensuar un esquema de continguts i indicadors d'avaluació per la realització de la memòria amb cadascuna de les entitats en funció de cada projecte o actuació pactada.
5.1.4.19 Aconseguir l'acompliment del 100% dels objectius i accions establertes als convenis per part de les dues parts.
5.1.5 Facilitar la futura transició al mercat laboral dels i les estudiants de secundària.
5.1.5.1 Fer actuacions de sensibilització a l’alumnat d'educació secundària sobre el mercat de treball i els recursos per accedir-hi.
5.1.5.2 Potenciar l'acolliment d'alumnes de secundària en pràctiques a l’Ajuntament i/o empreses municipals, com a eina d'aprenentatge i d'adquisició d'hàbits laborals.
5.1.6 Afavorir la participació de les famílies en els diferents consells de l'àmbit educatiu.
5.1.6.1 Mantenir la participació, durant el curs escolar, en els diferents òrgans de planificació i gestió de l’escolarització.
5.1.6.2 Supervisar el procés d'admissió de l'alumnat i l'acompliment de les normes que el regulen, per tal de mantenir el nivell de satisfacció de les demandes d’escolarització efectuades per les famílies.
5.1.6.3 Mantenir el nivell actual d'atenció a l'escolarització de l'alumnat fora del període ordinari de preinscripció i matrícula obligatòria.
5.1.6.4 Augmentar la participació en les Taules Mixtes de Planificació com a eina que disposa l’administració local en la planificació educativa local i en la comissió del projecte de zona de Sant Boi.
5.1.6.5 ESCOLA I CIUTAT Reforçar la participació de les famílies en els diferents òrgans:
Consell Educatiu de Centre, Consell Escolar Municipal i Consell de Participació d'Escoles
Bressol
5.1.6.6 OFICINA MUNICIPAL D'EDUCACIO Supervisar el procés d'admissió de l'alumnat (tant
dins del període de matriculació com fora del període ordinari de preinscripció i matrícula
obligatòria) per tal de donar compliment de les normes que ho regulen i mantenir el nivell
de satisfacció de les demandes d'escolarització efectuades de les famílies
5.1.6.7 Millorar la participació de les famílies i respresentats municipals en els Consell Educatius de Ciutat, el Consell Escolar de Centre i el Consell de Participació de les Escoles Bressol
5.1.6.8 Millorar la participació de les famílies el Consell de Ciutat, el Consell Escolar Municipal i el Consell de Participació de les Escoles Bressol
5.1.7 Donar suport i assistència a les famílies en la seva tasca de protecció i educació dels infants i adolescents.
5.1.7.1 Possibilitar la millora de les relacions familiars conflictives a partir del servei d’assessorament i acompanyament a famílies en crisi (relacions conflictives, pares i mares desbordats, amb inseguretat i impotència davant els conflictes, etc.).
5.1.7.2 Continuar amb la tasca dels educadors i les educadores socials d’orientar, d’assessorar, donar pautes i d’acompanyar a les famílies en la tasca educativa i protectora de filles i fills a nivell individual.
5.1.7.3 ACCIONS PER LA INCLUSIÓ I LA COHESIÓ DE LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA
Desenvolupar un mínim de 2 accions per la promoció de les polítiques de suport a les
famílies (Commemoració del Dia Internacional de la Famílies i Jornada sobre les
polítiques de suport a les famílies)
5.1.7.4 ACCIONS PER LA INCLUSIÓ I LA COHESIÓ DE LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA
Sol·licitar i realitzar un mínim de 3 activitats, del catàleg d'accions de la Diputació, de
suport a la criança l'educació adreçades famílies amb fills i filles menors d'edat
5.1.7.5 LUDOTEQUES MUNICIPALS Consolidar l'activitat Estonetes Familiars a la ludoteca
L'Olivera, aconseguint la participació d'una mitjana de 10 famílies per sessió
5.1.7.6 Consolidar l'activitat “Estonetes Familiars" a la ludoteca L'Olivera, aconseguint la participació d'una mitjana de 10 famílies per sessió.
5.1.7.7 Sol·licitar i realitzar un mínim de 3 activitats, del catàleg d'accions de la Diputació, de suport a la criança I l'educació adreçades famílies amb fills i filles menors d'edat.
5.1.7.8 Desenvolupar un mínim de 2 accions per la promoció de les polítiques de suport a les famílies (Commemoració del Dia Internacional de la Famílies i Jornada sobre les polítiques de suport a les famílies ).
5.1.7.9 Consolidar l'activitat “Estonetes Familiars" a la ludoteca L'Olivera, aconseguint la participació d'una mitjana de 10 famílies per sessió.
5.1.7.10 Desenvolupar un mínim de 2 accions per la promoció de les polítiques de suport a les famílies (Commemoració del Dia Internacional de la Famílies i Jornada sobre les polítiques de suport a les famílies ).
5.1.8 Potenciar el coneixement i l’accés al patrimoni i a les activitats culturals de la ciutat com a recursos lúdics i/o educatius a l’abast de les famílies
5.1.8.1 Mantenir les activitats familiars al Museu de Sant Boi per millorar el coneixement del patrimoni cultural local.
5.1.8.2 Mantenir l’hora del conte a les biblioteques del municipi per potenciar l’accés a la lectura.
5.1.8.3 Continuar amb el programa de Serveis Pedagògics organitzats pel Museu de Sant Boi per apropar la zona museística i la història de Sant Boi als infants i adolescents del municipi.
5.1.8.4 Oferir formació específica en arts plàstiques als infants del municipi mantenint l’oferta del Taller Municipal Infantil d'Arts Plàstiques de Can Castells-Centre d'Art.
5.1.8.5 BIBLIOTECA JORDI RUBIÓ I BALAGUER Augmentar a 5 el nombre de clubs de lectura
en format "lectura fàcil"
5.1.8.6 BIBLIOTECA JORDI RUBIÓ I BALAGUER Augmentar un 12% el fons documental
5.1.8.7 BIBLIOTECA JORDI RUBIÓ I BALAGUER Augmentar un 5% el nombre d'inscrits amb
carnet
5.1.8.8 BIBLIOTECA MARIA AURÈLIA CAPMANY Augmentar un 2% el nombre d'inscrits a la
biblioteca
5.1.8.9 BIBLIOTECA MARIA AURÈLIA CAPMANY Duplicar el nombre d'inscrits al Taller de
mitjans informàtics
5.1.8.10 BIBLIOTECA MARIA AURÈLIA CAPMANY Oferir 5 sessions del Club de Lectura Fàcil
5.1.8.11 BIBLIOTECA MARIA AURÈLIA CAPMANY Oferir un nou cicle d'activitats familiars
programant una activitat familiar en dissabte, un taller en divendres i 11 sessions de LHora
del Conte
5.1.8.12 CAN CASTELLS - CENTRE D'ART Aconseguir la participació d'un centre educatiu del
municipi, com a mínim, en el projecte Art Class del curs 2012/2013 i de dos centres en
l'edició 2013/2014 del mateix projecte
5.1.8.13 CAN CASTELLS - CENTRE D'ART Augmentar en un 5% el nombre total d'usuaris de Can
Castells-Centre d'Art
5.1.8.14 CAN CASTELLS - CENTRE D'ART Consolidar l'actual punt de lectura com un espai
autogestionat pels membres de la Taula Sectorial d'Arts Visuals a través d'una
programació que contingui un mínim de tres activitats diferents de caràcter permanent
5.1.8.15 CAN CASTELLS - CENTRE D'ART Mantenir el nombre total d'exposicions professionals
5.1.8.16 CAN CASTELLS - CENTRE D'ART Participar amb una activitat com a mínim en l'edició
2013 de les Jornades Europees del Patrimoni
5.1.8.17 CAN CASTELLS - CENTRE D'ART Realitzar un projecte expositiu semestral impulsat per
artistes locals o comarcals
5.1.8.18 Augmentar un 12% el fons documental de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer.
5.1.8.19 Augmentar un 5% el nombre d'inscrits amb carnet a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer.
5.1.8.20 Augmentar a 3 el nombre de clubs de lectura en format "lectura fàcil".
5.1.8.21 Oferir a la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany un nou cicle d'activitats familiars programant una activitat familiar en dissabte, un taller en divendres i 11 sessions de L'Hora del Conte.
5.1.8.22 Oferir 5 sessions del Club de Lectura Fàcil.
5.1.8.23 Duplicar el número d'inscrits al Taller de mitjans informàtics.
5.1.8.24 Augmentar un 2% el número d'inscrits amb carnet a la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany.
5.1.8.25 Realitzar un projecte expositiu semestral impulsat per artistes locals o comarcals.
5.1.8.26 Mantenir el nombre total d'exposicions professionals.
5.1.8.27 Aconseguir la participació de dos centres educatius en el projecte Art Class del curs 2013/2014.
5.1.8.28 Consolidar l'actual punt de lectura com un espai autogestionat pels membres de la Taula Sectorial d'Arts Visuals a través d'una programació que contingui un mínim de tres activitats diferents de caràcter permanent.
5.1.8.29 Participar, com a mínm, en una activitat de les Jornades Europees del Patrimoni.
5.1.8.30 Augmentar en un 5% el nombre total d'usuaris de Can Castells-Centre d'Art
5.1.8.31 Augmentar un 10 % el fons documental de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer.
5.1.8.32 Augmentar un 5% el nombre d'inscrits amb carnet a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer.
5.1.8.33 Mantenir el nombre de clubs de lectura en format "lectura fàcil".
5.1.8.34 Oferir a la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany un cicle d'activitats familiars programant una activitat familiar en dissabte, un taller en divendres i 11 sessions de L'Hora del Conte.
5.1.8.35 Oferir 3 sessions del Club de Lectura Fàcil.
5.1.8.36 Incrementar el 50 % el número d'inscrits al Taller de mitjans informàtics.
5.1.8.37 Augmentar un 2% el número d'inscrits amb carnet a la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany.
5.1.8.38 Realitzar un projecte expositiu semestral impulsat per artistes locals o comarcals.
5.1.8.39 Mantenir el nombre total d'exposicions professionals.
5.1.8.40 Aconseguir la participació de dos centres educatius en el projecte Art Class del curs 2014/2015.
5.1.8.41 Consolidar l'actual punt de lectura com un espai autogestionat pels membres de la Taula Sectorial d'Arts Visuals a través d'una programació que contingui un mínim de tres activitats diferents de caràcter permanent.
5.1.8.42 Participar, com a mínm, en una activitat de les Jornades Europees del Patrimoni.
5.1.8.43 Augmentar en un 5% el nombre total d'usuaris de Can Castells-Centre d'Art
5.1.8.44 Incrementar un 10 % les activitats pedagògiques, al voltant de les exposicions dirigides al públic escolar.
5.1.9 Oferir una programació d'activitats que ajudin a la cohesió social i a la reactivació econòmica mitjançant l'acció cultural, la participació i les relacions socials.
5.1.9.1 Mantenir l’agenda d’espectacles els caps de setmana.
5.1.9.2 Mantenir la programació d’activitats de Nadal.
5.1.9.3 DINAMITZACIÓ COMUNITÀRIA ALS BARRIS Mantenir la programació d'activitats de
Nadal
5.1.9.4 DINAMITZACIÓ COMUNITÀRIA ALS BARRIS Mantenir l'agenda d'espectacles els caps
de setmana
5.1.9.5 DINAMITZACIÓ COMUNITÀRIA ALS BARRIS Organitzar activitats vinculades als cicles
festius
5.1.9.6 DINAMITZACIÓ COMUNITÀRIA ALS BARRIS Organitzar les festes de barri amb la
col·laboració de les entitats i les associacions de veïns i veïnes
5.1.9.7 DINAMITZACIÓ COMUNITÀRIA ALS BARRIS Col·laborar amb les entitats que participen
en l'organització de la campanya de Reis
5.1.9.8 Mantenir la programació d'activitats de Nadal
5.1.9.9 Mantenir l'agenda d'espectacles els caps de setmana
5.1.9.10 Organitzar activitats vinculades als cicles festius
5.1.9.11 Organitzar les festes de barri amb la col·laboració de les entitats i les associacions de veïns i veïnes
5.1.9.12 Col·laborar en l'organització de la campanya de Reis
5.1.9.13 Dinamitzar els entorns de la Plaça Generalitat i Mercat Vell amb activitats que afavoreixin la reactivació econòmica i la dinamització social d'aquests espais.
5.1.9.14 Mantenir la programació d'activitats de Nadal
5.1.9.15 Mantenir l'agenda d'espectacles els caps de setmana
5.1.9.16 Organitzar activitats vinculades als cicles festius
5.1.9.17 Organitzar les festes de barri amb la col·laboració de les entitats i les associacions de veïns i veïnes
5.1.9.18 Col·laborar en l'organització de la campanya de Reis
5.1.9.19 Dinamitzar els entorns de la Plaça Generalitat i Mercat Vell amb activitats que afavoreixin la reactivació econòmica i la dinamització social d'aquests espais.
5.1.9.20 Dissenyar un programa que impulsi la cohesió social a través de la cultura
5.1.9.21 Dur a terme una campanya d'informació sobre la recollida de joguines
5.1.10 Garantir l’accés a l’oferta d’activitats i equipaments esportius municipals.
5.1.10.1 Garantir l’accés als cursos de natació per a famílies amb pocs recursos econòmics mitjançant la reducció de quotes.
5.1.10.2 Garantir l’accés als complexos esportius municipals per a persones i famílies amb pocs recursos econòmics, mitjançant reducció de quotes.
5.1.10.3 Mantenir el projecte de beques dels clubs esportius per a infants i adolescents amb recursos socioeconòmics limitats derivats dels Serveis Socials.
5.1.10.4 POLIESPORTIU CAN MASSALLERA Assignar reducció de quotes per a l'accés al servei
d'abonats dels complexes esportius municipals per a persones i famílies amb pocs
recursos econòmics
5.1.10.5 POLIESPORTIU LA PARELLADA Afavorir la pràctica esportiva de la població mitjançant
la cessió d'espais esportius coberts als clubs i entitats locals
5.1.10.6 POLIESPORTIU LA PARELLADA Assignar reducció de quotes per a la realització de
cursos de natació per a famílies amb pocs recursos econòmics
5.1.10.7 POLIESPORTIU LA PARELLADA Atendre el 100% de les peticions d'ús d'espais
esportius a les entitats
5.1.10.8 POLIESPORTIU LA PARELLADA Mantenir el nombre d'hores que utilitzen aquests espais
esportius les entitats
5.1.10.9 POLIESPORTIU L'OLIVERA Assignar reducció de quotes per a l'accés al servei
d'abonats dels complexes esportius municipals per a persones i famílies amb pocs
recursos econòmics
5.1.10.10 Assignar reducció de quotes per a l'accés al servei d'abonats dels complexes esportius municipals per a persones i famílies amb pocs recursos econòmics.
5.1.10.11 Assignar reducció de quotes per a l'accés al servei d'abonats dels complexes esportius municipals per a persones i famílies amb pocs recursos econòmics.
5.1.10.12 Assignar reducció de quotes per l'accés del servei d'abonats i per a la realització de cursos de natació per a famílies amb pocs recursos econòmics.
5.1.10.13 Afavorir la pràctica esportiva de la població mitjançant la cessió d'espais esportius coberts als clubs i entitats locals.
5.1.10.14 Atendre el 100% de les peticions de les entitats esportives de l'ús d'espais del Poliesportiu la Parellada.
5.1.10.15 Mantenir el nombre d'hores que utilitzen les entitats esportives els espais del Poliesportiu la Parellada.
5.1.10.16 Assignar reducció de quotes per a l'accés al servei d'abonats dels complexes esportius municipals per a persones i famílies amb pocs recursos econòmics.
5.1.10.17 Assignar reducció de quotes per a l'accés al servei d'abonats dels complexes esportius municipals per a persones i famílies amb pocs recursos econòmics.
5.1.10.18 Assignar reducció de quotes per l'accés del servei d'abonats i per a la realització de cursos de natació per a famílies amb pocs recursos econòmics.
5.1.10.19 Afavorir la pràctica esportiva de la població mitjançant la cessió d'espais esportius coberts als clubs i entitats locals.
5.1.10.20 Atendre el 100% de les peticions de les entitats esportives de l'ús d'espais del Poliesportiu la Parellada.
5.1.10.21 Mantenir el nombre d'hores que utilitzen les entitats esportives els espais del Poliesportiu la Parellada.
5.1.11 Potenciar la dimensió educativa de l’esport com a recurs per al desenvolupament integral d’infants i adolescents.
5.1.11.1 Incorporar objectius socioeducatius complementaris en les activitats i els serveis esportius adreçats a la infància i l’adolescència, mantenint el projecte educatiu del Club de Futbol de Casablanca i iniciar una activitat al Club de Futbol de Ciutat Cooperativa.
5.1.11.2 Garantir la formació integral d’infants i joves en les activitats esportives organitzades per l’Ajuntament.
5.1.11.3 Dotar de sales d’estudi a dos equipaments esportius municipals per al desenvolupament socioeducatiu dels infants.
5.1.11.4 POLIESPORTIU CAN MASSALLERA Realitzar unes actuacions d'informació al jovent de
l'oferta d'activitat físic-esportiva a la població: "Antena informativa"
5.1.11.5 POLIESPORTIU LA PARELLADA Incrementar en un 5% el nombre de participants
d'edats escolars i de col·lectius específics als cursos de natació
5.1.11.6 POLIESPORTIU L'OLIVERA Realitzar dues actuacions d'informació al jovent de l'oferta
d'activitat físic-esportiva a la població Antena informativa
5.1.11.7 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Aconseguir la inscripció al programa
"Jugant, aprenem a nedar" del 100% de P-4 i P-5 dels centres d'educació infantil de Sant
Boi
5.1.11.8 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Aconseguir que el 25% dels nens i
nenes de primària i secundària participin en les activitats planificades en el plans de
promoció de l'esport a l'escola
5.1.11.9 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Aconseguir que el 75% dels nens i
nenes inscrits al programa "Jugant, aprenem a nedar" superin la fase de familiarització al
medi aquàtic
5.1.11.10 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Augmentar el nombre d'infants que
practiquen esport en edat escolar mitjançant els plans de promoció escolar i les jornades
de sensibilització
5.1.11.11 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Augmentar en un 30% el nombre
d'espectadors i esportistes receptors de les actuacions de bones pràctiques
5.1.11.12 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Augmentar en un 5% els nombre de
centres escolars participants en el pla català de l'esport a l'escola
5.1.11.13 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Augmentar un 5% la participació
femenina en el programa anyal
5.1.11.14 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Conèixer el grau de satisfacció dels
centres escolars participants en el programa "Jugant, aprenem a nedar"
5.1.11.15 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Incrementar en un 10% el nombre
d'actuacions de bones pràctiques
5.1.11.16 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Mantenir el nombre d'equips
participants en els jocs esportius escolars
5.1.11.17 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Organitzar 10 actuacions de promoció
de valors educatius, corresponents al programa "jugant net hi guanyem tots" en els
terrenys de joc
5.1.11.18 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Organitzar 2 jornades esportives
comarcals d'esports individuals
5.1.11.19 PROMOCIÓ DE L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR Realitzar 2 jornades de sensibilització
en els centres educatius públics de primària i secundària
5.1.11.20 Augmentar el nombre d'infants que practiquen esport en edat escolar mitjançant els plans de promoció escolar i les jornades de sensibilització.
5.1.11.21 Aconseguir que el 25% dels nens i nenes de primària i secundària participin en les activitats planificades en el plans de promoció de l'esport a l'escola.
5.1.11.22 Realitzar 2 jornades de sensibilització en els centres educatius públics de primària i secundària.
5.1.11.23 Mantenir els 8 centres escolars participants en el Pla Català de l'Esport a l'escola.
5.1.11.24 Mantenir el nombre d'equips participants en els jocs esportius escolars.
5.1.11.25 Augmentar un 5% la participació femenina en el programa anyal.
5.1.11.26 Organitzar 2 jornades esportives comarcals d'esports individuals.
5.1.11.27 Organitzar 10 actuacions de promoció de valors educatius, corresponents al programa “ jugant net hi guanyem tots" en els terrenys de joc.
5.1.11.28 Realitzar fins a 16 actuacions de bones pràctiques a l'esport.
5.1.11.29 Augmentar en un 30% el nombre d'espectadors i esportistes receptors de les actuacions de bones pràctiques.
5.1.11.30 Mantenir la participació de 5 cinc centres escolars públics al programa "Jugant, aprenem a nedar".
5.1.11.31 Aconseguir que el 75% dels nens i nenes inscrits al programa "Jugant, aprenem a nedar" superin la fases de familiarització al medi aquàtic.
5.1.11.32 Realitzar una enquesta de valoració del servei per tal de conèixer el grau de satisfacció dels centres escolars participants en el programa "Jugant, aprenem a nedar".
5.1.11.33 Implantar el programa comarcal "Juga Verd Play", en el marc del Servei de jocs esportius escolars.
5.1.11.34 Realitzar dues actuacions d'informació al jovent de l'oferta d'activitat fisic-esportiva dels Poliesportius Municipals (“Antena informativa").
5.1.11.35 Realitzar dues actuacions d'informació al jovent de l'oferta d'activitat fisic-esportiva dels poliesportius municipals (“Antena informativa").
5.1.11.36 Mantenir el nombre de practicants de cursos de natació en edat escolar i de col·lectius específics.
5.1.11.37 Augmentar el nombre d'infants que practiquen esport en edat escolar mitjançant els plans de promoció escolar i les jornades de sensibilització.
5.1.11.38 Aconseguir que el 25% dels nens i nenes de primària i secundària participin en les activitats planificades en el plans de promoció de l'esport a l'escola.
5.1.11.39 Realitzar 5 jornades de sensibilització en els centres educatius públics de primària i secundària.
5.1.11.40 Mantenir els 8 centres escolars participants en el Pla Català de l'Esport a l'escola.
5.1.11.41 Mantenir el nombre d'equips participants en els jocs esportius escolars.
5.1.11.42 Augmentar un 5% la participació femenina en el programa anyal.
5.1.11.43 Organitzar 3 jornades esportives comarcals d'esports individuals.
5.1.11.44 Organitzar 10 actuacions de promoció de valors educatius, corresponents al programa “ jugant net hi guanyem tots" en els terrenys de joc.
5.1.11.45 Realitzar fins a 10 actuacions de bones pràctiques a l'esport.
5.1.11.46 Augmentar en un 30% el nombre d'espectadors i esportistes receptors de les actuacions de bones pràctiques.
5.1.11.47 Mantenir la participació de 7 centres escolars públics al programa "Jugant, aprenem a nedar".
5.1.11.48 Aconseguir que el 75% dels nens i nenes inscrits al programa "Jugant, aprenem a nedar" superin la fases de familiarització al medi aquàtic.
5.1.11.49 Realitzar una enquesta de valoració del servei per tal de conèixer el grau de satisfacció dels centres escolars participants en el programa "Jugant, aprenem a nedar".
5.1.11.50 Consolidar el programa comarcal "Juga Verd Play", en el marc del Servei de jocs esportius escolars.
5.1.11.51 Realitzar dues actuacions d'informació al jovent de l'oferta d'activitat fisic-esportiva dels Poliesportius Municipals.
5.1.11.52 Realitzar dues actuacions d'informació al jovent de l'oferta d'activitat fisic-esportiva dels poliesportius municipals.
5.1.11.53 Mantenir el nombre de practicants de cursos de natació en edat escolar i de col·lectius específics.
5.1.12 Donar recursos educatius a les famílies en l’ús del lleure i en el foment de l’educació integral dels infants en horari no lectiu.
5.1.12.1 Augmentar el nombre d’AMPA participants en el programa municipal d’activitats extraescolars.
5.1.12.2 Millorar la qualitat de les activitats extraescolars.
5.1.12.3 Garantir la cobertura de la demanda d'activitats extraescolars.
5.1.12.4 Mantenir el projecte socioeducatiu i comunitari MINICOOPE, al barri de Ciutat Cooperativa, per tal de donar resposta a necessitats d’infants i adolescents del barri.
5.1.12.5 ESCOLA I CIUTAT Donar recursos educatius a les famílies en l'ús del lleure i en el foment
de l'educació integral dels infants en horari no lectiu, afavorint la conciliació de la vida
laboral i familiar i oferint la prestació de serveis educatius complementaris
5.1.12.6 CENTRES OBERTS Consolidar la xarxa de centres oberts i serveis socials bàsics,
mantenint el nombre de trobades anuals dels educadors/res de centres oberts i
l'educadora referent de Serveis Socials
5.1.12.7 LUDOTEQUES MUNICIPALS Organitzar i desenvolupar un mínim de 5 activitats anuals
que impliquin la participació de les famílies
5.1.12.8 Augmentar del 8 al 8,5 la satisfacció de les famílies particpants en activitats extraescolars
5.1.12.9 Organitzar i desenvolupar un mínim de 5 activitats anuals que impliquin la participació de les famílies.
5.1.12.10 Consolidar la xarxa de centres oberts i serveis socials bàsics, mantenint el nombre de trobades anuals dels educadors/res de centres oberts i l'educadora referent de Serveis Socials.
5.1.12.11 Mantenir el grau de satisfacció actual de les famílies participants en activitats extraescolars
5.1.12.12 Organitzar i desenvolupar un mínim de 5 activitats anuals que impliquin la participació de les famílies.
5.1.12.13 Consolidar la xarxa de centres oberts i serveis socials bàsics, mantenint el nombre de trobades anuals dels educadors/res de centres oberts i l'educadora referent de Serveis Socials.
5.1.13 Oferir a tota la ciutadania uns ensenyaments i uns espais de participació en l'àmbit musical a través de l'Escola Municipal de Música.
5.1.13.1 Ampliar l'oferta de l'Escola de Música per atendre més persones adultes.
5.1.13.2 Garantir l'accés al servei per part d'infants i adolescents amb necessitats educatives especials.
5.1.13.3 Incrementar la presència de l'Escola de Música en els principals actes festius i participatius de la ciutat.
5.1.13.4 Millorar la coordinació entre l'Escola de Música i la resta d'institucions educatives del municipi.
5.1.13.5 Consolidar l'oferta de formació musical descentralitzada al municipi que ofereix l'Escola de Música.
5.1.13.6 Facilitar la igualtat d’oportunitats en l’accés a la cultura musical d’infants i adolescents de famílies amb situacions socials desfavorides, mantenint el projecte d’iniciació i sensibilització musical en el centre obert Lola Anglada.
5.1.13.7 Revisar les bonificacions actuals de les quotes de l’Escola de Música Municipal per tal de facilitar l’accés dels infants i adolescents de famílies amb recursos econòmics insuficients.
5.1.13.8 ESCOLA DE MUSICA Facilitar l'accés als estudis dels col·lectius amb necessitats
especials com un element de desenvolupament personal i d'integració social
5.1.13.9 ESCOLA DE MUSICA Garantir l'accés al servei per part de tota la ciutadania
5.1.13.10 ESCOLA DE MUSICA Promoure la creació i la pràctica musical
5.1.13.11 ESCOLA DE MUSICA Vetllar per oferir un servei sostenible i de qualitat
5.1.13.12 Mantenir un grau de satisfacció de 8 punts dels ususaris de l'Escola de Música
5.1.13.13 Augmentar un 5 % la matriculació d'alumnes de 6 a 16 anys en relació al total de nens d'aquesta edat al municipi
5.1.13.14 Realitzar un mínim de 10 tallers amb la participació de 72 persones
5.1.13.15 Mantenir un grau de satisfacció de 8 punts dels ususaris de l'Escola de Música
5.1.13.16 Mantenir la matriculació actual d'alumnes de 6 a 16 anys en relació al total de nens d'aquesta edat al municipi
5.1.13.17 Realitzar un mínim de 10 tallers amb la participació de 72 persones
5.1.14 Donar suport a les famílies per millorar les seves habilitats i coneixements en relació amb l’educació dels seus fills i filles.
5.1.14.1 Mantenir els espais de diàleg, d’intercanvi d’experiències familiars i de reflexió sobre el paper de les mares i pares en l'educació.
5.1.14.2 Augmentar la participació de les famílies més vulnerables derivades en el programa de formació a famílies.
5.1.14.3 EDUCACIO I FAMILIA Facilitar a les AMPA recursos i eines que fomentin la participació
comunitària
5.1.14.4 EDUCACIO I FAMILIA Reactivar i potenciar els recursos de petita infància
5.1.14.5 EDUCACIO I FAMILIA Reforçar el programa de formació de pares i mares diversificant
els àmbits formatius
5.1.14.6 Mantenir el servei de una hora setmanal de l'espai nadó familiar als quatre grups actuals.
5.1.14.7 Mantenir el catàleg de formació de l'Escola de Pares i MAres
5.1.14.8 Mantenir el servei de dues hores setmanals de l'espai nadó familiar als quatre grups actuals.
5.1.14.9 Mantenir el catàleg de formació de l'Escola de Pares i Mares
5.1.15 Fomentar l’ús dels patis escolars, com a elements de lleure, socialització i integració.
5.1.15.1 Millorar la coordinació amb els referents dels espais per sistematitzar el seguiment.
5.1.15.2 Mantenir el nombre d’espais oberts als barris per facilitar l’accés.
5.1.15.3 Fer difusió per tal de facilitar la utilització d'aquests espais per part de la ciutadania.
5.1.15.4 ESCOLA I CIUTAT Fomentar l'ús social dels espais públics tradicionalment tancats a la
comunitat (els patis escolars) com a elements de lleure, sociabilització i integració
5.1.16 Limitar la incidència dels factors desencadenants d’exclusió social així com augmentar la capacitat de resposta col•lectiva en les situacions de vulnerabilitat mitjançant l'oferta de l'Escola de Música.
5.1.16.1 Arribar als 20 alumnes amb necessitats educatives especials que participen en activitats de l'Escola
5.1.16.2 Arribar als 8 alumnes de programes d'inclusió social que participen en activitats de l'Escola
5.1.16.3 Arribar als 20 alumnes amb necessitats educatives especials que participen en activitats de l'Escola
5.1.16.4 Arribar als 8 alumnes de programes d'inclusió social que participen en activitats de l'Escola
5.1.17 Donar assessorament, orientació i formació a les AMPAS.
5.1.17.1 Realitzar 70 accions formatives i d'assessorament a AMPAS
5.1.17.2 Realitzar tres trobades anuals amb les AMPAS del municipi per compartir experiències en temes d'actualitat de la comunitat educativa
5.1.17.3 Consolidar els organs de participació de les escoles bressol mitjançant reunions períodiques d'AMPAS i del Consell de Participació
5.1.17.4 Realitzar 70 accions formatives i d'assessorament a AMPAS
5.1.17.5 Realitzar tres trobades anuals amb les AMPAS del municipi per compartir experiències en temes d'actualitat de la comunitat educativa
5.1.17.6 Consolidar els organs de participació de les escoles bressol mitjançant reunions períodiques d'AMPAS i del Consell de Participació
5.1.18 Fomentar els projectes d'educació comunitària que relacionin l'escola amb l'entorn (aprenentatge-servei).
5.1.18.1 Informar i formar a la acomunitat per implementar projectes d'aprenentage-servei
5.1.18.2 Informar i formar a la comunitat per implementar projectes d'aprenentage-servei
5.1.18.3 Fer un inventari de les experiències d'App's que es fan al municipi.
5.1.19 Incrementar l’accés a l’educació i la igualtat d’oportunitats als serveis educatius. (Nou2014)
5.2 Incrementar les opcions d’accés a l’educació i la igualtat d’oportunitats
5.2.1 Assessorar i donar suport a joves i adolescents en el desenvolupament dels seus itineraris formatius.
5.2.1.1 Garantir l’assessorament sobre temes educatius mantenint l'Assessoria d'Estudis del Servei d'informació Juvenil El Punt.
5.2.1.2 Oferir visites guiades, des del Servei d'Informació Juvenil El Punt, a tots els instituts de secundària de l'exposició "Després de l'ESO. Què?”, de la Diputació de Barcelona, per tal de donar suport i orientació acadèmica i professional als i a les alumnes de 4t d'ESO.
5.2.1.3 Potenciar l’assessorament i l’orientació del jovent mantenint el Servei d'Informació Descentralitzada als instituts.
5.2.1.4 Garantir l’accés al Servei Local Transició Escola Treball potenciant el paper del Servei d'Informació Descentralitzada als institut de secundària.
5.2.1.5 Mantenir el Centre de Recursos per als Estudiants com a un espai de referència per als i les joves estudiants de Sant Boi.
5.2.1.6 CENTRE DE RECURSOS PELS ESTUDIANTS Mantenir el nombre d'usuaris/es del CRE
5.2.1.7 CENTRE DE RECURSOS PELS ESTUDIANTS Oferir als usuaris/es un catàleg informatiu
de recursos educatius i de formació als quals poder accedir
5.2.1.8 SERVEI D'INFORMACIÓ JUVENIL Mantenir el nombre d'atencions realitzades en els
punts d'informació als instituts
5.2.1.9 SERVEI D'INFORMACIÓ JUVENIL Mantenir l'oferta de les 7 activitats adreçades a
complimentar les activitats curriculars dels instituts de Sant Boi
5.2.1.10 SERVEI D'INFORMACIÓ JUVENIL Realitzar les cinc activitats d'orientació acadèmica i
professional a l'alumnat de 4t d'ESO dels instituts públics de Sant Boi
5.2.1.11 Mantenir el nombre d'usuaris/es del Centre de Recursos per als Estudiants.
5.2.1.12 Oferir als usuaris/es un catàleg informatiu de recursos educatius i de formació als que poder accedir.
5.2.1.13 Mantenir el nombre d'atencions realitzades en els punts d'informació als instituts.
5.2.1.14 Realitzar les cinc activitats d'orientació acadèmica i professional a l'alumnat de 4t d'ESO dels instituts públics de Sant Boi.
5.2.1.15 Mantenir l'oferta de les 7 activitats adreçades a complimentar les activitats curriculars dels instituts de Sant Boi.
5.2.1.16 Mantenir el nombre d'usuaris/es del Centre de Recursos per als Estudiants.
5.2.1.17 Oferir als usuaris/es un catàleg informatiu de recursos educatius i de formació als que poder accedir.
5.2.1.18 Mantenir el nombre d'atencions realitzades en els punts d'informació als instituts.
5.2.1.19 Realitzar les cinc activitats d'orientació acadèmica i professional a l'alumnat de 4t d'ESO dels instituts públics de Sant Boi.
5.2.1.20 Mantenir l'oferta de les 7 activitats adreçades a complimentar les activitats curriculars dels instituts de Sant Boi.
5.2.2 Facilitar l’accés a l’educació i la igualtat d’oportunitats als serveis educatius.(Mod2015)
5.2.2.1 Mantenir la coordinació amb els diferents serveis municipals per tal d’establir un procediment organitzatiu d’actuació comú que millori l’atenció a la demanda ciutadana d’informació d’educació permanent.
5.2.2.2 Augmentar el nombre d’atencions realitzades al Servei.
5.2.2.3 Actualitzar la informació sobre l’oferta local formativa d’iniciativa pública i social.
5.2.2.4 Elaborar un horari d’atenció al públic per a la prestació del servei en coordinació amb l’Oficina Municipal d’Educació i l’OMAP.
5.2.2.5 OFICINA MUNICIPAL D'EDUCACIO Augmentar els nombre d'atencions d'informació i
orientació en matèria de formació permanent realitzades pel servei
5.2.2.6 Mantenir el servei personalitzat d'atencions d'informació i orientació a tota la ciutadania en matèria d'educació
5.2.2.7 Revisar la planificació educativa (zones escolars i places a ofertar)
5.2.2.8 Mantenir el servei personalitzat d'atencions d'informació i orientació a tota la ciutadania en matèria d'educació
5.2.2.9 Revisar la planificació educativa (zones escolars i places a ofertar)
5.2.3 Ampliar l’oferta d’espais d’estudi i lectura als equipaments socioculturals.
5.2.3.1 Obrir una nova sala d’estudi al nou equipament de Casablanca.
5.2.3.2 Estudiar la possibilitat d’oferir un espai d’estudi als equipaments de Camps Blancs, Cal Ninyo, Marianao i Cooperativa.
5.2.3.3 Estendre el servei de bookcrossing a tots els equipaments socioculturals.
5.2.4 Mantenir l'oferta de serveis de formació permanent.
5.2.4.1 Millorar la coordinació i l’articulació dels serveis locals de formació permanent.
5.2.4.2 Convertir l'equipament municipal l´Olivera en el centre referent per a la formació permanent.
5.2.4.3 Millorar l'oferta de formació en TIC per tal que els usuaris puguin acreditar els seus coneixements impulsant el Centre d'Acreditació en TIC (ACTIC).
5.2.4.4 Mantenir l'increment de places del Centre de Formació d'Adults per al curs 2012-13.
5.2.4.5 Ampliar els punts d'autoformació en llengua catalana mitjançant les TIC.
5.2.4.6 FORMACIO PERMANENT Capacitar la població en les competències bàsiques de
coneixement i ús de la llengua catalana
5.2.4.7 FORMACIO PERMANENT Augmentar el nombre de població amb dificultats de
lectoescriptura que participa en accions de formació permanent
5.2.4.8 FORMACIO PERMANENT Incrementar el nivell formatiu de la població
5.2.4.9 FORMACIO PERMANENT Reduir la bretxa digital mitjançant l'oferta de 71 cursos
d'informàtica i la participació de 568 persones
5.2.4.10 FORMACIÓ PERMANENT Facilitar l'acreditació de coneixements de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC) de 110 persones
5.2.4.11 Mantenir els serveis destinats a la població estudiantil (especialitats, sales d’estudi, equips multimèdia...)
5.2.4.12 Capacitar 400 persones en les competències bàsiques de coneixement i ús de la llengua catalana
5.2.4.13 Reduir l'escletxa digital mitjançat el programa "Apropa't" amb l'oferta de al menys 60 cursos i la participació de 480 persones.
5.2.4.14 Assolir l'acreditació de 100 persones en tecnologies de la informació i comunicació (ACTIC)
5.2.4.15 Mantenir 680 places de 5 programes diferents del Centre de Formació de Persones Adultes.
5.2.4.16 Incrementar el nivell formatiu de la població adulta
5.2.4.17 Millorar el nivell formatiu de les persones adultes
5.2.4.18 Capacitar 400 persones en les competències bàsiques de coneixement i ús de la llengua catalana
5.2.4.19 Reduir l'escletxa digital mitjançat el programa "Apropa't" amb l'oferta de al menys 60 cursos i la participació de 480 persones.
5.2.4.20 Assolir l'acreditació de 100 persones en tecnologies de la informació i comunicació (ACTIC)
5.2.4.21 Mantenir 680 places de 5 programes diferents del Centre de Formació de Persones Adultes.
5.2.4.22 Millorar el nivell formatiu de les persones adultes
5.2.5 Consolidar el projecte "Campus 365 "Hotel d'universitats" de L’Olivera tant amb activitat docent (titulacions universitàries) com amb recursos per estudiants (aula multimèdia, sales d’estudis…).
5.2.5.1 Augmentar la presència d’universitats a la ciutat.
5.2.5.2 Mantenir els serveis destinats a la població estudiantil (sales d’estudi diürn i nocturn i equips multimèdia...)
5.2.5.3 Consolidar l'oferta formativa per a majors de 45 anys (UNED Sènior, Centre de Formació d'Adults i Cursos d'Accés a estudis superiors-CAD >45anys).
5.2.5.4 Promoure la docència i la recerca en les ciències de la Salut, especialment en l'àmbit de la salut mental arribant a acords amb diverses universitats.
5.2.5.5 Donar resposta a la demanda de formació en llengües estrangeres millorant el servei del Centre Universitari de d'Idiomes a distància (CUID) i ampliant-ne l'oferta amb l'estudi de l'àrab.
5.2.5.6 CAMPUS 365 Consolidar l'oferta formativa per a majors de 45 anys
5.2.5.7 CAMPUS 365 Donar resposta a la demanda de formació oficial en llengües estrangeres
5.2.5.8 CAMPUS 365 Millorar la sostenibilitat econòmica de l'oferta existent i futura
5.2.5.9 CAMPUS 365 Promoure la docència, la recerca i la innovació en les ciències de la Salut i
en altres sectors estratègics locals
5.2.5.10 Arribar als 50 alumnes matriculats entre les titolacions de la UNED senior i CAD (curs d'accés directe)
5.2.5.11 Conseguir realitzar els examens d'alguna titolació de la UNED en el curs 2013-2014 a l'Olivera
5.2.5.12 Arribar als 150 alumnes matriculats en formació oficial en idiomes
5.2.5.13 Mantenir l'oferta universitària de la UNED a Sant Boi amb quatre titolacions de grau diferents
5.2.5.14 Millorar el nivell formatiu de la població adulta
5.2.5.15 Arribar als 50 alumnes matriculats entre les titolacions de la UNED senior i CAD (curs d'accés directe)
5.2.5.16 Mantenir els examens d'alguna titolació de la UNED en el curs 2013-2014 a l'Olivera
5.2.5.17 Arribar als 150 alumnes matriculats en formació oficial en idiomes
5.2.5.18 Mantenir l'oferta universitària de la UNED a Sant Boi amb 5 titolacions de grau diferents
5.2.5.19 Millorar el nivell formatiu de la població adulta
5.2.6 Promoure la docència, la recerca i la innovació en les Ciències de la Salut i en altres sectors estratègics locals.
5.2.6.1 Mantenir el Curs d'Expert universitari en Salut Mental en Infància i Adolescència
5.2.6.2 Mantenir el Curs d'Expert universitari en Salut Mental en Infància i Adolescència
5.3 Augmentar els nivells d’emancipació i les oportunitats de desenvolupament dels projectes vitals dels i les joves
5.3.1 Articular i optimitzar els recursos municipals que incideixin en l’emancipació dels i les joves.
5.3.1.1 Elaborar el Pla Local de Joventut.
5.3.1.2 Mantenir l’atenció, l’orientació i l’assessorament que ofereix el Servei d’Informació Juvenil El Punt i les seves assessories.
5.3.1.3 PROMOCIÓ DE LA FORMACIÓ I L'EMANCIPACIÓ JUVENIL Mantenir la modalitat de
Bossa Jove per compartir pis, com una eina més per facilitar l'emancipació juvenil
5.3.1.4 PROMOCIÓ DE LA FORMACIÓ I L'EMANCIPACIÓ JUVENIL Mantenir el nombre de
contractes de lloguer fets a través de la Borsa Jove de lloguer
5.3.1.5 PROMOCIÓ DE LA FORMACIÓ I L'EMANCIPACIÓ JUVENIL Mantenir l'assessorament i
l'orientació en matèria d'habitatge per a joves vinculat a qualsevol ajuts i/o subvenció de
lloguer, compra-venda ...
5.3.1.6 PROMOCIÓ DE LA FORMACIÓ I L'EMANCIPACIÓ JUVENIL Tramitar el 100% dels ajuts
de lloguer destinats als i les joves d'altres administracions públiques
5.3.1.7 SERVEI D'INFORMACIÓ JUVENIL Mantenir el nombre d'usuaris/es de les assessories
jurídica, laboral i de mobilitat
5.3.1.8 Mantenir l'assessorament i l'orientació en matèria d'habitatge per a joves vinculat a qualsevol ajuts i/o subvenció de lloguer, compra-venda, etc.
5.3.1.9 Tramitar el 100% dels ajuts de lloguer destinats als i les joves d'altres administracions publiques.
5.3.1.10 Mantenir el nombre de contractes de lloguer fets a través de la Borsa Jove de lloguer.
5.3.1.11 Mantenir la modalitat de Bossa Jove per compartir pis, com una eina més per facilitar l'emancipació juvenil.
5.3.1.12 Mantenir el nombre d'usuaris/es de les assessories jurídica, laboral i de mobilitat.
5.3.1.13 Mantenir l'assessorament i l'orientació en matèria d'habitatge per a joves vinculat a qualsevol ajuts i/o subvenció de lloguer, compra-venda, etc.
5.3.1.14 Tramitar el 100% dels ajuts de lloguer destinats als i les joves d'altres administracions publiques.
5.3.1.15 Mantenir el nombre de contractes de lloguer fets a través de la Borsa Jove de lloguer.
5.3.1.16 Mantenir la modalitat de Bossa Jove per compartir pis, com una eina més per facilitar l'emancipació juvenil.
5.3.1.17 Mantenir el nombre d'usuaris/es de les assessories jurídica, laboral i de mobilitat.
5.3.2 Incrementar i diversificar les possibilitats dels i les joves de formar-se.
5.3.2.1 Oferir als i a les joves del municipi formació a distància en noves tecnologies i cursos de formació breus en diferents àmbits per augmentar el seu empoderament i la seva capacitat d’emancipació.
5.3.2.2 Oferir pastilles formatives telemàtiques vinculades al programa formatiu per a joves, adreçades a diferents sectors i col·lectius de la població menor de 30 anys, que permetin compatibilitzar la formació amb el temps personal, familiar, laboral i comunitari.
5.3.2.3 Mantenir l'oferta d'obertura dels serveis adreçats a estudiants en època d'exàmens promoguda des del Centre de Recursos dels Estudiants.
5.3.2.4 CENTRE DE RECURSOS PELS ESTUDIANTS Mantenir el nivell d'ús del centre de
recursos pels estudiants en horari nocturn en època d'exàmens
5.3.2.5 CENTRE DE RECURSOS PELS ESTUDIANTS Mantenir el nombre d'usos del CRE
5.3.2.6 Mantenir el nombre d'usos del Centre de Recursos per als Estudiants.
5.3.2.7 Mantenir el nivell d'ús del Centre de Recursos per als Estudiants en horari nocturn en època d'exàmens.
5.3.2.8 Mantenir el nombre d'usos del Centre de Recursos per als Estudiants.
5.3.2.9 Mantenir el nivell d'ús del Centre de Recursos per als Estudiants en horari nocturn en època d'exàmens.
5.3.3 Incrementar les opcions dels i les joves d'incorporar-se al mercat laboral.
5.3.3.1 Mantenir el nombre de dones joves que participen en el Programa Aurora, com a programa d'assessorament i orientació laboral per a dones joves.
5.3.3.2 Establir una millor coordinació del Servei d'informació Juvenil El Punt i el Programa Aurora (Programa d'Assessorament i orientació laboral per a dones joves) a través de protocols de derivació amb els serveis locals d'ocupació, per tal de facilitar l'accés de la població jove del municipi a aquests.
5.3.3.3 Continuar amb la implementació del programa Suma't, en col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya, que afavoreix la millora del perfil professional i la incorporació al mercat de treball de la població més jove.
5.3.3.4 Aconseguir una coordinació millor entre els serveis de Joventut i els d'Ocupació pel que fa a la intermediació de treball per a la població juvenil.
5.3.3.5 PROMOCIÓ DE LA FORMACIÓ I L'EMANCIPACIÓ JUVENIL Arribar al 90% en el grau de
fidelització al Programa Aurora
5.3.3.6 PROMOCIÓ DE LA FORMACIÓ I L'EMANCIPACIÓ JUVENIL Implementar com a mínim
un projecte comunitari inclusiu de caràcter transversal, amb incidència en l'ocupabilitat
juvenil
5.3.3.7 PROMOCIÓ DE LA FORMACIÓ I L'EMANCIPACIÓ JUVENIL Mantenir el nombre de
dones joves que participen al Programa Aurora per millorar la seva ocupabilitat
5.3.3.8 PROMOCIÓ DE LA FORMACIÓ I L'EMANCIPACIÓ JUVENIL Mantenir els protocols
d'accés i derivació amb la resta de serveis i professionals que treballen al voltant de
l'ocupació, per tal de facilitar l'accés de la població jove al mercat laboral
5.3.3.9 Mantenir el nombre de dones joves que participen al Programa Aurora per millorar la seva ocupabilitat.
5.3.3.10 Arribar al 90% en el grau de fidelització al Programa Aurora.
5.3.3.11 Implementar com a mínim un projecte comunitari inclusiu de caràcter transversal, amb incidència en l'ocupabilitat juvenil.
5.3.3.12 Mantenir els protocols d'accés i derivació amb la resta de serveis i professionals que treballen al voltant de l'ocupació, per tal de facilitar l'accés de la població jove al mercat laboral.
5.3.3.13 Mantenir el nombre de joves que participen al Programa Eskala per millorar la seva ocupabilitat.
5.3.3.14 Arribar al 90% en el grau de fidelització al Programa Eskala.
5.3.3.15 Implementar com a mínim un projecte comunitari inclusiu de caràcter transversal, amb incidència en l'ocupabilitat juvenil.
5.3.3.16 Mantenir els protocols d'accés i derivació amb la resta de serveis i professionals que treballen al voltant de l'ocupació, per tal de facilitar l'accés de la població jove al mercat laboral.
5.3.4 Incrementar el nombre de projectes autogestionats pel jovent en els equipaments socioculturals.
5.3.4.1 Incrementar el nombre de projectes autogestionats pel jovent en els equipaments socioculturals.
5.3.5 Facilitar la transició dels i les joves que finalitzen l'escolarització obligatòria, especialment dels que no obtenen el graduat en ESO mitjançant l'oferta del Programa de Qualificació Professional i Professional Inicial (PQPI).
5.3.5.1 Mantenir la coordinació i l'articulació dels diferents serveis locals i comarcals que actuen en l'àmbit de la TET.
5.3.5.2 Millorar les accions d'orientació als alumnes amb més risc de fracàs amb la finalitat d'aconseguir la continuitat formativa o bé la incorporació al mercat laboral.
5.3.5.3 Garantir l'oferta de programes de qualificació professional inicial.
5.3.5.4 QUALIFICACIO PROFESSIONAL I INSERCIO LABORAL Mantenir el percentatge
d'itineraris positius (insercions formatives i/o laborals) dels i les joves atesos pels agents
de la xarxa del Sistema Local de Transició Escola Treball. (SLTET)
5.3.5.5 QUALIFICACIO PROFESSIONAL I INSERCIO LABORAL Mantenir l'oferta de places del
Pla de Transició al Treball (PQPI_PTT)
5.3.5.6 Mantenir l'oferta de 32 places del Pla de Transició al Treball (PQPI_PTT).
5.3.5.7 Ampliar l'oferta local de PQPI
5.3.5.8 Mantenir l'oferta de 45 places del Pla de Transició al Treball (PQPI_PTT).
5.3.6 Reduir l’índex de fracàs escolar i l'abandonament prematur a l’educació secundària.
5.3.6.1 Augmentar el nombre d'empreses col·laboradores en els programes preventius de diversificació curricular i les que ofereixen pràctiques formatives.
5.3.6.2 Mantenir el nivell d’ocupació dels tallers municipals de fusteria i serigrafia.
5.3.6.3 QUALIFICACIO PROFESSIONAL I INSERCIO LABORAL Reduir l'índex d'abandonament
escolar prematur a l'educació secundària obligatòria
5.3.6.4 TREBALL I INTERVENCIÓ SOCIO-COMUNITARIA Millorar les oportunitats educatives
d'adolescents amb risc d'abandonament o fracàs escolar, facilitant un espai de suport
escolar i un acompanyament socio-educatiu en el districte de Centre-Vinyets
5.3.6.5 TREBALL I INTERVENCIÓ SOCIO-COMUNITARIA Millorar les trajectòries educatives del
60% dels adolescents beneficiaris del servei
5.3.6.6 TREBALL I INTERVENCIÓ SOCIO-COMUNITARIA Millorar les trajectòries escolars dels
infants que practiquen futbol en el FC Casablanca, mantenint l'activitat de reforç escolar a
les instal·lacions del club
5.3.6.7 Col·laborar en el manteniment de l'oferta d'itineraris positius (insercions formatives i/o laborals) de joves
5.3.6.8 Aconseguir l'acreditació del 50 % dels joves que participen en el programa de Diversificació Curricular
5.3.6.9 Augmentar un 20 % el nombre d'empreses col·laboradores en el programa de Diversificació Curricular
5.3.6.10 Millorar les trajectòries escolars dels infants que practiquen futbol en el FC Casablanca, mantenint l'activitat de reforç escolar a les instal·lacions del club.
5.3.6.11 Millorar les oportunitats educatives d'adolescents amb risc d'abandonament o fracàs escolar, facilitant un espai de suport escolar i un acompanyament socio-educatiu en el districte de Centre-Vinyets.
5.3.6.12 Millorar les trajectòries educatives del 60% dels adolescents beneficiaris del servei.
5.3.6.13 Col·laborar en el manteniment de l'oferta d'itineraris positius (insercions formatives i/o laborals) de joves
5.3.6.14 Aconseguir l'acreditació del 50 % dels joves que participen en el programa de Diversificació Curricular
5.3.6.15 Augmentar un 20 % el nombre d'empreses col·laboradores en el programa de Diversificació Curricular
5.3.6.16 Millorar les trajectòries escolars dels infants que practiquen futbol en el FC Casablanca, mantenint l'activitat de reforç escolar a les instal·lacions del club.
5.3.6.17 Millorar les oportunitats educatives d'adolescents amb risc d'abandonament o fracàs escolar, facilitant un espai de suport escolar i un acompanyament socio-educatiu en el districte de Centre-Vinyets.
5.3.6.18 Millorar les trajectòries educatives del 60% dels adolescents beneficiaris del servei.
6. Garantir la cohesió social promovent la convivència, l’autonomia, la igualtat i la inclusió de tothom
6.1 Aconseguir un major nivell de normalització, inclusió, convivència i respecte en el marc d’una ciutadania diversa
6.1.1 Gestionar l’atenció a la diversitat amb la prestació d’una atenció singular a les persones amb necessitats especials.
6.1.1.1 Implementar eines que permetin atendre millor les persones amb discapacitat auditiva i que utilitzen la llengua de signes (programa informàtic Sigthos).
6.1.1.2 Establir eines de traducció d’idiomes per tal de facilitar la comunicació.
6.1.2 Incrementar la intervenció mediadora en els districtes del municipi, contra la fractura social.
6.1.2.1 Incrementar la intervenció mediadora en els districtes del municipi, contra la fractura social.
6.1.3 Millorar el nivell de convivència i integració de les persones recentment empadronades al municipi.
6.1.3.1 Posar en marxa el projecte “Benvinguda als barris” adreçat al grup de persones empadronades recentment.
6.1.4 Millorar la comunicació combatent la desinformació i els rumors.
6.1.4.1 Detectar rumors i informar a través dels mitjans de comunicació adients.
6.1.4.2 CAMPANYES INFORMATIVES, PUBLICITAT INSTITUCIONAL I RELACIÓ AMB
MITJANS Desenvolupar una campanya orientada a desactivar estereotips i rumors que
afecten directament a la convivència i cohesió ciutadana, a través d'entrevistes (4 al Viure
Sant Boi, 1 taller amb mitjans de comunicació)
6.1.4.3 Continuar treballant en la campanya orientada a desactivar estereotips i rumors que afecten directament a la convivència i cohesió ciutadana, concretament sobre Salut Mental i com aquestes malalties poden afectar a la convivència.
6.1.4.4 Continuar treballant en la campanya orientada a desactivar estereotips i rumors que afecten directament a la convivència i cohesió ciutadana, concretament sobre Salut Mental i com aquestes malalties poden afectar a la convivència.
6.1.5 Garantir la integració d’infants i adolescents amb necessitats i situacions especials i/o dificultats socioeconòmiques en l’oferta de serveis municipals.
6.1.5.1 Mantenir les beques i els ajuts per a la participació d’infants i d’adolescents amb dificultats socioeconòmiques en activitats esportives, culturals, de lleure, etc.
6.1.5.2 Garantir la integració d’infants i d’adolescents amb dificultats socioeconòmiques en les diferents entitats i/o serveis conveniats amb l’Ajuntament.
6.1.5.3 Mantenir el nivell d’integració d’infants i d’adolescents amb necessitats educatives especials als casals d’estiu municipals i altres serveis infantils.
6.1.5.4 Garantir la integració a les ludoteques municipals d’infants amb necessitats educatives especials.
6.1.5.5 Garantir la integració normalitzada al Casal d'Estiu Municipal dels nens i de les nenes amb discapacitat que es proposen en el marc de la Comissió de Lleure d'Estiu.
6.1.5.6 CASALS MUNICIPALS D'ESTIU I BEQUES D'ACTIVITATS D'ESTIU Becar el 100% dels
nens i nenes de famílies que pertanyen a col·lectius sensibles (amb necessitats
educatives especials, amb risc d'exclusió social, etc.) que ho necessitin i ho sol·licitin
6.1.5.7 CASALS MUNICIPALS D'ESTIU I BEQUES D'ACTIVITATS D'ESTIU Cobrir les
demandes de mesures d'integració (beques, monitors de reforç, etc.) dels components de
la comissió d'integració d'estiu, per tal de poder fer una integració real dels casos becats
6.1.5.8 CASALS MUNICIPALS D'ESTIU I BEQUES D'ACTIVITATS D'ESTIU Facilitar la integració
d'infants i adolescents amb necessitats educatives específiques, mantenint el 15% de
reserva del total de places que configuren l'oferta, per aquests col·lectius
6.1.5.9 Facilitar la integració d'infants i adolescents amb necessitats educatives específiques, mantenint el 15% de reserva del total de places que configuren l'oferta, per aquests col·lectius.
6.1.5.10 Becar el 100% dels nens i nenes de famílies que pertanyen a col·lectius sensibles (amb necessitats educatives especials, amb risc d'exclusió social, etc.) que ho necessitin i ho sol·licitin.
6.1.5.11 Cobrir les demandes de mesures d'integració (beques, monitors de reforç, etc.) dels components de la comissió d'integració d'estiu, per tal de poder fer una integració real dels casos becats.
6.1.5.12 Promoure la pràctica esportiva de nens i nenes amb situació social desfavorida, augmentant un 25% el nombre de beneficiaris del projecte d'inclusió mitjançant la pràctica esportiva.
6.1.5.13 Diversificar els clubs i entitats esportives al quals es deriven els infants, per tal d'ampliar la xarxa socio-esportiva i millorar la inclusió de les noies.
6.1.5.14 Facilitar la integració d'infants i adolescents amb necessitats educatives específiques, mantenint el 15% de reserva del total de places que configuren l'oferta, per aquests col·lectius.
6.1.5.15 Becar el 100% dels nens i nenes de famílies que pertanyen a col·lectius sensibles (amb necessitats educatives especials, amb risc d'exclusió social, etc.) que ho necessitin i ho sol·licitin.
6.1.5.16 Cobrir les demandes de mesures d'integració (beques, monitors de reforç, etc.) dels components de la comissió d'integració d'estiu, per tal de poder fer una integració real dels casos becats.
6.1.5.17 Promoure la pràctica esportiva de nens i nenes amb situació social desfavorida, augmentant un 5% el nombre de beneficiaris del projecte d'inclusió mitjançant la pràctica esportiva.
6.1.5.18 Diversificar els clubs i entitats esportives al quals es deriven els infants, per tal d'ampliar la xarxa socio-esportiva i millorar la inclusió de les noies.
6.1.6 Afavorir l'accessibilitat universal als serveis d'atenció a la ciutadania
6.1.6.1 Realitzar accions d'accessibilitat universal en els serveis d'atenció a la ciutadania (infoaccessibilitat, accessibilitat urbanística, etc.).
6.1.6.2 PROMOCIÓ DE L'AUTONOMIA PERSONAL I LA INCLUSIÓ DE PERSONES AMB
DISCAPACITAT Realitzar com a mínim un projecte d’apropament dels serveis públics
municipals a la ciutadania
6.1.6.3 Realitzar com a mínim un projecte d'apropament dels serveis públics municipals a la ciutadania.
6.1.6.4 Realitzar com a mínim un projecte d'apropament dels serveis públics municipals a la ciutadania.
6.1.7 Difondre els valors de convivència i respecte associats a l’esport.
6.1.7.1 Organitzar una jornada de sensibilització sobre l’esport adaptat en el marc dels plans de promoció a l’escola.
6.1.7.2 Augmentar un 3% les jornades de promoció dels valors educatius en el marc dels Jocs Esportius Escolars.
6.1.7.3 Implementar la promoció de bones pràctiques (valors, convivència, respecte) de l’esport en cinc clubs esportius locals.
6.1.7.4 Col·laborar en la implantació de tres projectes de bones pràctiques de l’esport (respecte, civisme i convivència) amb clubs esportius locals.
6.1.8 Potenciar l’esport com a eina d'inclusió social.
6.1.8.1 Organitzar dos cursos de formació per a professionals tècnics de l’àmbit esportiu amb l’objectiu que l’esport serveixi com a eina d’inclusió i prevenció de conductes de risc.
6.1.8.2 Promoure la participació de persones que no practiquen esports de manera habitual o persones amb discapacitats en sis actes i esdeveniments esportius de ciutat.
6.1.8.3 Ofertar tres cursos de natació per a persones amb discapacitat.
6.1.8.4 Assessorar les entitats especialitzades en persones amb discapacitat per tal de poder elaborar la seva programació esportiva anual.
6.1.8.5 Promoure i garantir les condicions necessàries per millorar la participació de les persones amb discapacitat en tots els actes i esdeveniments esportius de la ciutat.
6.1.8.6 Mantenir l’activitat d’iniciació a la natació al Centre Obert Lola Anglada.
6.1.8.7 Incrementar el nombre de practicants de cursos de natació en edat escolar i col·lectius especials.
6.1.8.8 Realitzar una activitat esportiva amb persones amb discapacitat al Parc Ciclista de Sant Boi de Llobregat.
6.1.8.9 Consolidar el projecte d’integració social mitjançant la pràctica esportiva, en col·laboració amb vuit clubs esportius locals.
6.1.8.10 CAMPS DE FUTBOL MUNICIPALS Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització dels
camps de futbol, a pràctiques esportives inclusives de forma regular
6.1.8.11 ESDEVENIMENTS ESPORTIUS DE CIUTAT Col.laborar en l'organització i difusió de tres
activitats esportives solidàries de la ciutat
6.1.8.12 ESDEVENIMENTS ESPORTIUS DE CIUTAT Disminuir en un 10% les despeses
derivades de l'organització dels esdeveniments esportius puntuals
6.1.8.13 ESDEVENIMENTS ESPORTIUS DE CIUTAT Establir un sistema (tipus enquesta, etc) per
a conèixer les característiques dels participants en el 50% del programa d'actes esportius
puntuals de ciutat, per tal de poder dissenyar en el futur una programació que respongui a
les demandes ciutadanes
6.1.8.14 ESDEVENIMENTS ESPORTIUS DE CIUTAT Incrementar en un 10% la participació en
els actes esportius puntuals de ciutat
6.1.8.15 ESTADI D'ATLETISME Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització de l'Estadi
d'Atletisme, a pràctiques esportives inclusives de forma regular
6.1.8.16 ESTADI DE BEISBOL I SOFTBOL Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització dels
camps de beisbol i softbol, a pràctiques esportives inclusives de forma regular
6.1.8.17 PARC CICLISTA Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització del Parc Ciclista, a
pràctiques esportives inclusives de forma regular
6.1.8.18 PISTES DE BOTXES Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització de les pistes de
botxes, a pràctiques esportives inclusives de forma regular
6.1.8.19 PROMOCIÓ DE L'ESPORT INCLUSIU Augmentar en 5 el nombre de clubs esportius
santboians participants en el projecte d'integració mitjançant la pràctica esportiva
6.1.8.20 PROMOCIÓ DE L'ESPORT INCLUSIU Ofertar 4 cursos de natació de caràcter anyal per
a persones amb discapacitat
6.1.8.21 PROMOCIÓ DE L'ESPORT INCLUSIU Organitzar 10 sessions de sensibilització i
promoció de la pràctica esportiva adaptada pels alumnes de cicle superior d'educació
primària, en un marc del programa municipal de plans de promoció de l'esport a l'escola
6.1.8.22 PROMOCIÓ DE L'ESPORT INCLUSIU Organitzar 3 actes esportius puntuals de promoció
de l'esport femení
6.1.8.23 PROMOCIÓ DE L'ESPORT INCLUSIU Organitzar almenys 3 activitats esportives puntuals
que promoguin la pràctica esportiva de la gent gran, les relacions socials, i el contacte
intergeneracional
6.1.8.24 PROMOCIÓ DE L'ESPORT INCLUSIU Organitzar almenys 5 activitats puntuals esportives
de caire lúdic i/o competitiu per a persones amb discapacitat funcional
6.1.8.25 PROMOCIÓ DE L'ESPORT INCLUSIU Realitzar 3 visites de seguiment i supervisió
d'activitats esportives adaptades
6.1.8.26 Incrementar en un 10% la participació en els actes esportius puntuals de ciutat.
6.1.8.27 Establir un sistema (tipu enquesta, etc.) per a conèixer les característiques dels participants, en el 25% del programa d'actes esportius puntuals de ciutat, per tal de poder dissenyar en el futur una programació que respongui a les demandes ciutadanes.
6.1.8.28 Col.laborar en l'organització i difusió de tres activitats esportives solidàries de la ciutat.
6.1.8.29 Organitzar i/ col·laborar en almenys 3 activitats puntuals que promoguin la pràctica esportiva de la gent gran, les relacions socials i el contacte intergeneracional.
6.1.8.30 Organitzar i/o col·laborar en almenys 5 activitats puntuals esportives de caire lúdic i/o competitiu per a persones amb discapacitat funcional.
6.1.8.31 Ofertar 4 cursos de natació de caràcter anyal per a persones amb discapacitat.
6.1.8.32 Organitzar i/o col·laborar en 10 sessions de sensibilització i promoció de la pràctica esportiva adaptada pels alumnes de cicle superior d'educació primària, en un marc del programa municipal de plans de promoció de l'esport a l'escola.
6.1.8.33 Organitzar i/o col·laborar en 3 actes esportius puntuals de promoció de l'esport femení.
6.1.8.34 Augmentar en 2 el nombre de clubs esportius santboians participants en el projecte d'integració mitjançant la pràctica esportiva.
6.1.8.35 Facilitar l'ús de 3 bicicletes adaptades per fomentar la pràctica esportiva de persones amb discapacitat.
6.1.8.36 Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització dels camps de futbol a pràctiques esportives inclusives de forma regular.
6.1.8.37 Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització de l'Estadi d'Atletisme a pràctiques esportives inclusives de forma regular i/o puntuals.
6.1.8.38 Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització dels camps de beisbol i softbol a pràctiques esportives inclusives de forma regular.
6.1.8.39 Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització del Parc Ciclista a pràctiques esportives inclusives de forma regular.
6.1.8.40 Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització de les pistes de Botxes a pràctiques esportives inclusives de forma regular.
6.1.8.41 Incrementar en un 10% la participació en els actes esportius puntuals de ciutat.
6.1.8.42 Col.laborar en l'organització i difusió de tres activitats esportives solidàries de la ciutat.
6.1.8.43 Organitzar i/ col·laborar en almenys 3 activitats puntuals que promoguin la pràctica esportiva de la gent gran, les relacions socials i el contacte intergeneracional.
6.1.8.44 Organitzar i/o col·laborar en almenys 5 activitats puntuals esportives de caire lúdic i/o competitiu per a persones amb discapacitat funcional.
6.1.8.45 Ofertar 4 cursos de natació de caràcter anyal per a persones amb discapacitat.
6.1.8.46 Organitzar i/o col·laborar en 10 sessions de sensibilització i promoció de la pràctica esportiva adaptada pels alumnes de cicle superior d'educació primària, en un marc del programa municipal de plans de promoció de l'esport a l'escola.
6.1.8.47 Organitzar i/o col·laborar en 3 actes esportius puntuals de promoció de l'esport femení.
6.1.8.48 Mantenir els 9 clubs esportius santboians participants en el projecte d'integració mitjançant la pràctica esportiva.
6.1.8.49 Facilitar l'ús de 3 bicicletes adaptades per fomentar la pràctica esportiva de persones amb discapacitat.
6.1.8.50 Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització dels camps de futbol a pràctiques esportives inclusives de forma regular.
6.1.8.51 Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització de l'Estadi d'Atletisme a pràctiques esportives inclusives de forma regular i/o puntuals.
6.1.8.52 Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització dels camps de beisbol i softbol a pràctiques esportives inclusives de forma regular.
6.1.8.53 Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització del Parc Ciclista a pràctiques esportives inclusives de forma regular.
6.1.8.54 Destinar el 3% de les hores anuals d'utilització de les pistes de Botxes a pràctiques esportives inclusives de forma regular.
6.1.9 Garantir la integració social de les persones amb discapacitat.
6.1.9.1 Incorporar als plans de promoció a l’escola la participació d’un centre d’educació especial.
6.1.9.2 Continuar el programa "Hermes", en col·laboració amb la Unitat de Persones Discapacitades i els àmbits de salut mental del Parc Sanitari.
6.1.9.3 PROMOCIÓ DE L'AUTONOMIA PERSONAL I LA INCLUSIÓ DE PERSONES AMB
DISCAPACITAT Garantir la integració normalitzada en el casal d’Estiu Municipal del 100%
de nens i nenes amb discapacitat que es proposin en el marc de la Comissió de Lleure
d’Estiu
6.1.9.4 PROMOCIÓ DE L'AUTONOMIA PERSONAL I LA INCLUSIÓ DE PERSONES AMB
DISCAPACITAT Mantenir el nombre de nens i nenes amb discapacitat ıque participen en
l’oferta de l’Escola Municipal de Música Blai Net
6.1.9.5 PROMOCIÓ DE L'AUTONOMIA PERSONAL I LA INCLUSIÓ DE PERSONES AMB
DISCAPACITAT Mantenir les activitats al voltant del Centre d’Interès de la Discapacitat
ubicat a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
6.1.9.6 PROMOCIÓ DE L'AUTONOMIA PERSONAL I LA INCLUSIÓ DE PERSONES AMB
DISCAPACITAT Realitzar un mínim de 3 projectes o accions transversals inclusives en el
marc de la programació anual dels diferents esdeveniments de ciutat.
6.1.9.7 SUPORT A ENTITATS DE L'ÀMBIT DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT Mantenir
la divulgació electrònica trimestral del butlletí Sumant Capacitats com a eina de
visibilització, coneixement i presència de les persones amb discapacitat en la vida pública
santboiana
6.1.9.8 Realitzar un mínim de 3 projectes o accions transversals inclusives en el marc de la programació anual dels diferents esdeveniments de ciutat.
6.1.9.9 Garantir la integració normalitzada en el casal d'Estiu Municipal del 100% de nens i nenes amb discapacitat, que es proposin en el marc de la Comissió de Lleure d'Estiu
6.1.9.10 Mantenir el nombre de nens i nenes amb discapacitat que participen en l'oferta de l'Escola Municipal de Música Blai Net.
6.1.9.11 Mantenir les activitats al voltant del Centre d'Interès de la Discapacitat ubicat a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer.
6.1.9.12 Mantenir la divulgació electrònica trimestral del butlletí “Sumant capacitats", com a eina de visibilització, coneixement i presència de les persones amb discapacitat en la vida pública santboiana.
6.1.9.13 Realitzar un mínim de 3 projectes o accions transversals inclusives en el marc de la programació anual dels diferents esdeveniments de ciutat.
6.1.9.14 Garantir la integració normalitzada en el casal d'Estiu Municipal del 100% de nens i nenes amb discapacitat, que es proposin en el marc de la Comissió de Lleure d'Estiu
6.1.9.15 Mantenir el nombre de nens i nenes amb discapacitat que participen en l'oferta de l'Escola Municipal de Música Blai Net.
6.1.9.16 Mantenir les activitats al voltant del Centre d'Interès de la Discapacitat ubicat a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer.
6.1.9.17 Mantenir la divulgació electrònica trimestral del butlletí “Sumant capacitats", com a eina de visibilització, coneixement i presència de les persones amb discapacitat en la vida pública santboiana.
6.1.10 Potenciar la cultura com a eina d'inclusió social.
6.1.10.1 Continuar programant exposicions a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer amb temàtiques relacionades amb valors com la convivència i la inclusió.
6.1.10.2 Continuar el programa d’adults que es porta a terme a la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany.
6.1.10.3 BIBLIOTECA JORDI RUBIÓ I BALAGUER Oferir un nou tipus de tertúlia literària dirigida a
persones amb discapacitat en format "lectura fàcil"
6.1.10.4 CAN CASTELLS - CENTRE D'ART Adaptar l'activitat Art a peu de carrer a, com a mínim,
1 col·lectiu amb discapacitat
6.1.10.5 Oferir un nou tipus de tertúlia literària dirigida a persones amb discapacitat en format "lectura fàcil".
6.1.10.6 Adaptar l'activitat Art a peu de carrer a, com a mínim, 1 col·lectiu amb discapacitat.
6.1.10.7 Oferir un nou tipus de tertúlia literària dirigida a persones amb discapacitat en format "lectura fàcil".
6.1.10.8 Adaptar l'activitat Art a peu de carrer a, com a mínim, 1 col·lectiu amb discapacitat.
6.1.11 Garantir la inclusió i la integració de les persones nouvingudes.
6.1.11.1 Complir amb el reglament de la Llei d’Estrangeria i mantenir l’elaboració dels informes en matèria d’estrangeria (Informe d’Adequació de l’Habitatge, Informe d’Arrelament Social, Informe d’Integració Social per Renovació de Residència Temporal, Informe d’Adequació de l’Habitatge per Renovació de les Autoritzacions de Residència en virtut del Reagrupament Familiar).
6.1.11.2 Mantenir el servei de traducció i d’intèrpret, com a eina de millora per a la inclusió i la integració de les persones nouvingudes.
6.1.11.3 Mantenir el servei de punts d’informació i assessorament jurídic, com a eina de millora per a la inclusió i la integració de les persones nouvingudes.
6.1.11.4 PROMOCIÓ DE LA INCLUSIÓ SOCIAL DE PERSONES ESTRANGERES Aconseguir
que un 80% de les persones que accedeixen a les accions formatives, assoleixin els
objectius de capacitació previstos en les mateixes
6.1.11.5 PROMOCIÓ DE LA INCLUSIÓ SOCIAL DE PERSONES ESTRANGERES Garantir la
participació de totes les entitats conveniades en els actes de ciutat organitzades des de la
Unitat d’Inclusió social i Igualtat que facin referència a l’àmbit
6.1.11.6 PROMOCIÓ DE LA INCLUSIÓ SOCIAL DE PERSONES ESTRANGERES Garantir
l’acompliment del 100% dels acords presents en els convenis signats amb les entitats
6.1.11.7 PROMOCIÓ DE LA INCLUSIÓ SOCIAL DE PERSONES ESTRANGERES Garantir que la
totalitat d’accions formatives realitzades s’adeqüen als preceptes legals establerts a la Llei
d’Estrangeria
6.1.11.8 PROMOCIÓ DE LA INCLUSIÓ SOCIAL DE PERSONES ESTRANGERES Mantenir el
nombre d’accions de suport tècnic i econòmic a les associacions i entitats de persones
estrangeres o que treballen amb persones estrangeres per donar suport a les seves
activitats integradores i inclusives
6.1.11.9 PROMOCIÓ DE LA INCLUSIÓ SOCIAL DE PERSONES ESTRANGERES Mantenir el
nombre d’accions formatives adreçades a persones estrangeres que es desenvolupen
des de la Unitat d’Inclusió Social i Igualtat
6.1.11.10 PROMOCIÓ DE LA INCLUSIÓ SOCIAL DE PERSONES ESTRANGERES Mantenir el
nombre de cursos i accions que es contemplen en el Pla d’Acolliment Lingüístic de Sant
Boi
6.1.11.11 PROMOCIÓ DE LA INCLUSIÓ SOCIAL DE PERSONES ESTRANGERES Realitzar un
mínim de tres activitats de caràcter inclusiu i transversal
6.1.11.12 PROMOCIÓ DE LA INCLUSIÓ SOCIAL DE PERSONES ESTRANGERES Realitzar un
mínim de tres reunions de la Comissió Municipal de Nova Ciutadania
6.1.11.13 Mantenir el nombre de cursos i accions que es contemplen en el Pla de d'Acolliment Lingüístic de Sant Boi.
6.1.11.14 Mantenir el nombre d'accions formatives adreçades a persones estrangeres, que es desenvolupen des de la Unitat d'Inclusió Social i Igualtat.
6.1.11.15 Aconseguir que un 80% de les persones que accedeixen a les accions formatives, assoleixin els objectius de capacitació previstos en les mateixes
6.1.11.16 Garantir que la totalitat d'accions formatives realitzades, s'adeqüen als preceptes legals establerts a la Llei d'Estrangeria.
6.1.11.17 Realitzar un mínim de tres activitats de caràcter inclusiu i transversal.
6.1.11.18 Realitzar un mínim de tres reunions de la Comissió Municipal de Nova Ciutadania.
6.1.11.19 Mantenir el nombre d'accions de suport tècnic i econòmic a les associacions i entitats de persones estrangeres o que treballen amb persones estrangeres per recolzar les seves activitats integradores i inclusives.
6.1.11.20 Garantir l'acompliment del 100% dels acords presents en els convenis signats amb les entitats.
6.1.11.21 Garantir la participació de totes les entitats conveniades en els actes de ciutat organitzades des de la Unitat d'Inclusió social i Igualtat que facin referència a l'àmbit
6.1.11.22 Mantenir el nombre de cursos i accions que es contemplen en el Pla de d'Acolliment Lingüístic de Sant Boi.
6.1.11.23 Mantenir el nombre d'accions formatives adreçades a persones estrangeres, que es desenvolupen des de la Unitat d'Inclusió Social i Igualtat.
6.1.11.24 Aconseguir que un 80% de les persones que accedeixen a les accions formatives, assoleixin els objectius de capacitació previstos en les mateixes
6.1.11.25 Garantir que la totalitat d'accions formatives realitzades, s'adeqüen als preceptes legals establerts a la Llei d'Estrangeria.
6.1.11.26 Realitzar un mínim de tres activitats de caràcter inclusiu i transversal.
6.1.11.27 Mantenir el nombre de trobades de la Comissió Municipal de Nova Ciutadania.
6.1.11.28 Mantenir el nombre d'accions de suport tècnic i econòmic a les associacions i entitats de persones estrangeres o que treballen amb persones estrangeres per recolzar les seves activitats integradores i inclusives.
6.1.11.29 Garantir l'acompliment del 100% dels acords presents en els convenis signats amb les entitats.
6.1.11.30 Garantir la participació de totes les entitats conveniades en els actes de ciutat organitzades des de la Unitat d'Inclusió social i Igualtat que facin referència a l'àmbit
6.1.12 Millorar la prevenció, recuperació i inclusió de les persones amb malaltia mental des de la pràctica de l'esport.
6.1.12.1 Promoure un centre de fitness a l'entorn del PSSJD obert a pacients i a la resta de la població.
6.1.12.2 Crear circuits d'esport i activitat física a l'entorn dels hospitals psiquiàtrics.
6.1.12.3 Continuar realitzant el Cross Solidari i incorporar d’altres iniciatives similars.
6.1.13 Millorar les intervencions del Servei municipal de mediació ciutadana a demanda de la ciutadania i gestionar les mesures alternatives a la sanció administrativa amb les diferents entitats.
6.1.13.1 Donar resposta conjuntament amb el Servei Local de Seguretat a les demandes ciutadanes a les Mesures Alternatives educatives a la sanció administrativa, per tal de potenciar el caràcter preventiu i reparador en front el perjudici social.
6.1.13.2 Implementar el treball en xarxa amb els diferents professionals del territori, per tal de resoldre mediacions comunitàries i reparadores i adaptar-les a les necessitats de la població.
6.1.13.3 Mantenir les eines de treball que serveixen per donar resposta a les demandes ciutadanes.
6.1.13.4 CONVIVÈNCIA I CIVISME Desenvolupar des del Servei Municipal de Mediació Ciutadana
accions de resolució positiva de conflictes que d'una forma integradora i facilitadora
d'acords
6.1.13.5 CONVIVÈNCIA I CIVISME Donar resposta conjuntament amb el Servei Local de
Seguretat a les demandes ciutadanes a les Mesures Alternatives educatives a la sanció
administrativa, per tal de potenciar el caràcter preventiu i reparador en front el perjudici
comunitari
6.1.13.6 Augmentar en 6 el nombre d'entitats i recursos que participen en la gestió de les mesues alternatives
6.1.13.7 Crear una xarxa de ciutadans i ciutadanes que col·laborin en accions municipals de millora de la convivència en el seu entorn ("mediadors naturals")
6.1.13.8 Augmentar el 20 % els casos resolts en menys de 60 dies pel Servei Municipal de Mediació Ciutadana
6.1.13.9 Mantenir la xarxa d'entitats i recursos que participen en la gestió de les mesues alternatives
6.1.13.10 Crear una xarxa de ciutadans i ciutadanes que col·laborin en accions municipals de millora de la convivència en el seu entorn ("Facilitadors/es de convivència")
6.1.13.11 Mantenir el nombre de casos resolts en menys de 60 dies pel Servei Municipal de Mediació Ciutadana
6.1.14 Consolidar el Programa de convivència per reduir les accions discriminatòries i la rumologia que dificulta la inclusió social.
6.1.14.1 Dissenyar i posar en marxa una campanya comunitària per abordar la rumorologia associada a la immigració.
6.1.14.2 Promoure la implicació de les entitats socials en el disseny i execució de les accions de foment de la convivència.
6.1.14.3 Mantenir la coordinació i dinamització de la Xarxa Local de Convivència dels centres de secundària.
6.1.14.4 CONVIVÈNCIA I CIVISME Dissenyar i posar en marxa una campanya comunitària per
abordar la rumorologia associada a la immigració
6.1.14.5 Ampliar a 300 els membres de la Xarxa d'alumnes i educadors/res per la convivència
6.1.14.6 Aconseguir la participació del 100 % dels centres d'ensenyament secundari del municipi (públics o concertats) a la Xarxa d'alumnes i educadors/res per la convivència
6.1.14.7 Ampliar a 300 els membres de la Xarxa d'alumnes i educadors/res per la convivència
6.1.14.8 Aconseguir la participació del 100 % dels centres d'ensenyament secundari del municipi (públics o concertats) a la Xarxa d'alumnes i educadors/res per la convivència
6.1.15 Afavorir el procés d'inserció sociolaboral, de reagrupament i residència temporal de les persones d'origen estranger que arriben a Sant Boi, facilitant l'accés als serveis municipals
6.1.15.1 INFORMACIÓ I ATENCIÓ A PERSONES ESTRANGERES Realitzar un mínim d'una acció formativa per garantir l'assessorament dels professionals de l'Ajuntament sobre temes jurídics i laborals vinculats a la llei d'estrangeria
6.1.15.2 INFORMACIÓ I ATENCIÓ A PERSONES ESTRANGERES Vetllar perquè es puguin atendre i/o derivar de manera adequada i dins dels terminis legals establerts el 100 % de les demandes d'informes que arriben a l'Ajuntament
6.1.15.3 Atendre el 100% de les demandes que arriben en els punts d'informació i assessorament jurídic, facilitant la informació i la tramitació bàsica de documents en l'àmbit jurídic i laboral.
6.1.15.4 Cobrir el 100% de les demandes que es realitzen al servei d'interpret i traducció, per part dels/ de les profressionals de l'administració pública local.
6.1.15.5 Confeccionar un informe del perfil de les persones ateses en els Punts d'informació i assessorament jurídic.
6.1.15.6 Dissenyar i implementar una enquesta sobre el grau de satisfacció de les persones usuàries del servei d'intèrpret i traducció.
6.1.15.7 Garantir que es disposi d'informació actualitzada sobre el volum i les característiques dels col·lectius de persones estrangeres residents al municipi, elaborant un informe anual.
6.1.15.8 Mantenir el cost, respecte a l'any 2011, que resulta de les despeses que genera aquest programa en relació al nombre de persones que han estat ateses en el Punts d'informació i assessorament jurídic i laboral.
6.1.15.9 Mantenir els tres punts d'informació i assessorament jurídic, conveniats amb AMIC-UGT
6.1.15.10 Millorar la sistematització de les dades, en relació a l'estat de la situació administrativa de les persones que han sol·licitat el permís de residència per l'arrelament social i les persones reagrupades.
6.1.15.11 Atendre el 100 % de les demandes que arriben als punts d'informació i assessorament jurídic, facilitant la informació i la tramitació bàsica de documents en l'àmbit jurídic i laboral.
6.1.15.12 Mantenir els tres punts d'informació i assessorament jurídic, conveniats amb AMIC-UGT.
6.1.15.13 Realitzar un mínim d'una acció formativa per garantir l'assessorament dels professionals de l'Ajuntament sobre temes jurídics i laborals vinculats a la llei d'estrangeria.
6.1.15.14 Reduir el cost, respecte a l'any 2011, que resulta de les despeses que genera aquest programa en relació al nombre de persones que han estat ateses en els Punts d'informació i assessorament jurídic i laboral.
6.1.15.15 Confeccionar un informe del perfil de les persones ateses en els Punts d'informació i assessorament jurídic.
6.1.15.16 Cobrir el 100% de les demandes que es realitzen al servei d'intèrpret i traducció, per part dels/ de les professionals de l'administració pública local.
6.1.15.17 Dissenyar i implementar una enquesta sobre el grau de satisfacció de les persones usuàries del servei d'intèrpret i traducció.
6.1.15.18 Vetllar perquè es puguin atendre i/o derivar de manera adequada i dins dels terminis legals establerts el 100 % de les demandes d'informes que arriben a l'Ajuntament.
6.1.15.19 Garantir que es disposi d'informació actualitzada sobre el volum i les característiques dels col·lectius de persones estrangeres residents al municipi, elaborant un informe anual.
6.1.15.20 Millorar la sistematització de les dades, en relació a l'estat de la situació administrativa de les persones que han sol·licitat el permís de residència per l'arrelament social i les persones reagrupades.
6.1.15.21 Atendre el 100 % de les demandes que arriben als punts d'informació i assessorament jurídic, facilitant la informació i la tramitació bàsica de documents en l'àmbit jurídic i laboral.
6.1.15.22 Mantenir els tres punts d'informació i assessorament jurídic, conveniats amb AMIC-UGT.
6.1.15.23 Reduir el cost, respecte a l'any 2011, que resulta de les despeses que genera aquest programa en relació al nombre de persones que han estat ateses en els Punts d'informació i assessorament jurídic i laboral.
6.1.15.24 Confeccionar un informe del perfil de les persones ateses en els Punts d'informació i assessorament jurídic.
6.1.15.25 Cobrir el 100% de les demandes que es realitzen al servei d'intèrpret i traducció, per part dels/ de les professionals de l'administració pública local.
6.1.15.26 Dissenyar i implementar una enquesta sobre el grau de satisfacció de les persones usuàries del servei d'intèrpret i traducció.
6.1.15.27 Vetllar perquè es puguin atendre i/o derivar de manera adequada i dins dels terminis legals establerts el 100 % de les demandes d'informes que arriben a l'Ajuntament.
6.1.15.28 Garantir que es disposi d'informació actualitzada sobre el volum i les característiques dels col·lectius de persones estrangeres residents al municipi, elaborant un informe anual.
6.1.15.29 Millorar la sistematització de les dades, en relació a l'estat de la situació administrativa de les persones que han sol·licitat el permís de residència per l'arrelament social i les persones reagrupades.
6.2 Limitar la incidència dels factors desencadenants d’exclusió social així com augmentar la capacitat de resposta col·lectiva en les situacions de vulnerabilitat
6.2.1 Adaptar les polítiques socials al nou marc normatiu i context actual.
6.2.1.1 Aprovar i desenvolupar el segon Pla de Serveis Socials corresponent al període 2012-2014, adequant-lo a la Llei de Serveis Socials i a les necessitats socials de la ciutat.
6.2.1.2 Mantenir el Consell de Serveis Socials com a òrgan de participació i coordinació de tots els agents socials que actuen al territori, i les actuacions dels quals tenen relació directa amb la cartera de serveis dels Serveis Socials.
6.2.2 Donar resposta a situacions de vulnerabilitat dels infants i adolescents.
6.2.2.1 Mantenir l’oferta de places de centres oberts existents al municipi, tal i com estableix la Llei de Serveis Socials, per tal de reduir les desigualtats socioeducatives en infants i adolescents en situació de risc d’exclusió social.
6.2.2.2 Garantir que tots els infants i adolescents de Sant Boi de Llobregat puguin gaudir d’una activitat ludicoeducativa d’estiu independentment de la seva situació socioeconòmica, familiar, etc.
6.2.2.3 Mantenir el servei d’acompanyament socioeducatiu en el procés de transició escola treball d’adolescents i joves amb risc de fracàs i/o abandonament escolar.
6.2.2.4 Mantenir l’atenció a infants i adolescents que presenten situacions d’absentisme escolar en l’etapa d’escolarització obligatòria i facilitar el suport necessari a les seves famílies.
6.2.2.5 Cobrir les demandes econòmiques d’ajut per a la utilització de serveis adreçats a infants i adolescents amb problemàtiques psicoeducatives que pateixen la manca de recursos econòmics i/o es troben en situacions de vulnerabilitat social.
6.2.2.6 ACCIONS PER LA INCLUSIÓ I LA COHESIÓ DE LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA
Realitzar com a mínim una jornada d'activitats per la sensibilització i promoció dels drets
dels infants
6.2.2.7 CENTRES OBERTS Conèixer el grau de satisfacció dels infants i de les seves famílies
respecte al servei
6.2.2.8 CENTRES OBERTS Consolidar un programa estable, amb un mínim de 3 activitats
anuals a cada Centre Obert, d'activitats sòcio-educatives i/o lúdiques que impliquin la
participació de les famílies
6.2.2.9 CENTRES OBERTS Definir i establir criteris de funcionament i indicadors d'avaluació
comuns en els tres CO, en el marc del treball en xarxa
6.2.2.10 CENTRES OBERTS Mantenir l'oferta de places de centre obert existents al municipi
6.2.2.11 CENTRES OBERTS Promoure el coneixement dels centres oberts entre el conjunt
d'agents socials i educatius que actuen amb la infància i l'adolescència al municipi,
endegant accions perquè es facin més visibles
6.2.2.12 LUDOTEQUES MUNICIPALS Garantir la inclusió d'infants amb necessitats educatives
especials i amb situacions socials desfavorides, atenent un màxim d'un 15% del total de
places
6.2.2.13 TREBALL I INTERVENCIÓ SOCIO-COMUNITARIA Millorar l'eficàcia i eficiència del
servei, incorporant un professional en la tasca de reforç escolar enlloc de persones
voluntàries de la Creu Roja
6.2.2.14 TREBALL I INTERVENCIÓ SOCIO-COMUNITARIA Implicar al professorat i a les famílies
en el procés d'acompanyament a l'escolaritat, com a mínim del 50% dels beneficiaris
6.2.2.15 TREBALL I INTERVENCIÓ SOCIO-COMUNITARIA Millorar les competències i habilitats
socials del 50% dels joves que han participat
6.2.2.16 Millorar l'eficàcia i l'eficiència del servei, incorporant un professional en la tasca de reforç escolar en lloc de persones voluntàries de la Creu Roja.
6.2.2.17 Millorar les competències i habilitats socials del 50% dels joves que han participat.
6.2.2.18 Implicar al professorat i a les famílies en el procés d'acompanyament a l'escolaritat, com a mínim del 50% dels beneficiaris.
6.2.2.19 Acompanyar a les famílies en el procés de socialització dels infants, proporcionant eines i recursos per a una millor relació familiar.
6.2.2.20 Aconseguir que el 80% del joves que han començat finalitzin el projecte.
6.2.2.21 Establir un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per tal garantir el suport de l'Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència en risc i o desemparament.
6.2.2.22 Garantir la inclusió d'infants amb necessitats educatives especials i amb situacions socials desfavorides, reservant un 15% del total de places.
6.2.2.23 Realitzar com a mínim una jornada d'activitats per la sensibilització i promoció dels drets dels infants.
6.2.2.24 Mantenir l'oferta de places de centre obert existents al municipi.
6.2.2.25 Consolidar un programa estable, amb un mínim de 3 activitats anuals a cada Centre Obert, d'activitats sòcio-educatives i/o lúdiques que impliquin la participació de les famílies.
6.2.2.26 Definir i establir criteris de funcionament i indicadors d'avaluació comuns en els tres Centres Oberts, en el marc del treball en xarxa.
6.2.2.27 Promoure el coneixement dels centres oberts entre el conjunt d'agents socials i educatius que actuen amb la infància i l'adolescència al municipi, endegant accions perquè es facin més visibles.
6.2.2.28 Conèixer el grau de satisfacció dels infants i de les seves famílies respecte al servei.
6.2.2.29 Millorar les competències i habilitats socials del 50% dels joves que han participat.
6.2.2.30 Implicar al professorat i a les famílies en el procés d'acompanyament a l'escolaritat, com a mínim del 50% dels beneficiaris.
6.2.2.31 Acompanyar a les famílies en el procés de socialització dels infants, proporcionant eines i recursos per a una millor relació familiar.
6.2.2.32 Aconseguir que el 80% del joves que han començat finalitzin el projecte.
6.2.2.33 Establir un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per tal garantir el suport de l'Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència en risc i o desemparament.
6.2.2.34 Garantir la inclusió d'infants amb necessitats educatives especials i amb situacions socials desfavorides, reservant un 15% del total de places.
6.2.2.35 Realitzar com a mínim una jornada d'activitats per la sensibilització i promoció dels drets dels infants.
6.2.2.36 Mantenir l'oferta de places de centre obert existents al municipi.
6.2.2.37 Consolidar un programa estable, amb un mínim de 3 activitats anuals a cada Centre Obert, d'activitats sòcio-educatives i/o lúdiques que impliquin la participació de les famílies.